Blog
VINGARDIUM – on the City 2023
VINGARDIUM IN THE CITY 2023 - 2023. októberében a Bálnában rendezik az ősz legnagyobb sétáló kóstolóját, a Vingardium in the City-t. Kitűnő borok, csodás budapesti panoráma, pezsdítő zene. A Bálnában életre kelő boros eseményen, 30 pincészet közel 150 féle tétele vár...
DALNOKI BENCE – a METRO saját márka nagykövete
METRO CHEF MÁRKA - 2023. október 24-én különleges „séfasztal” programon mutatkozott be a METRO Nagykereskedelem új saját márka nagyköveteként a Bocuse d’Or bronzérmes Dalnoki Bence. A fiatal séftehetség öt ínyencfogással mutatta be a METRO saját márkás alapanyagainak...
AZ AGÁRDI – öt új termékkel bővíti kínálatát
AGÁRDI - A több mint 20 éves múltra visszatekintő Agárdi öt új termékkel bővíti kínálatát, melyek között megtalálható egy különleges, két különböző vulkanikus termőhelyről származó, több, mint 10 évig érlelt XO brandy, az Amphora pálinka család három új tagja,...
GUNDEL KÁROLY-DÍJ, 2023 – Pintér Katalin és Nyíri Sándor
GUNDEL KÁROLY-DÍJ, 2023 - Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában,...
BUDAPEST BORFESZTIVÁL – Budai Vár, 2023. szeptember 7-10.
32. BUDAPEST BORFESZTIVÁL - 2023. szeptember 7-10. között a Budavári Palota teraszain. Több, mint 30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar...
PEZSGŐÜNNEP és KONFERENCIA – ETYEK, 2023. augusztus 31.
PEZSGŐKONFERENCIA - augusztus 31-én Etyeken! A Pezsgőkonferenciát immár ötödik éve rendezik meg Etyeken és elmondható, hogy az esemény rendelkezik néhány olyan alapvetéssel, amelyek a kezdetektől fogva változatlanok: az esemény mindig aktuális témákat boncolgat az...
MAGYAR BORMARKETING ÜGYNÖKSÉG: Buborékok Nyara
MAGYAR BORMARKETING ÜGYNÖKSÉG - A "Buborékok nyara" kampány elsősorban az Y és Z-generáció tagjait célozza meg. A borászok aktív bevonásával szervezett kampány kiemelt célja, hogy lebontsa a fiatalokban élő boros előítéleteket, megmutassa a bor friss és innovatív...
DUZMA – felfújt, Koch, puding (duzma), mely nem esik össze
DUZMA - Hallottad már ezt a kifejezést? Nem? A Czuczor Gergely - Fogarasi János szerkesztette, 1862-ben kiadott "A magyar nyelv szótára" 1. kötete szerint a duzma: "Tajték, hab, melyek felduzzadásból eredtek.", vagy "Felfúvódás, mely gőgből vagy haragból ered.". Az...
Z-GENERÁCIÓ – Itt vannak a borkoktélok! Keverd és kóstold!
BORKOKTÉL - KEVERD ÉS KÓSTOLD! - "Keverd és kóstold" szlogennel indított kampányt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A kampány célja a fiatalok, az "Y" és "Z" generáció megnyerése. A kampány középpontjába pedig a boralapú koktélok kerültek. A rendhagyó...
POZSONYI LUCSKOS KÁPOSZTA – zsemlegombóccal
POZSONYI LUCSKOS KÁPOSZTA - a közelmúltban már írtam az erdélyi lucskos káposztáról. A témához számtalan régi lapot, forrást átnéztem, s a kutatásaim során bukkantam a szalonnás zsemlegombóccal készülő pozsonyi lucskos káposztának nevezett étel receptjére. Azért is...
GOBBI HILDA – és a kamcsatkai lazacok esete
„A demizsonban csopaki rizling van, 13 fokos... - vágott közbe Péteri. - Ebben az üvegben pedig egy üveg villányi cirfandli... Szabó néni némán meredt a borosüvegre. Most mit csináljon? Rakassa vissza legalább a felét mindannak, amit készséges szomszédja hozott? Mert...
LUCSKOS KÁPOSZTA – Ahogy nagyanyáink főzték!
LUCSKOS KÁPOSZTA - A Magyar Nyelvészet 6. számában (1861) Lőrincz Károly a Háromszéki nyelvjárásról szóló értekezésében szerepel a lecskáposzta kifejezés: "lecskáposzta: lucskos káposzta, zagyván főtt káposzta". Akinek a "lecs" idegenül hangzik, gondoljon csak a lecsó...
KOLOZSVÁRI KENYÉR – finom, komlós, cőkös csoda
A KOLOZSVÁRI KENYÉR - Hallottál már a kolozsvári kenyérről? Feltehetőleg semmit, vagy sokkal kevesebbet, mint az úton-útfélen sütött pizzáról és más olasz sütőipari termékekről. Sok jó "olasz" pékünk van már, vállaltan magyart azonban hiába is keresünk. Nem divat!...
KOLOZSVÁRI KÁPOSZTA – Megtaláltad a recepted!
KOLOZSVÁRI KÁPOSZTA - Mindenki hallott róla, sokan főzték is már, még többen kóstolták. Legendás! Szeretjük, de vajon ismerjük-e eléggé? Ebben a posztban számos recepttel találkozhattok. Válasszátok ki a ízlésetekhez legközelebb állót és főzzétek meg. Ám mielőtt...
SEBERLI LEVES – elfeledett leves és levesbetét
SEBERLI LEVES - „Nagyon szerény étkezés volt - mondotta egy hang. - Seberli leves, tejfeles fogas, írósvajban pirult krumplicskákkal, sült libamáj rizskásával, spékelt vesepecsenye garnirozva, pulykamell kastaniákkal, marmaládos fánk, gyümölcs és sajt. Egy flaska...
KÁDÁR ÉTKEZDE – étteremkritikám 2015-ből
KÁDÁR ÉTKEZDE (2015) - 2015-ben, amikor ez az étteremkritika íródott, a Klauzál tér 9. szám alatt még működött a "Kádár étkezde". Sokak fájdalmára, mára eltűnt, bezárt. A hely emléke azonban ma is él! A kritika megjelenése óta nyolc esztendő telt el. Az étkezdéről,...
AUGUSZT CUKRÁSZDA – Fény utcai pisztáciaünnep!
AUGUSZT CUKRÁSZDA - Pisztáciaünnep a Fény utcai Auguszt Cukrászdában. A Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosai, Auguszt Ibolya és Auguszt József szezonnyitó Pisztáciaünnep keretében mutatták be a cukrászda pisztácia felhasználásával készült, szezonális...
RÉSZEG BARÁT – retro desszertek a régmúltból
RÉSZEG BARÁT - A Pesti Napló 1930. júniusi számában bukkantam a részeg barát elnevezésű desszertre. Egyszerű kis receptecske ez, egyszerű alapanyagokkal. Nem különösebben "korszerű". Sőt! Azonban éreztünk egyfajta rokonságot a sokkal elegánsabban hangzó "French Toast"...
KREINBACHER – Kreinbacher rántott hús & pezsgő
KREINBACHER - Kreinbacher kétszer a Gourmet Fesztiválon. A Kreinbacher Birtok idén is dupla helyszínnel lesz jelen a Millenárison, hogy bizonyítsa: minden generáció számára tud újat mutatni a pezsgő és a rántott hús univerzumban is. Az egyik házban pezsgők és...
ROSALIA BORPIKNIK – június 9-11., Városliget
12. ROSALIA BORPIKNIK - 2023. június 9 - 11., Városliget. A főváros legnagyobb nyárindító kerti partija idén új névvel várja a borok szerelmeseit és az igazi kikapcsolódásra vágyókat. A Rosalia Borpiknik nem egy fülledt tömegrendezvény a város közepén, hanem egy...
N28 WINE & KITCHEN – új étlappal hódít az N28
N28 WINE & KITCHEN - Nem oly' rég a Nagymeztő utca 28 szám alatti N28 étterembe voltam hivatalos, ahol: "Mikro pincészetek csúcsboraival, boros koktélokkal és megújult étlappal hódít a belvárosban az N28 Wine & Kitchen." A klasszikusok szerint a bor az...
HELLÓ ÉSZAKI PART – ahová idén is menned kell
BALATON, ÉSZAKI PART - A közelmúltban a Balaton északi partjának néhány emlékezetes helyén jártam. A badacsonyi Hableány éttermet ismertem már korábban is, ám az út során olyan helyekkel is megismerkedhettem, amelyekről semmiféle korábbi tapasztalatom nem volt....
MIÉRT A SERTÉS? – Miért lett tréfli a disznó?
A TILTOTT DISZNÓHÚS - „Mily jó szaga van a füstnek, amely a disznóra szórt szalmából felszáll! Mily karcos a bor, amelyet jegesen öntenek le az emberek a torkukon a csapzott bajszok mögé! Mily örökkévalónak látszik az élet, midőn a disznótor elkezdődik, és mindenki...
FLAVA – Farkas Richárd kreatív séf Budapesten
FLAVA KITCHEN & MORE - Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta étterem után immár a fővárosban, a BDPST Group kreatív séfjeként folytatja. Az új kreatív séf egy szűkkörű vacsorán, a belvárosi Flava Kitchen& More étteremben mutatkozott be. A fogások afféle...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!