PA080003A VIATOR APÁTSÁGI Étterem kóstolója az idei év emlékezetes élménye marad. Történt, hogy meghívást kaptam, így aztán Pannonhalmára autóztam, hogy megkóstoljam az őszi-téli étlap ételeit. Tetszettek, s bár a facebook-on közzé is tettem az ételek fotóit, mostanáig nem írtam a blogon erről az eseményről, pedig már igen erősen várták, s pedig igen erősen meg is érdemli. Tapasztalhatjuk, hogy a vidéki éttermi kínálatban sajnálatosan kevés az olyan hely, mint éppen a Viator. Talán, ha fél tucat eszembe jutna, szerte az országból, ami egyben azt

is jelenti, hogy még mindig több több az olyan megye, ahol egyetlen országos szinten említésre méltó étterem sincs, mint az olyan, ahol van. Ezekben a többségben lévő megyékben sajnos nincs egyetlen olyan étterem sem, ami szűkebb környezeténél nagyobb hírnévre vergődött volna, pedig igény lenne rá. A Viator azonban szerencsére más, mint az átlag, s ezt alkalmam is volt megtapasztalni.

Egy látogatás képei

PA080001

Pannonhalma, Viator Apátsági Étterem és Borbár

„A VIATOR Apátsági Étterem és Borbár a pannonhalmi Kosaras dombon, a Pannonhalmi Főapátság új látogatóépületében nyitott meg 2010. május 28-án. A VIATOR a pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe: egyszerre tradicionális és modern, olyan, amely érdemes a vendégek bizalmára. Az M1-es autópályától 11 km-re alkalmas mind kirándulók, mind üzletemberek számára a mindennapi rohanás közben egy nyugodt ebédre vagy vacsorára.” (www.viator.co.hu)

PA080004

Viator Apátsági Étterem és Borbár (Pannonhalma)

PA080029

Asztaltársam Hardi Titusz atya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója

PA080031

Liptai Zsolt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza (középen)

PA080027

Takács Gábor étteremvezető (Viator, pannonhalma)

Kóstoló a kóstolóból

249356 436402336407311 842960065 n

Balzsamecetes céklacarpacchio grillezett kecskesajttal (Viator, Pannonhalma)

18396 436756006371944 1298094071 n

Zöldcitromos marinált vajhal levendulás zöldségekkel (Viator, Pannonhalma)

314105 437096616337883 1126777579 n

Magyaros burgonyakrémleves rántott, citromos borjúpofával (Viator, Pannonhalma)

A kiváló magyaros burgonyakrémleves mellett még egy sütőtök krémlevest is kóstoltunk marinált kacsamájjal. Ezt követték a főételek, szépen, rendben, hozzá illő apátsági borokkal.

545445 437567276290817 1141313391 n

Zöldfűszeres nyúlcomb rakott burgonyával és birssel (Viator, Pannonhalma)

26639 438171146230430 1380638870 n

Roséra sütött kacsamell pasztinákpürével és grillezett cikóriával (Viator, Pannonhalma)

530993 437863992927812 263933565 n

Barramundi filé kapribogyós-lencsés gnocchival (Viator, Pannonhalma)

184804 438498129531065 1459539368 n

Báránylapocka grillezett polentával, sültparadicsom-szósszal (Viator, Pannonhalma)

47471 438820566165488 493026776 n

Vadmalacpofahús házi tarhonyával és gombákkal (Viator, Pannonhalma)

530889 439148006132744 2131873383 n

Szedres mille feuille (Viator, Pannonhalma)

319036 439484336099111 491128594 n

Hideg mandulás túrógombóc madártej-habbal és szilvaraguval (Viator, Pannonhalma)

  • Nos, igen szomorú lettem volna, ha éppen a méltó és joggal elvárható, rendi hagyományokat idéző fűszerkerttel is büszkélkedő Pannonhalmi Apátsági Étterem ételeiben kellett volna csalatkoznom. Gyurik Gábor séf komolyan veszi a hivatását és ez látszik is, érződik is az ételein. A felszínes formai elemek helyett a tartalmi mélység nyűgözhet le. Mindenből éppen elég, s cseppet sem több – nagy erény ez! Gyurik felfogása a gasztronómiáról, ízekről, alapanyagokról, jól illeszkedik Liptai borstílusához. Véletlen együttállás, ám nagyon szeretem az ilyen véletleneket. Az idei esztendő (2012) számtalan éttermi étkezése között a Pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár mindenképpen a legjobb első ötben van. Ajánlom.

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.