A VIATOR APÁTSÁGI Étterem kóstolója az idei év emlékezetes élménye marad. Történt, hogy meghívást kaptam, így aztán Pannonhalmára autóztam, hogy megkóstoljam az őszi-téli étlap ételeit. Tetszettek, s bár a facebook-on közzé is tettem az ételek fotóit, mostanáig nem írtam a blogon erről az eseményről, pedig már igen erősen várták, s pedig igen erősen meg is érdemli. Tapasztalhatjuk, hogy a vidéki éttermi kínálatban sajnálatosan kevés az olyan hely, mint éppen a Viator. Talán, ha fél tucat eszembe jutna, szerte az országból, ami egyben azt
is jelenti, hogy még mindig több több az olyan megye, ahol egyetlen országos szinten említésre méltó étterem sincs, mint az olyan, ahol van. Ezekben a többségben lévő megyékben sajnos nincs egyetlen olyan étterem sem, ami szűkebb környezeténél nagyobb hírnévre vergődött volna, pedig igény lenne rá. A Viator azonban szerencsére más, mint az átlag, s ezt alkalmam is volt megtapasztalni.
Egy látogatás képei
„A VIATOR Apátsági Étterem és Borbár a pannonhalmi Kosaras dombon, a Pannonhalmi Főapátság új látogatóépületében nyitott meg 2010. május 28-án. A VIATOR a pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe: egyszerre tradicionális és modern, olyan, amely érdemes a vendégek bizalmára. Az M1-es autópályától 11 km-re alkalmas mind kirándulók, mind üzletemberek számára a mindennapi rohanás közben egy nyugodt ebédre vagy vacsorára.” (www.viator.co.hu)
Kóstoló a kóstolóból
A kiváló magyaros burgonyakrémleves mellett még egy sütőtök krémlevest is kóstoltunk marinált kacsamájjal. Ezt követték a főételek, szépen, rendben, hozzá illő apátsági borokkal.
- Nos, igen szomorú lettem volna, ha éppen a méltó és joggal elvárható, rendi hagyományokat idéző fűszerkerttel is büszkélkedő Pannonhalmi Apátsági Étterem ételeiben kellett volna csalatkoznom. Gyurik Gábor séf komolyan veszi a hivatását és ez látszik is, érződik is az ételein. A felszínes formai elemek helyett a tartalmi mélység nyűgözhet le. Mindenből éppen elég, s cseppet sem több – nagy erény ez! Gyurik felfogása a gasztronómiáról, ízekről, alapanyagokról, jól illeszkedik Liptai borstílusához. Véletlen együttállás, ám nagyon szeretem az ilyen véletleneket. Az idei esztendő (2012) számtalan éttermi étkezése között a Pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár mindenképpen a legjobb első ötben van. Ajánlom.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!