A PRÍMÁS PINCE Esztergomban van, a Bazilika dombja alatt. Ide mentem a közelmúltban két, vagy inkább három okból is. Először, mert Jakabffy László, a Prímás Pince gasztronómiai tanácsadója hívott. Másodszor, mert Dékány Tibor fotóművész hívott, s harmadszor, mert a Mádi Kör borászai és borai is jelen voltak ezen a történelmi helyen. Három ok már jóval több, mint amit figyelmen kívül lehetne hagyni, miközben egy negyedik is hozzávehető, az, hogy a hely egészen különleges és figyelemre méltó ráadásul a séf, Jászai Tibor is ismerős.

„A Prímás Pince néven ismert műemléki pincerendszert a főszékesegyház építésekor alakították ki az 1800-as évek közepén, hogy az Esztergomi érsekség területéről érkező borokat tárolják itt, illetve a Várhegy mesterséges rámpájának kialakításakor a feltöltés mértékét csökkentsék. A prímás pince alagútja és termei nem kiásás útján, hanem feltöltéssel keletkeztek. Az így föld alá került építmény megépülését az tette lehetővé, hogy Mária Terézia királynő visszaadta a Várhegyet korábbi tulajdonosának, az esztergomi érsekségnek. Barkóczy Ferenc, az akkor hivatalban lévő prímás (1761-1765) a rommá lőtt középkori székesegyház helyén akarta felépíteni új főtemplomát és rezidenciáját, viszont a fennsík széléig érő, nagyméretű bazilikához való méltó feljutás már Franz Anton Hillebrandt tervrajzai szerint is egy mesterséges lejtő építését kívánta meg.  A prímás korai halála ugyan meggátolta az épületek kivitelezését, de az ő idejében már elkészült itt egy felhajtó, mely alatt alagút kötötte össze Szentgyörgymező várost a szabad királyi várossal. Ez a Barkóczy-kapu (vagy Barkóczy-alagút) ad helyet ma a Kárpát-medencei Borvidékek Alagútjának.”

Dékány Tibor kiállítása

A szőlőhegyeket, mint a kultúrtájak legszebbikét meghatározó motívumként választó fotó- és képkiállítást Pálffy István képviselő nyitotta meg, Lovasi Irén énekelt és Dr.Cey-Bert Róbert tartott rövid előadást a Tokaji borról és hozzá illő ételekről. A megnyitó zárszavaként Szepsy István a Mádi Kör nevében üdvözölte a résztvevőket.

Dékány Tibor és Dr.Cey-Bert Róbert (Prímás Pince, Esztergom)

Dékány Tibor kiállításának részlete (Prímás Pince, Esztergom)

A Prímás Pince és a Mádi Kör

A kiállítás megnyitója után kezdődött a Mádi Kör eredetvédelmi Egyesület jelenlevő borászainak boraira és a Prímás Pince konyhájának ételeire épített remek este. A képek erről számolnak be.

Szűcs Pál vendéglátás igazgató, Jakabffy László gasztronómiai tanácsadó és Meszleny László igazgató

Prímás Pince, Esztergom

Szepsy István (Szepsy Pincészet, Mád)

Demeter Endre és Demeter Ervin (Demetervin Pincészet, Mád)

A Prímás Pince konyhája (Esztergom)

A szivarfüstben érlelt szűzpecsenye tálalása

Szivarfüstben érlelt szűzpecsenye, furmintos hagymalekvárral. Hozzá: Birtok Furmint 2009, Demetervin

Árvay János (Árvay Pincészet) és Tallián Hédi

Nagyszerű borok és ételek után vacsora következett a Prímás Pincében. Az alábbi fotó talán érzékelteti a helyiség nagyságát és kivételességét.

Prímás Pince, Esztergom

Az esztergomi Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ kellemes élményekkel kényeztetett. Alkalomadtán visszatérünk még, hogy megnézzük, milyen a konyha teljesítménye egy átlagos napon. Ezen a hévégén nagyszerűen teljesített. A borok mellé készített ételek közül különösen a már említett „Szivarfüstben érllet szúzpecsenye”, a „Géva gombával töltött jérce rolád, zöld spárga habbal” az édes „Kapros-túrós lepény” (ennek az elkészítését is megkérdeztem) és a „Lassan, lassan párolt magyar-tarka nyaka” tetszett.

Kapros-túrós lepény (Prímás Pince)

Kapros-túrós lepény receptje, ahogy a Prímás Pince cukrásza, Viktória a konyhában elmesélte:

  • Tészta: összetört omlós tészta, hozzá tört mogyoró, dió, mandula. Vajjal keverve a sütőformába ízlés szerint 0,5-1,0 cm vastagon nyomkodva. (hasonlóan, mint a sajttortánál.)
  • Krém: habosra kevert tehéntúró, mascarpone és habbá vert tejszín 1:1:1 arányú keveréke ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, csipetnyi sóval és apróra vágott kaporral ízesítve. A krém a tésztára kerül. Hűtjük, felvágjuk. Finom.

Csíki Sándor♣