BALTAZÁR BUDAPEST – Hotel, Bár & Grill és Borozó is egyben. A Budai Várban a Pierrot, a 21 és a Pest Buda után ez a Zsidai család negyedik étterme. Lenn a városban a másik kettő, a Spíler és az ÉS. A Pierrot régen megvan már, a vele szemben nyílt 21 és a közelében működő Pest Buda már a válság idején születtek és jól vannak, akárcsak a pesti oldalon álló testvéreik.

Életérzés-marketing mesterfokon

A Baltazár sajtóanyagának szövege is tükrözi azt a marketing-tudatosságot, amelyben a szavaknak és részleteknek jól tervezett ereje és funkciója van. Mindez egy cseppet sem meglepő, s már akár meg is szokhattuk volna, legalábbis Zsidai Roytól bizonyosan, ha nem tudnánk, hogy ez mifelénk még inkább egyedi, mint általános.

Baltazár Budapest

Zsidai Roy egyébként, s teljesen helyesen, jól operál az életérzés fogalommal, s már a Spíler esetében is láthattuk, hogy a „vagány” is közel áll hozzá. A Baltazár ebben az összefüggésben, az én értelmezésemben, egy Várba álmodott boros Spíler.

„A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickáló-központ a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Törzshely egy életérzésre, a hagyományos éttermi formalitásoktól és működéstől elszakadva, ide bárki betérhet reggelire, ebédre, vacsorára, nassolni vagy csak egy italra, de legfőképp csak úgy, időt tölteni, dolgozni, találkozni, a napos teraszt élvezni…

Zsidai Ilona, Zsidai Roy és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere

„Hangulatos macskaköves terasz, vidám, játékos légkör, vagány design, gourmet street food, faszén grill. Őszinte, autentikus alapanyagok és főleg a Kárpát Medence legizgalmasabb borai. Borbárunkban és Terra Hungarica borszaküzletünkben több mint 300 tétel található a legjelentősebb autentikus borok közül.” – foglalta össze a Baltazár gasztronómiai kínálatát Zsidai Zoltán Roy tulajdonos.”

Käse-Schmarrn (sajtos-smarni)

A grill

Litauszki Zsolt (ez a hír) már 100%-ban csatlakozott a Zsidai-csoporthoz és amellett, hogy a Zsidai éttermek kreatív séfje maradt, a Baltazár konyháját is vezeti. Őszinte és hiteles alapanyagok, melyeket a kézzel készített Josper faszén grillben készít Zsolt és csapata.

2013 06 045

„Gourmet street food, közösen fogyasztható ételek, komoly húsok és nagyszerű vegetáriánus választék. Pár szóban: egyszerű, de kreatív ételek, szívvel lélekkel.” – egészíti ki Litauszki Zsolt.

A kép előterében: Litauszki Zsolt séf

A Baltazár alapanyagairól azt mondják, hogy:

  • Marha: Amerikai USDA Prime- és szárazon érlelt osztrák marhahúsokkal dolgozunk. A marha kevésbé ismert, ám legizgalmasabb részeit preferáljuk, melyeket az igazi ínyencek a legtöbbre értékelnek.

A kezemben a Tatár burger

  • Sertés: szárazon érlelt duroc sertéshúst használunk Stájerországból és duroc sertést Magyarországról. Ez a fajta Amerikából származik, igen magas minőségű, faszénen grillezve kiváló.
  • Kacsa: a máj és comb, családi beszállítónktól, Békés megyéből  származik.
  • Csirke: kizárólag magyar szabadtartású csirkét használunk, melyet számunkra tenyészt egy kis zalai családi gazdaság.
  • Szószok, lekvárok: Büszkék vagyunk arra, hogy csak házi készítésű szószokat és lekvárokat használunk, melyeket azokból a magas minőségű alapanyagokból készítünk, melyeket a konyhában egyébként is használunk.

A kultikus Josper faszenes sütő és grill

  • A híres spanyol Josper Grill: a legmenőbb, manufakturálisan kézzel készülő katalán faszénes grill kemencét használjuk, mely például Heston Blumenthal vagy Gordon Ramsay konyháiban is megtalálható. Kizárólag a legmagasabb minőségű argentin faszenet használjuk grillünkben.

Burgers

Bár – Borbár

A legfigyelemreméltóbb borok elsősorban a Kárpát-medence régióiból. Több, mint 300 tétellel a legautentikusabb borok közül. Borbár és a Terra Hungarica zászlóshajó borszaküzlete.

A borok akár itt is fogyaszthatók

„Bárunk a világ legextrább gin-jeiből kínál széles választékot, melyeket a mi kedvenc Fentiman’s gourmet bio tonikunkkal szervírozunk. Ezekből születnek a világ legjobb Gin&Tonic-jai.”

Aznap este csak vörösbort fogyasztottam, a kiemelt Gin&Tonic nem szerepelt a megkóstolt italok között, de majd legközelebb az is sorra kerülhet.

Ördögh Bálint (GoodFood), Juhász Emese (marketing), Papp Regina (we love budapest) és Demők Nóra (Borigo)

Hotel

„Smart Luxury Boutique Hotel, igazi ékszerdoboz, egyedi design-nal, eredeti vintage bútorokkal, képekkel, dekorációs elemekkel. Az interior egésze Somlai Tibor belsőépítész és Ipacs Géza grafikus kreatív munkáját dicséri.”

Néhány felvétel a megnyitóról

A Zsidai család a válság éveiben alig tapasztalt lendülettel nyitja éttermeit. A megnyitó rendezvények legalább annyira végiggondoltak, mint a koncepciók. Ebből is fakad, hogy jól is sikerülnek.

A megnyitó party (A képen Zsidai Roy)

A szalag átvágása előtt

Bizonyára feltűnt a piros színek gyakori előfordulása. Ez már a Spílerben is így volt, s ha a fotót alaposabban megnéznénk láthatnánk, hogy a negyedik gyermekét váró Roy zoknija is piros. A dolgok így forrnak össze egy nagy egésszé.

2013 06 018

Gyimesi Zsuzsanna (hvg) és Ted Aprajev (Dinig Guide)

Papp Regina (We love Budapest) Carla (Kertész Családi Pincészet) társaságában

  • A megnyitó alkalmából az I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás emlékül egy rajzot adott át Zsidai Roynak. A szocialista Fővárosi Autóbusz Községi Vállalat (FAKV) amúgy 1949. és 1968. között (a BKV egyik elődjeként) működött.
2013 06 033

Zsidai Roy kezében a közelmúlt egy darabja.

A sok mindent lehetne még mondani, mesélni, de egy étterem végül attól lesz étterem, hogy a vendégek azzá teszik. Érdemes megnézni és kipróbálni!

Csíki Sándor♣