Blog
SOUS-VIDE (SZUVID) OTTHON – A tökéletes sült kolbász
A SÜLTKOLBÁSZ ma már közönséges étel. A jó sültkolbász azonban már korántsem az. Kolbászt már évezredek óta készítünk, így aztán rengeteg féle-fajta kolbászt alakult ki a nagyvilágban, s persze sütni is megtanultuk. De, tényleg megtanultuk? Volt séf, akitől azt a...
MENNYIRE MEGBÍZHATÓAK A RECEPTEK? – internet és recept
Csíki Sándor♣
GELLÉRT HOTEL – Márton napi Borfesztivál, 2015. nov. 5-8.
GELLÉRT SZÁLLÓ - V. Márton napi Borfesztivál 2015. november 5-8. között, a Gellértben. Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8 között - a Gellért Szállóba, ahol nem mindennapi kínálatban lesz...
FÖRDŐS Zé A KONYHÁBAN – szakácskönyv
FÖRDŐS ZÉ - Hazánk egyik legpörgősebb gasztroblogja a Street Kitchen (SK), amely február óta már az RTL Klub képernyőjén is látható. Az SK alapító tagja, Fördős Zé 2012-ben azért indította el öccsével a gasztro-videoblogját (akkor még a Szárnyas Ízvadász névvel) mert...
BAALBEK – Az első igazi libanoni étterem Budapesten!
BAALBEK - Az ország első autentikus libanoni étterme. A Mellow Mood csoporthoz tartozó Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota ad otthont a 2015. novemberében nyitó tradicionális libanoni étteremnek, a Baalbeknek. A keleti ízek szerelmeseinek legújabb törzshelye,...
EGÉSZBEN SÜLT PULYKA – Hogyan készítsük el? (videó)
A Magyar Pulykaszövetség 2015. évi hálaadásnapi pulykareceptjét én állítottam össze. Nézd meg és próbáld ki Te is! Jó étvágyat! Csíki Sándor♣
SOMLÓI GALUSKA – A Gollerits-Szőcs somlói galuska története
SOMLÓI GALUSKA - Egy elterjedt legenda szerint, az ország legkedveltebb desszertje a somlói galuska a nászéjszakák borát termő Somló-hegyről, az állítólagos cukrász feleségének állítólagos szülőhelyéről kapta a nevét. A történet szép, de mégsem igaz. A névadó ugyanis,...
PALACSINTA – A Márai-Gundel palacsinta története
GUNDEL PALACSINTA - A palacsinta szó először az 1577 körül íródott, „Kolozsvári glosszák” néven ismert kéziratos nyelvemlékben fordul elő, ami már csak azért sem véletlen, mert a magyar nyelv palacsinta szava a latin placenta (lepény) szóból, a román nyelv (plăcintă)...
MENNYIRE RÁKKELTŐ – a kolbász, szalonna, vörös hús?
MENNYIRE RÁKKELTŐ - a kolbász szalonna és vörös hús? Mennyire kell félni? - Annyira azért nem! A WHO-hoz tartozó International Agency for Research on Cancer (IARC), a legújabb riportjában 800 tanulmány alapján a feldolgozott hústermékeket (kolbász, stb.) a “Group 1”...
PEPECSMESTEREK TÉSZTÁI – cukor, cukrász, kalács, fánk és rétes
CUKOR, CUKRÁSZ - „Mindenütt azt tapasztaltam, hogy a gazdasszonyok a tészták készítését tartják legnehezebbnek, és arra legbüszkébbek, ha jó és díszes süteményt tudnak készíteni.” (Zilahy Ágnes, 1892) Ételválasztásunkra ezernyi tényező van hatással, amihez az édes...
A TÖKÉLETES TAFELSPITZ – A táfelspicc (tányérhús) receptje
TAFELSPITZ (ejtsd: táfelspicc; magyar megfelelője: tányérhús) - A Tafelspitz ugyan egyszerű étel, ennek ellenére meglepően kevés helyen készül valóban jól, ami már azért sem meglepő, mert jó marhahúslevessel is csak kevés helyen találkozhatunk. Hogy ne így legyen, egy...
TÁFELSPICC – A Bécsi Konyha és a tányérhús története
TAFELSPITZ (ejtsd: táfelspicc; magyar megfelelője: tányérhús) - A táfelspicc, vagyis a tányérhús mifelénk is jól ismert, az ínyencek körében pedig valósággal szent fogalom. Krúdy Gyulának a nagy gazdasági világválság (1933) alatt kelt sorai szerint „A tányérhús nem...
SOUS-VIDE (SZUVID) – SousVide a modern háztartásban 1/10
SOUS-VIDE - A sous-vide (ejtsd: szuvid, jelentése: vákuum alatt) napjainkra a modern háztartásoknak éppúgy részévé válik, mint amennyire már része a professzionális konyháknak is. Azt követően, hogy a szuvid meghódította a világ catering és éttermi konyháinak...
ÉLELMISZER és EGÉSZSÉG – az élelmiszerbiztonság története
ÉLELMISZERBIZTONSÁG - Az emberiséget fenyegető legelterjedtebb egészségügyi veszélyforrás neve: élelmiszer. Ennek a veszélynek nap, mint nap, és kivétel nélkül, valamennyien ki vagyunk téve, ezért a rendelkezésre álló táplálék egészségessége továbbra is kulcskérdés....
ALKOHOL ÉS EGÉSZSÉG – Az alkoholfogyasztás titkos hasznai?
ALKOHOL és EGÉSZSÉG - A forráspontkülönbségen alapuló lepárlás legalább ötezer éve ismert eljárás. Az első évezredekben, leginkább csak drága illóolajok előállítására alkalmazták. Kétezer esztendővel ezelőtt, az ókori Kína lehetett az első hely, ahol az erjesztett...
OPERA CAFÉ – az Opera és a Zsidai Csoport (2015)
OPERA CAFÉ - A Magyar Állami Operaház idén elhatározta, hogy gasztronómiai programját és kínálatát alapvetően kívánja megújítani, melyre nyílt pályázatot írt ki. Az Operaház egy idén (2015) 33 éves családi céget, a Zsidai Gasztronómiai Csoportot választotta ki, és...
DÚZSI TAMÁS ELŐADÁSÁBAN – Jónás könyve a Szerb Színházban
DÚZSI TAMÁS - Dúzsi Tamás szekszárdi borász, ma már egyre inkább arról is neves, hogy nem csupán borász, hanem ő az a borász, aki a Szerb Színházban is rendszeresen fellép Babits Mihály Jónás könyve című művével. Ráadásul sikerrel, amit az is mutat, hogy a 2015....
AMBRUS LAJOS: A tavasz íze – turbolya
TURBOLYA - A régi nyelv az ormánka, esztergamag, turbulya, torbolya, olasz saláta, tüdőfű, kereknádrafű néven ismeri az ánizsra emlékeztető illatú levélfűszert, az ernyősvirágú turbolyát (Anthriscus cerefolium). A tavasz ízét – amelyet a régi konyhák oly gyakran...
CUKROZOTT PETESEJT – tojás, angolkrém, sárgakrém, vauquelin
TOJÁSHAB, ANGOLKRÉM - 2010-ben egy négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen közel hetvenhétezren szavaztak Magyarország kedvenc ételeiről. A szavazás eredményeként az ország legnépszerűbb menüje az Újházy Edéről elnevezett polgári tyúkhúsleves, a...
THE MARTIAN – Mentőexpedíció (film)
MENTŐEXPEDÍCIÓ (The Martian) - 2015. októberében a mozikba került a "The Martian" - Mentőexpedíció című új Ridley Scott film, Matt Damon főszereplésével A film előzetesét azért is osztom meg, mert én voltam a film foodstylistja, amiért köszönet azoknak, akik ezúttal...
BRASSÓI APRÓPECSENYE – a brassói aprópecsenye története
BRASSÓI APRÓPECSENYE - Ételeink elnevezésében mindig is közkedveltek voltak a földrajzi nevek. Megragadják a képzeletünket, és a szűkebb, vagy tágabb környezetre utalva azt sugallják, hogy az étel azon a helyen született, ott őshonos. A szavak azonban, mint oly...
OLASZRIZLING OKTÓBER – 2015. október 10., Sofitel, Budapest
OLASZRIZLING OKTÓBER - Az olaszrizling hazánk legnagyobb területen termesztett fehér szőlője. Nem csoda, hogy egyre többen szeretjük, hiszen bora az év 365 napján megállja a helyét: készíthető belőle kiváló könnyű, reduktív tétel és hordós érlelésű, vagy késői...
JOLANDA de COLO – minőségi alapanyagok Olaszországból
OLASZ ALAPANYAGOK (Jolanda de Colo) - Az olasz Jolanda de Colo nem ismeretlen Magyarországon, már csak azért sem, mert a családi vállalkozás magyar libával kezdte, és nagy mennyiségben vásárol mangalicát is, amiből kiváló termékeket, egyebek mellett azt az új,...
DISZNÓKŐ KAPI VINEYARD 2011 – Tokaji 6 puttonyos aszú
DISZNÓKŐ KAPI 2011 - A Disznókő Kapi Vineyard 2011 "egy különleges termőterület legtisztább kifejeződése, kivételes évekből." - áll a honlapon. A Disznókő Kapi 6 puttonyos aszú 2011 eddig a harmadik évjárat csupán. Három évben, 1999-ben, 2005-ben és 2011-ben...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!