A BUDDHA BAR Hotel Budapest Klotild Palace Siddharta Café éttermébe (jó hosszú név!), egy izgalmasnak ígérkező borvacsorára voltam ismét hivatalos. Kiváló burgundiai borokat mutattak be. A választékban Burgundia két meghatározó fajtája, Chardonnay és Pinot noir szerepelt.  A Louis Latour márkát 1797-ben alapította a Latour család, és a mai napig az ő kezükben van a vállalkozás. Birtokuk 28 hektárnyi Grand Cru területével az egyik legnagyobb borász- és egyben kereskedő cég Burgundiában, és a

legnagyobb Grand Cru területtel rendelkező birtok a Cote d’Or régióban. A Siddharta Café étteremben a Louis Latour pincészet borai mellé Osama Kutaini executive chef készített fogásokat. A vacsora ételeinél már előre felhívom a figyelmet a a lenyűgöző Pinot noir, libamáj, karamellizált cukorral édesített pattogatott kukorica hármasra és a macaron, sorbet kettősre. Érdemes másolni.

Garnélarák carpaccio piquillo paprikával, vékonyra szeletelt spárgával Bor: Louis Latour Grande Ardéche 2009

A fogáshoz felszolgált Louis Latour Grande Ardéche 2009 Chardonnay aznap este – bátran mondhatom – elvarázsolt. Egy Chardonnay legalább ilyen kellene, hogy legyen!

Coq au vin libamájjal, kukorica-salátával, sárgabarack szósszal Bor: Louis Latour Bourgogne Pinot Noir 2009

A „coq au vin” klasszikus, rusztikus paraszti fogás, ezúttal kis bundázott gömbökbe formálva, ami ugyan érdekes volt, de a fogás igazi sztárjai a már magasztalt, sóval, borssal fűszerezett, serpenyőben, majd sütőben készített libamájszelet és a „kukoricasaláta”, abból is leginkább a karamellizált cukorral bevont  pattogatott kukorica voltak. A fiatalnak számító Louis Latour Bourgogne Pinot Noir 2009 ebben a édes hármasban megszépült, kinyílt. Egyszerűnek látszó, de nagyon eltalált bor-étel párosítás.

Eper sorbet, rokfortos macaronnal

A köztes fogás, az „intermezzo”, ahogy felkonferálták, „eper sorbet, rokfortos macaronnal”. Az édes és sós ízek kombinációi egyébként is jól jellemzik Osama Kutaini séf konyha világát, ám ez most némi penészes, umamis többlettel, hőmérséklet és textúra játékkal is megerősödött. Figyelemre méltó kombináció, pedig egyszerű.

Marhapofa és rostélyos tojássárgás polentával, zöldborsmártással Louis Latour Aloxe-Corton 1er Cru „Les Chaillot” 2008

Mentás-csokoládés mousse feketeribizlis habbal - Gabriel Boudier Liqueur

  • Nagyszerű borvacsora volt, amit a desszerthez adott francia likőr is élvezetesen zárt le. Valóban ínyenckedtünk, s nagyon jól esett.

Csíki Sándor♣