A VIATOR APÁTSÁGI Étterem kóstolója az idei év emlékezetes élménye marad. Történt, hogy meghívást kaptam, így aztán Pannonhalmára autóztam, hogy megkóstoljam az őszi-téli étlap ételeit. Tetszettek, s bár a facebook-on közzé is tettem az ételek fotóit, mostanáig nem írtam a blogon erről az eseményről, pedig már igen erősen várták, s pedig igen erősen meg is érdemli. Tapasztalhatjuk, hogy a vidéki éttermi kínálatban sajnálatosan kevés az olyan hely, mint éppen a Viator. Talán, ha fél tucat eszembe jutna, szerte az országból, ami egyben azt

is jelenti, hogy még mindig több több az olyan megye, ahol egyetlen országos szinten említésre méltó étterem sincs, mint az olyan, ahol van. Ezekben a többségben lévő megyékben sajnos nincs egyetlen olyan étterem sem, ami szűkebb környezeténél nagyobb hírnévre vergődött volna, pedig igény lenne rá. A Viator azonban szerencsére más, mint az átlag, s ezt alkalmam is volt megtapasztalni.

Egy látogatás képei

Pannonhalma, Viator Apátsági Étterem és Borbár

„A VIATOR Apátsági Étterem és Borbár a pannonhalmi Kosaras dombon, a Pannonhalmi Főapátság új látogatóépületében nyitott meg 2010. május 28-án. A VIATOR a pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe: egyszerre tradicionális és modern, olyan, amely érdemes a vendégek bizalmára. Az M1-es autópályától 11 km-re alkalmas mind kirándulók, mind üzletemberek számára a mindennapi rohanás közben egy nyugodt ebédre vagy vacsorára.” (www.viator.co.hu)

Viator Apátsági Étterem és Borbár (Pannonhalma)

Asztaltársam Hardi Titusz atya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója

Liptai Zsolt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza (középen)

Takács Gábor étteremvezető (Viator, pannonhalma)

Kóstoló a kóstolóból

Balzsamecetes céklacarpacchio grillezett kecskesajttal (Viator, Pannonhalma)

Zöldcitromos marinált vajhal levendulás zöldségekkel (Viator, Pannonhalma)

Magyaros burgonyakrémleves rántott, citromos borjúpofával (Viator, Pannonhalma)

A kiváló magyaros burgonyakrémleves mellett még egy sütőtök krémlevest is kóstoltunk marinált kacsamájjal. Ezt követték a főételek, szépen, rendben, hozzá illő apátsági borokkal.

Zöldfűszeres nyúlcomb rakott burgonyával és birssel (Viator, Pannonhalma)

Roséra sütött kacsamell pasztinákpürével és grillezett cikóriával (Viator, Pannonhalma)

Barramundi filé kapribogyós-lencsés gnocchival (Viator, Pannonhalma)

Báránylapocka grillezett polentával, sültparadicsom-szósszal (Viator, Pannonhalma)

Vadmalacpofahús házi tarhonyával és gombákkal (Viator, Pannonhalma)

Szedres mille feuille (Viator, Pannonhalma)

Hideg mandulás túrógombóc madártej-habbal és szilvaraguval (Viator, Pannonhalma)

  • Nos, igen szomorú lettem volna, ha éppen a méltó és joggal elvárható, rendi hagyományokat idéző fűszerkerttel is büszkélkedő Pannonhalmi Apátsági Étterem ételeiben kellett volna csalatkoznom. Gyurik Gábor séf komolyan veszi a hivatását és ez látszik is, érződik is az ételein. A felszínes formai elemek helyett a tartalmi mélység nyűgözhet le. Mindenből éppen elég, s cseppet sem több – nagy erény ez! Gyurik felfogása a gasztronómiáról, ízekről, alapanyagokról, jól illeszkedik Liptai borstílusához. Véletlen együttállás, ám nagyon szeretem az ilyen véletleneket. Az idei esztendő (2012) számtalan éttermi étkezése között a Pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár mindenképpen a legjobb első ötben van. Ajánlom.

Csíki Sándor♣