AZ MVI (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) idei (2013) gálaestjére Disznóölő Szent András neve napján, november 30-án, Mezőkövesden, a Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness szállodában került sor. Az MVI az idei Gálaestjét a legendás Gundel Károly munkásságának ajánlja. A gálaesten az elmúlt évtizedek és a jelen vezető chefjei párban készítették el a Gundelek korát idéző ételeket.
A Gálaest előtti hónapok
A Gálaest szervezése az esemény előtt hónapokkal kezdődött és számtalan megbeszélés, egyeztetés előzte meg. A Gálaest koncepciója szerint egy „nagy öreg” és egy „nagy fiatal”, együtt készítenek egy-egy fogás Gundel Károly tiszteletére.
- Mindehhez érdemes tudni azt is, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén szakmai díjat is alapított, mellyel Gundel Károlynak, a testület egykori elnökének is méltó emléket kívántak állítani. Az MVI a Gundel Károly Díj megalapításáról jelentős szakmai szervezetek egyetértése mellett határozott. A díjat olyan személy nyerheti el, aki maradandót alkot a magyar vendéglátás értékeinek megőrzésében, fejlesztésében. A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelybe minden szakmai szervezet delegál egy-egy tagot. Az elismerésben évente legfeljebb három személy részesülhet. A család meghatalmazását a díj megalapítására, valamint a név használatára Em. Prof. Dr. Gundel János adta át Kovács Lászlónak, az MVI elnökének.
A séfek, ételek, italok
A Welcome Drink: Harmatrázó pálinkák, Szent Tamás Pincészet Mád Furmint 2012, Törley pezsgő válogatás
AMUSE BOUCHÉ FALATOK
Palóc cappuccino, tárkony bon-bon
Borjú Magyaróvári módra
Töltött alma kocka
Bíró Lajos – Sárközi Ákos
(Bock Bisztró – Borkonyha)
HIDEG ELŐÉTEL
Formában sült libamájpástétom birsalma pürével
Paprikás malacfül és nyelvkocsonya
Gundel saláta
Garaczi János – Rácz Ferenc
(Tanyacsárda Lajosmizse – La Fiesta Party Sevice)
Egri Olaszrizling 2011
Juhász Testvérek Pincészete
LEVES
Csicsóka krémleves, ropogós zsályalevelekkel
Gullner Gyula – Wolf András
(Duna InterContinentál – Salon Restaurant)
MELEG FOGÁS KÖZI ÉTEL
Enyhén füstölt pisztráng tormás karfiollal
Wolf András – Fekete Antonio
(Salon Restaurant – New York Kávéház)
Villányi Chardonnay HËRKA 2012
Vyvylan Szőlőbirtok és Pincészet
FŐFOGÁS – DERÉKÉTEL
Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel
Cseh János – Győrffy Árpád
(Marriott – Arany Kaviár Étterem)
Szekszárdi Civilis QV Vörös Cuveé 2011
Bodri Pincészet és Szőlőbirtok
DESSZERT – NYALÁNKSÁG
Gundel palacsinta-varázs
Kovács Sándor – Andrész Zoltán
(Gerbeaud – Andrész Cukrászda)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2004
Fitomark Tokaji Borház – Kiss István Családi Pincészet
- Az előételekhez és a főételhez a borokat az In Vino Veritas Borkereskedés biztosította. A borok szakszerű kínálásáról Nagy Fruzsina sommelier (Prímás Pince, Esztergom) gondoskodott. Pasco: espresso és cappuccino kávéitalok. Has Bean: filter technológiás kávé italok speciality farm szelektált kávékból Kántor Enikő és Molnár Attila barista bajnokok készítésében. A Royal Cognac francia konyak kóstolót tartott.
- Petit Fours: Eszterházy macaroon, Mini Dobos Tortácska (Pataki Cukrászda – Érd)
- Az éjféli büfé: Hideg parasztos ízelítő házi disznóságokból, Konfitált malaccsászár alföldi kemencés káposztával és kolbászos krumpligombóccal, Filézett kappanmell és comb vadas mártásban, roppanós zöldségekkel, zsemlepudinggal (Juhász Attila séf, Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness
- A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gálaestje idén is jól sikerült, különösen jó szellemű és hangulatú volt. Jó ételek, jó italok, jó társaság! Köszönet mindenkinek, aki mindehhez hozzájárult!
- (További képek is lesznek.!)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!