104O_9 (1)SOUS-VIDE PULYKANYAK – A pulyka meglehetősen népszerű madár mifelénk. Hazánk a legnagyobb fogyasztók sorába tartozik, a pulykaágazat pedig újra lendületbe jött. Persze, akadna még mit tenni annak érdekélben, hogy ennek a madárnak is emelkedjen a presztizse és a jelenleg leginkább decemberre korlátozódó szezonja is elnyúltabb, hosszabb legyen.

Az előzőek ellenére a pulykával lépten-nyomon találkozhatunk az üzletekben. A melle és combja mellett a szárny és a nyak, s persze a far-hát is elterjedten hozzáférhető. A nyak (és szárny) egyre gyakoribb alkatrésze lett a magyar konyha kedvelt húsleveseinek, amelyek nélkül ma sem képzelhető el egy klasszikus vasárnapi, vagy ünnepi ebéd. A pulykanyak azonban más ételféleségek alapanyaga is lehet, s akár pörköltet, ragut is készíthetünk belőle. Ezúttal azt próbáltam ki, hogy vajon ez a megfizethető árú, sokak által kedvelt, nagy mennyiségben rendelkezésre álló húsrész milyen lesz, ha sous-vide (szuvid) készülékben, alacsony hőmérsékleten készítem el.

Sous-vide (szuvid) a konyhában

SousVide Supréme

SousVide Supréme

A sous-vide (ejtsd: szuvid, jelentése: vákuum alatt) napjainkra a modern háztartásoknak éppúgy részévé válik, mint amennyire része a professzionális konyháknak is. Azt követően, hogy a szuvid meghódította a világ catering és éttermi konyháinak világát, a fejlődés következő lépcsőfokaként, egyre sokasodó példát látunk arra, ahogy a szuvid a háztartások rendszeresen használt technikája lett. A technika előnye a könnyű kezelhetőség, a biztos eredmény, a tervezhetőség és persze a textúrák különlegessége, együtt az ízekkel. Bélik Péterrel (SousVide Hungary) beszélgetve kiderült, hogy:

  • 100 SousVide Supréme vásárlóból 80 még hónapok múlva is rendszeresen használja a készüléket. Mert szereti – tehetjük hozzá.

Az elmondottak, valamint saját tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy igazán jó móka a sous-vide (szuvid), s tényleg elhiszem, hogy akinek van, az örömmel használja is.

  • (A következő videón a hőmérsékletek Fahrenheitben (F) vannak megadva.)

A tökéletes sous-vide (szuvid) pulykanyak

  • A készülék: A SousVide Supréme készülékek szállítója a SousVide Hungary.
  • A módszer: A pulykanyakat levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 10 órán át tartottam a szuvid készülék 65°C hőmérsékletű vízfürdőjében.

A különböző hőmérsékletek és főzési idők eltérő eredményre vezetnek, ami egyértelműen mutatja, hogy a hőmérséklet-szabályozás a konyhaművészet kulcs eleme. A sous-vide (szuvid) a hőmérséklet-szabályozás egyszerűen kezelhető, mesteri szintje, ami az egyszerű főzés mesteri szintjét teszi lehetővé – nem csak a professzionális konyhákban, de otthon, a háztartásokban is.

  • Előkészítés: A pulykanyakat sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon, serpenyőben körbepirítjuk, majd hagyjuk lehűlni, s ezt követően friss zsályalevelekkel vákuum-zacskózzuk.
Az előkészített, sózott, borsozott, serpenyőben körbepirított pulykanyak vákuum-zacskózása

Az előkészített, sózott, borsozott, serpenyőben körbepirított pulykanyak vákuum-zacskózása

A szuvidáláshoz előkészített pulykanyak, vákuumzacskóban.

A szuvidáláshoz előkészített pulykanyak, vákuumzacskóban.

A tökéletes szuvid zöldborsó (a pulykanyakhoz)

  • A készülék: A SousVide Supréme készülékek szállítója a SousVide Hungary.
  • A módszer: A zsenge (mélyfagyasztott) zöldborsót levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 90 percen át tartottam a szuvid készülék 59,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében.
Zsenge zöldborsó, vajjal, petrezselyemzöldjével a vákuumzacskóban

Zsenge zöldborsó, vajjal, petrezselyemzöldjével a vákuumzacskóban

Miért tökéletes?

A szuvid készülékben 65°C hőmérsékleten 10 óra alatt alatt (valamivel magasabb hőmérsékleten rövidebb idő alatt) elkészült pulykanyak textúrája egészen különleges, egységes, szerethető, a levesben főtt (szétfőtt) pulykanyakhoz képest magasabbra értékelhető húsrész. Olyan, amilyet csakis alacsony hőmérsékletű, hosszú főzési eljárással, sous-vide készülékben érhetünk el. Tökéletes, új élmény – s mindez otthon. A tökéletes zöldborsó frissessége, íze, textúrája kivételes, amit nem szabad kihagyni.

  • A tökéletes pulykanyakhoz, ugyancsak szuvidált, tökéletes zöldborsót adtam, de a tökéletes babhoz is kiváló.
  • Tippek: az ételre pecsenyelé, tejföl is tehető és a zöldborsóhoz friss mentaleveleket is adhatunk.
Tökéletes pulykanyak, tökéletes zöldborsóval (Mindkettő SousVide Supréme készülékben készítve)

Tökéletes pulykanyak, tökéletes zöldborsóval (Mindkettő SousVide Supréme készülékben készítve)

Csíki Sándor♣