Budapest, 1915 HÁBORÚS RECEPTEK – Az „Érdekes Újság” 1915. szeptember 26-ai számában egy takarékosságra tanító szakácskönyvet magasztal. Mint írják: „A háború mindnyájunkat arra kényszerít, hogy táplálékunkban takarékoskodjunk. Nagy gondja a háziasszonyoknak, hogy a mai drágaságban is olcsón, ízletesen és változatosan lássák el a családjukat. A napokban egy igen ügyes könyv jelent meg, mely olcsó és praktikus receptekkel látja el a magyar gazdaasszonyokat. Olvasóink iránti figyelem vezet, hogy bemutassunk ezekből az ételreceptekből néhányat. „A háború főzőkönyve”, ez a címe, özv. Sacher Gusztávné, Bárczy Berta és özv. Halász

Sándorné Sacher Magda, a székesfővárosi háztartási iskola igazgatójának sikerült munkája.”

Fleischer Dezső kolbász gyára (Budapest, 1915)

Fleischer Dezső [hogyan is hívhatnák másként] kolbász gyára (Budapest, 1915)

Ezt követően az újság három receptet is közül a könyvből. Ezeket most megosztom veletek. Remélem nem lesz akkor nagy szükség rá, hogy előszedjétek, mint 1915-ben, de azzal sincs gond, ha kipróbáljátok.

 

Ha hadihajó van, miért ne lehetne „hadi hal” is!

A kedvencem a „hadi hal”. Tetszik a neve. A neve, mert a özvegy Sacherné és özvegy Halászné nem igazán erőltették meg magukat ezzel a három recepttel. Ahogy persze manapság sem szokás sok nagy ambíciójú háziasszonynak és háziúrnak megerőltetni magát hasonló esetben. Még a celebeknek sem, vagy pláne nem a celebeknek! No, de ne legyünk túl szigorúak az özvegyekhez, mert épp elég volt nekik, hogy nyakukon volt az I. világháború, amelyet férj nélkül vészeltek át. Lássuk hát a recepteket, azzal az eddigiekhez képest újdonságnak számító különbséggel, hogy ezúttal őszintén elmondom róluk azt is, hogy első olvasatra mit is gondolok róluk.


Paradicsomleves zöldséggel

„4 deka vajjal, 6 deka liszttel rántást készítünk, kockára vágott petrezselyemgyökeret, egy fél fej hagymát rántásban pirulni hagyunk, amíg barna lesz, feleresztjük egy fél liter paradicsommal, egy evőkanál ecetet, apróra vágott zöldpetrezselymet teszünk belé és felfőzzük. lalás előtt kukoricagaluskát főzünk bele.”

Megjegyzés: A recept már ránézésre is problémás. A folyadék mennyiségét növeljétek vízzel,
mert az a fél liter paradicsomlé semmire sem lesz elég lesz, vagy csak két szűk adagra.


Hideg almaleves

„2 darab almát meghámozunk, felvagdalunk, 10 deka cukorral lábosban főzünk. 2 darab almát apró kockákra vágunk, külön lábosba tesszük, 1 darab citrom levét, 1 deci bort és 5 deka cukrot adunk hozzá. Egy másik lábosban, ha az alma puha és sárga színű, 1 liter vizet töltünk rá, felforraljuk s szitán áttörjük. A kockákat hozzáadjuk, együtt felforraljuk s hűlni tesszük, hidegen laljuk.

Megjegyzés: Ez így, első olvasásra meglehetősen vékonyka. Ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel ízesítheted.


Hadi hal

„A halnak a pikkelyét a bőrével együtt lehúzzuk, kettéhasítjuk, belét kivesszük, kimossuk, szeletekre vágjuk, egy edénybe tesszük, szép gömbölyűre kivájt burgonyát helyezünk a tetejére. 3 deka zsírban egy fej apróra vágott hagymát megpirítunk, egy kávéskanál paprikát, egy deciliter paradicsomot, fél liter vizet öntünk rá.”

Megjegyzés: Ez így, nagyon karcsú(sító). A sóról (besózásról) ne feledkezzetek meg, ha már az özvegyek megfeledkeztek róla. Ha már „hadi hal” a krumpli héját főzzétek meg vízben és ezzel a főzőlével öntsétek fel szegény halat, amely névtelenül elhagyatva hal meg.

 

A pocséknak tartott angol konyha egyik okaként a háborús gasztronómia virulenciáját szokás okolni, a többiről pedig még ennél is hosszabban lehetne beszélgetni. Mindezt azért említem, mert ez a fajta minimál konyha a hazai házikosztban is sokfelé visszaköszön. Tehát, munkára fel és változtassatok rajta! Például, használjatok sokkal több zöldfűszert. Megteremnek a kertben, megteremnek az erkélyeken is. Akkor meg miért is nem?!

Az 5. emeleti budapesti teraszomon paradicsom is terem és sok más növény, fűszernövény , amelyeket a főzéshez is használok. Ültessetek!

Az 5. emeleti budapesti teraszomon paradicsom is terem és sok más növény, fűszernövény , amelyeket a főzéshez is használok. Ültessetek!

 

Csíki Sándor♣

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo