STREET FOOD SHOW 2013 május 10-12., péntektől – vasárnapig. Változatos programok, kedvenc éttermek és személyiségek, kiváló hangulat, Utcai kajaforradalom, Utcai kaják fotópályázat, Élharcosok, Irodalmi főztök, BLOGEVŐ (vasárnap 16:00-tól én is főzök, ki ne hagyd!), s sok más, nagyon ötletes, nagyon kreatív, nagyon trendi, nagyon Hold utcai, nagyon Dining Guide!
A programokról a Dining Guide oldalán részletesen olvashatsz, ám, amit nagyon fontos kiemelni – 2013. május 12-én, vasárnap 16:00-19:00 között az én főételem is kóstolhatjátok. Hárman leszünk egy időben (Gabojsza, Praliné Paradicsom és FOOD&WINE), három étellel, levessel, főétellel (ezt készítem én) és desszerttel. A program neve a színpadon, „Blogevő”.
Recept
Fúziós ételt készítek a Street Food Show-ra. Valami új receptet. Ez illik legjobban hozzám. Fúziós étel lesz ez is, mint minden étel:
„Szefárd hamin, fekete teában főzött tunéziai tojással és fűszeres csirketokánnyal.„
Vagyis: sült bab (sólet), fűszeres, márványozott, hosszan főzött tojás, ázsiai fűszerezésű csirkehússal, s persze némi izgalmasnak szánt, meglepetés kiegészítőkkel is. Ez az étel Észak-Afrika sóletfőző hagyományait és Kelet-Közép-Európa ízeit ötvözi, szerethető ázsiai zamatokkal gazdagítva. Nevében távoli, ám mégis ismerősnek érzett, fűszeres, fúziós étel. Megjelenése izgalmas újdonság a Street Food színes világában – legalábbis erre számítok ezzel a kreációmmal.
S, hogy miképpen is készül? Íme az étel „titkos” receptje, ami menet közben is formálódott, s a Dining Guide oldalán megjelenthez képest valamivel bővebb, és tippeket is tartalmaz:
Szefárd hamin
- I. A hamin hozzávalói
- 500 g (apróbb szemű tarkabab)
- 150 g gersli
- 150 g főzni való burgonya (tisztítva, nagyobb darabokra vágva)
- 250 g füstölt hús, csont (marhaszegy, borda)
- 1 nagy fej hagyma (darabokra vágva)
- 1 evőkanál libazsír
- 10 szem fekete bors
- 1 tk. római kömény
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- húsleves a felöntéshez (készülhet csirke szárnyból)
- só
- ♣Tippek:
- készülhet apró szemű tarka, vagy vörös bab, és nagy szemű, fehér bab keverékéből.
- A felöntőléhez a kicsontozott csirkecombok bőréből és csontjából is főzhetünk alaplevet (levest).
- A fűszerek között előfordulhatnak mások is, ízlés szerint, és a paradicsom(paszta) is gyakran előforduló összetevő a haminban.
A hamin elkészítése: A sütőt 190°C hőmérsékletre előmelegítjük. Az összes hozzávalót lábosba tesszük, s felöntjük a húslevessel, hogy a hozzávalókat ellepje. Sütőben, fedő alatt, lassú tűzön 3-5 órát sütjük, amíg a kívánt sűrűségű nem lesz.
Fűszeres tokány
- II. A fűszeres tokány hozzávalói
- 500 g csirkemell (vagy más húsrészek, belsőségek: szív, máj, vese)
- 1 nagy fej hagyma
- 1 kis darab gyömbér
- 1 kis csokor petrezselyemzöldje apróra vágva (el is maradhat)
- Só, bors, kínai ötfűszer keverék, édes szójaszósz, friss chili (ízlés szerint)
- ♣Tippek:
- A csirkemell helyett a kicsontozott comb is tökéletesen megfelel, ráadásul szaftosabb, nehezebben is szárad ki.
- Egyéb fűszerezés is megengedett, ízlés szerint.
A tokány elkészítése: A csirkemellet vékony csíkokra, a hagymát finomra, a gyömbért gyufaszál méretűre vágjuk. Serpenyőbe olajat öntünk és a forró olajba tesszük a hagymát és gyömbért együtt pirítjuk. Ha a hagyma már üveges, hozzáadjuk a húst és a fűszerezzük. Ha a hús már majdnem elkészült, öntsünk hozzá édes szójaszószt, a petrezselyemzöldjét és még egy percig süssük. A chili is ekkor kerülhet hozzá. Szükség még sózzuk, ízesítsük.
Fekete teában főtt tojás
- III. Fekete teában főtt tojás
- 5 db tojás (ízlés szerint több)
- 3 filter feketetea
- 1,5 liter víz
- édes szójaszósz
- Ízlés szerint, fűszerek: fahéj, koriander, só, bors
A tojás elkészítése: A tojásokat hideg, sós vízben tesszük fel főzni, majd, amikor a víz forrni kezd, belelógatjuk a teás zacskókat és a lángot mérsékeljük. A tojás 4 percig főzzük 95-98°C hőmérsékleten, majd levesszük a tűzről. A teavízbe szójaszószt is öntünk, hogy a folyadék sötét színű legyen. A tojásokat kivesszük a forró vízből, a héjukat megtörjük, hogy a folyadék a héj repedésein be tudjon szivárogni, majd visszatesszük a forró vízbe és hagyjuk benne lehűlni.
- ♣Tippek:
- Egyes vidékeken a főzővízbe olajat, fahéjat, borsot, s más fűszereket is tesznek.
- A szójaszósz el is maradhat.
- A megtört héjú, vízbe visszatett tojást, van ahol még akár egy órán át főzik (ennyit én nem tartok szükségesek).
IV. Tálalás: Tálra tesszük a hamint, mellé a tokányt és egy fél tojást. Az ételt petrezselyemmel vagy korianderrel megszórjuk, és a húsra néhány csepp lime levet cseppentünk.
- ♣Tippek:
- Fűszeres kiegészítőkkel, chiliszósszal, friss chilivel, zöldpaprikával erősíthetünk.
- A citrusos ízek is érdekesek lehetnek.
- Petrezselyemzöldje, koriander levél szintén jók.
- Friss lepénykenyerek (chapati és hasonlók) különösen jók ehhez az ételhez.
- Olvasd a Street Food Show honlapját is.
- A főételem valami olyasféle hangulatú lesz, mint Paco de Lucia, Al Di Meola és John McLaughlin gitárjátéka. Hallgassátok meg!
- FONTOS! Az ételt 2013. május 12-én, vasárnap 16:00-19:00 között a Hold utcai Csarnokban, a Street Food Show-n kóstolhatjátok. Én ott leszek.
Ételed érdekesen jó lehet. Ismerve a szarvasgomba hatását a tojásokra, a fűszeres fekteteában főtt tojás kíváncsivá tett.
A zenei melléklet nagyon jó választás. A három latingitáros nagyság játéka igazi örömzene, hacsak a szemük villanását figyeled is 🙂
Jó recept, de nagyon hosszú. :))) Inkább megkóstolnám!