A PEZSGŐ VILÁG Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bárban várja a vendégeket – szól az újabb híradás és joggal állapíthatjuk meg, hogy szép az élet, s minél elhúzódóbb a válság, annál vidámabban ünnepeljük a borokat és buborékos italokat. Elkezdődött a szüret is, így aztán egy magára valamit is adó borissza ember a következő hetekben, hónapokban program hátán program közül mazsolázgatva választhatja ki a számára legkedvesebbeket. Így teszek én is.
Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál
A szervezők célja, hogy a pezsgőkultúrával ismerkedők ne csak élményekkel, de információkkal is gazdagodjanak, ezért a szakértő kiállítóktól megtudhatják hol, milyen módon és mely szőlőfajtákból készülnek kedvenc buborékos italaik. A pezsgő- és champagne-kurzusokon még több titkot árulnak majd el a neves előadók, arra azonban minden vendégnek magának kell majd választ találnia, melyik stílus áll a legközelebb saját ízléséhez; a hazai minőségi pezsgőkkel, könnyed proseccókkal, karakteres cavákkal vagy elegáns crémantokkal és champagne-okkal töltik tele legszívesebben a poharakat.
Ikonok és újdonságok
A fesztiválon olyan, a pezsgővilág csúcsát képviselő ikonok is felsorakoznak, mint a legendás Dom Pérignon idén májusban debütált Vintage 2004 tétele vagy Louis Roederer Cristalja, amelyet 1876-tól töltenek a II. Sándor cárnak készített mutatós kristálypalackokba. A színvonalas hazai, olasz és spanyol kínálatot további neves champagne házak színesítik, a Laurent-Perrier, az Alfred Gratien és a világ legnépszerűbb champagne-át, a Brut Imperialt készítő Moët & Chandon.
A Taittinger ház egy újdonságot is bemutat majd a magyar közönségnek: a Nocturne Sec-et a brut kategóriánál magasabb cukortartalma miatt a desszertek mellett épp az ilyen emlékezetes, éjszakába nyúló alkalmakhoz ajánlják készítői. (A kiállítók listája itt.)
Pezsgőkurzusok; főszerepben a világ első pezsgője és a rosék
A remek ár-érték arányuk miatt is kedvelt crémantok között szintén új szereplő debütál majd, a dél-franciaországi Sieur d’Arques. A limoux-i pincészet tétele a beszédes Première Bulle, vagyis a ’ legelső buborék’ nevet viseli, mivel készítői büszkén vallják, hogy tételük a világ legelső palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja. A limoux-iak elvitatják ugyanis a 17. századi angol Merrett doktortól és Dom Pérignontól a pezsgő feltalálását – írásos emlékeik szerint a szomszédos Saint Hilaire apátság szerzetesei már jó száz évvel korábban, 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. Aki szívesen szegődne a legenda nyomába, az megteheti Gabi van Dael, a pincészet képviselőjének előadásán.
Márkus György Champagne szakértő – akit a champagne-i termelők klubja a legnagyobb szakértők sorában a 2005-ös évjárat keresztapjának választott – a rosék világába kalauzolja majd el a közönséget. A szakíró évente több alkalommal látogat a régióba, hogy kutatómunkája során tovább mélyítse tudását. Élményeiről és a rosék világáról kóstolóval egybekötött champagne-kurzusán mesél majd. (A további előadásokról itt olvashat.)
Fúzió a pezsgővacsorán és a táncparketten
A pezsgők világának felfedezéséhez a Buddha-Bar Lounge ad pazar díszletet, a titokzatos félhomályban igazán elmélyülten, az illatokra és ízekre koncentrálva kóstolhatnak a résztvevők. Az étterem a hely szellemiségét képviselő aranyló Buddha szoborral a középpontban és Osama Kutaini séf pezsgőkre hangolt izgalmas pán-ázsiai menüsorával várja a vacsoravendégeket, míg a Buddha-Bar legendás zenei világát késő este a rezidens DJ kelti életre a chill out, autentikus keleti és modern dallamok fúziójával.
- Részletek a pezsgovilag.hu oldalon és a Pezsgő Világ Facebook oldalán.
Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál
- Időpont: 2013. szeptember 4-5.
- Helyszín: Buddha-Bar, Klotild Palace (1052 Budapest, Váci utca 34.)
- Belépő: 5000 Ft, amelyből 2500 Ft lefogyasztható
- A pezsgőkurzusok a champagne kóstolók kivételével ingyenesen látogathatók, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!