A PRÍMÁS PINCE Esztergomban van, a Bazilika dombja alatt. Ide mentem a közelmúltban két, vagy inkább három okból is. Először, mert Jakabffy László, a Prímás Pince gasztronómiai tanácsadója hívott. Másodszor, mert Dékány Tibor fotóművész hívott, s harmadszor, mert a Mádi Kör borászai és borai is jelen voltak ezen a történelmi helyen. Három ok már jóval több, mint amit figyelmen kívül lehetne hagyni, miközben egy negyedik is hozzávehető, az, hogy a hely egészen különleges és figyelemre méltó ráadásul a séf, Jászai Tibor is ismerős.
„A Prímás Pince néven ismert műemléki pincerendszert a főszékesegyház építésekor alakították ki az 1800-as évek közepén, hogy az Esztergomi érsekség területéről érkező borokat tárolják itt, illetve a Várhegy mesterséges rámpájának kialakításakor a feltöltés mértékét csökkentsék. A prímás pince alagútja és termei nem kiásás útján, hanem feltöltéssel keletkeztek. Az így föld alá került építmény megépülését az tette lehetővé, hogy Mária Terézia királynő visszaadta a Várhegyet korábbi tulajdonosának, az esztergomi érsekségnek. Barkóczy Ferenc, az akkor hivatalban lévő prímás (1761-1765) a rommá lőtt középkori székesegyház helyén akarta felépíteni új főtemplomát és rezidenciáját, viszont a fennsík széléig érő, nagyméretű bazilikához való méltó feljutás már Franz Anton Hillebrandt tervrajzai szerint is egy mesterséges lejtő építését kívánta meg. A prímás korai halála ugyan meggátolta az épületek kivitelezését, de az ő idejében már elkészült itt egy felhajtó, mely alatt alagút kötötte össze Szentgyörgymező várost a szabad királyi várossal. Ez a Barkóczy-kapu (vagy Barkóczy-alagút) ad helyet ma a Kárpát-medencei Borvidékek Alagútjának.”
Dékány Tibor kiállítása
A szőlőhegyeket, mint a kultúrtájak legszebbikét meghatározó motívumként választó fotó- és képkiállítást Pálffy István képviselő nyitotta meg, Lovasi Irén énekelt és Dr.Cey-Bert Róbert tartott rövid előadást a Tokaji borról és hozzá illő ételekről. A megnyitó zárszavaként Szepsy István a Mádi Kör nevében üdvözölte a résztvevőket.
A Prímás Pince és a Mádi Kör
A kiállítás megnyitója után kezdődött a Mádi Kör eredetvédelmi Egyesület jelenlevő borászainak boraira és a Prímás Pince konyhájának ételeire épített remek este. A képek erről számolnak be.
Nagyszerű borok és ételek után vacsora következett a Prímás Pincében. Az alábbi fotó talán érzékelteti a helyiség nagyságát és kivételességét.
Az esztergomi Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ kellemes élményekkel kényeztetett. Alkalomadtán visszatérünk még, hogy megnézzük, milyen a konyha teljesítménye egy átlagos napon. Ezen a hévégén nagyszerűen teljesített. A borok mellé készített ételek közül különösen a már említett „Szivarfüstben érllet szúzpecsenye”, a „Géva gombával töltött jérce rolád, zöld spárga habbal” az édes „Kapros-túrós lepény” (ennek az elkészítését is megkérdeztem) és a „Lassan, lassan párolt magyar-tarka nyaka” tetszett.
Kapros-túrós lepény (Prímás Pince)
Kapros-túrós lepény receptje, ahogy a Prímás Pince cukrásza, Viktória a konyhában elmesélte:
- Tészta: összetört omlós tészta, hozzá tört mogyoró, dió, mandula. Vajjal keverve a sütőformába ízlés szerint 0,5-1,0 cm vastagon nyomkodva. (hasonlóan, mint a sajttortánál.)
- Krém: habosra kevert tehéntúró, mascarpone és habbá vert tejszín 1:1:1 arányú keveréke ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, csipetnyi sóval és apróra vágott kaporral ízesítve. A krém a tésztára kerül. Hűtjük, felvágjuk. Finom.
Üdvözlöm a csodás rendezvényeket, ám hozzáteszem, hogy Jakabffy és Jászai urak
nélkül rátehetnék a lakatot erre a szép pincére.