A ZÖLDBORSÓFŐZELÉK ÍZLETES és variálható, sok mindenhez feladható, számomra továbbra is megunhatatlan étel. Sokféleképpen készítettem már, vagy legalábbis sokféle fűszerezéssel. Most a krémsajt került előtérbe, de a kurkuma, bors, chiili, vaj, olívaolaj éppúgy szerephez jutott, mint általában máskor is. A zöldborsófőzelékhez sem rántás, sem habarás nem szükséges, ráadásul teljesen felesleges is. Érdemes hát szakítani a régi főzelékes hagyománynak ezzel a megoldásával, s rájöhetünk, az étel más is lesz, jobb is lesz.

A hal (Nílusi sügér)

A Nílusi sügér (Lates niloticus) történetesen az egyik legnagyobbra megnövő afrikai édesvízi hal. A Kongó, Nílus, Szenegál, és Niger folyókban, a Csád, a Volta és a Turkana tavakban is őshonos. Az 1950-es években betelepítették a Viktória tóba és az asszuáni gáthoz tartozó mesterséges Nasszer tóban is előfordul, bár éppen fogyóban van. A következő videón a hab nem környezetszennyezés eredménye, csupán közel van a vízesés.

  • A Viktória tóban tenyésztett mélyhűtött hal csomagolásán szereplő nevek, mint a Nile perch, Persico del Nilo, Perche du Nil, Viktoriasee Barsch, Viktoriabaars jelentése egybehangzóan és egyértelműen: Nílusi sügér, illetve Viktória (tavi) sügér. Nos, azok után, hogy öt nyelven is sügért emlegetnek, mi áll a magyar nyelvű címkén? – Viktória Tavi Fogas. (A halak kereskedelmi nevei nem ritkán meglehetősen pontatlanok, mint itt is.)

A Nílusi sügért lisztben megforgattam, serpenyőben kevés felforrósított olajra tettem, mellédobtam két rozmaring ágat és a halszeleteket sütni kezdtem. A végén sóztam.

A zöldborsófőzelék

A főzelékeket általában vajjal való párolással kezdem, s csak később adok hozzá kevés vizet, több tejfölt, tejszínt. Ezúttal kevés, a zöldborsót el sem lepő mennyiségű vízzel kezdtem a zöldborsó főzését, majd öt perc elteltével, kurkumát, fekete borsot, chilit, rozmaringot adtam hozzá, valamint a sűrítés kedvéért is, ízlés szerint krémsajtot. (Ez el is maradhat, ám akkor bőségesebb kurkumát és koriandert is javaslok. Mindkettő nagyon egészséges.) Az ételt a végén sózzuk. A főzelékhez a sült hal társult:

Csíki Sándor♣