Blog
PORTUGÁLIA – a portugál konyháról, röviden
PORTUGÁL KONYHA - Portugália mai gasztronómiájának gyökerei a nagy földrajzi felfedezések koráig nyúlnak vissza. Ekkor kerülnek a portugál konyhába jellegzetes fűszereik, alapvető hozzávalóik, mint a bab, a cukor, vagy a burgonya. Az ország hűvösebb, északi részein...
A PÉCSI BOROZÓ – megújult, keressétek!
PÉCSI BOROZÓ - Március 8-án országszerte megjelenik a Pécsi Borozó tavaszi száma, amely egyben az eddigi legtartalmasabb magazinunk, hiszen ezúttal 132 oldalon kínálunk olvasnivalót. A Pécsi Borozó első száma 2008 tavaszán látott napvilágot, akkor elsősorban a Pannon...
LETTORSZÁG – a lett konyháról, röviden
LETT KONYHA - A számos külföldi konyha hatását ötvöző lett konyha az északi konyhaművészet természetközeliségének újabb példája. A lett alapanyag kínálatban a gabonafélék (rozs, árpa, búza, zab, hajdina), a hüvelyesek (bab, borsó), gyökérzöldségek, burgonya,...
32 BORÁSZNŐ A SOFITELBEN – 2019. március 8-án, nőnapon
32 BORÁSZNŐ A SOFITELBEN - Az év „legcsajosabb” borkóstolója! Március 8-án ismét összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A Gyengébb? Nem! kóstolónak az idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont. 32 borásznő, 32...
SVÉDORSZÁG – a svéd konyháról, röviden
SVÉD KONYHA - A példamutatóan természetközeli svéd konyha gerincét egyszerű hal és húsételek, gyökérzöldségek, burgonya adják. A hosszú teleken sok füstölt, pácolt, sózott fogást fogyasztottak és az ősi tartósítási eljárással készült ételek a mai modern skandináv...
BULGÁRIA – a bolgár konyháról, röviden
BOLGÁR KONYHA - Egy, a bolgároknak tulajdonított bölcsesség szerint: „Az az étel, ami nem készül el öt perc alatt, már nem is ehető”. Talán ezért is tartják a friss, letisztult és könnyed bolgár konyhát Európa egyik legegészségesebb konyhájának, amelynek a lelke a...
KÁVÉBÁR BAZÁR – Millenáris, 2019. február 9-10.
KÁVÉBÁR BAZÁR - Idén február 9-10-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 10. jubileumát ünneplő KávéBár Bazár, melynek a Millenáris Park B csarnoka ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával több, mint negyven kiállító termékeit;...
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2019 – shakshuka és instagram
TRENDEK 2019 - Év elején, a legkülönbözőbb érdekelt cégek, leginkább a multinacionális válalatok is megjelentetik az adott évre vonatkozó előrejelzéseiket. Ezekben az előrejelzésekben a PR és marketing szempontok többnyire már az első mondatoknál jól felismerhetőek,...
BOCUSE d’OR 2019, LYON – Pohner Ádám a világdöntőben
BOCUSE d'OR 2019, Lyon - 2019. január 29-én kezdődik a Bocuse d’Or európai döntője a franciaországi Lyonban, ahol Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje képviseli hazánkat. A mezőny legfiatalabb indulója húsz versenytársával mérte össze tudását a...
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2019 – első a kannnabisz/CBD
GASZTRONÓMIAI TRENDEK - Gasztronómiai trendek, éttermi trendek címmel immár 11. esztendeje, hogy minden év végén, vagy az új esztendőt első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE éttermi és kulináris trendekről szóló írása. Az előrejelzések gerincét az amerikai...
EMULZIÓK ÉS HABOK A KONYHÁBAN – A halászlé is emulzió!
EMULZIÓK, HABOK - Sok más étel mellett, egy világszerte népszerű emulzió legendája is a háborúhoz kötődik. 1756-ban Richelieu hercege elfoglalta a britektől Mahon városát a Mallorca melletti Menorca-szigetén. A győzelmi ünnepen a herceg szakácsa tojássárgájából és...
HOGYAN LEGYÜNK – vékonyak, fittek és egészségesek?
FITT ÉS EGÉSZSÉGES - Az „OECD Obesity Update 2017” jelentés szerint, a 15 év feletti magyar népesség mintegy 30 százaléka elhízott, vagy túlsúlyos. Ezzel az „eredménnyel” hazánk az Egyesült Államok (38,2%), Mexikó (32,4%) és Új-Zéland (30,7%) után a világ negyedik...
A FŰSZEREZÉSRŐL – fűszerek, fűszerezés a történelem során
A FŰSZEREZÉSRŐL - A fűszereket kulináris jóságuk miatt már hosszú évezredek óta az ételkészítés lelkének, a szakács örömének tartják. A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének gazdagítása, kiemelése, egyes ízek elfedése, a zamatok összhangba rendezése. A...
KÍNAI PALACSINTA (jianbing) – kínai palacsinta, reggelire is
KÍNAI PALACSINTA - A kínai palacsinta (Jianbing 煎餅) az egyik legnépszerűbb, leginkább reggelire fogyasztott street food étel Kínában. A kínai palacsinta nem igazán palacsinta, s persze nem igazán burrito sem. Ízletes és ropogós. Ez az egyik legrégibb, ha nem a...
MONACO 2018 – II. Albert monacoi herceg és a kürtös kalács
Brioche Hongroise - kürtös kalács Brioche Hongroise - kürtös kalács. 2018. december 21-én II. Albert monacoi herceget és barátait a monacoi karácsonyi vásáron (le Village de Noël) Siklósi László látta vendégül. A karácsonyi vàsár zárása után, a herceg és barátai...
TOUR de CHEF – Elvis Presley szendvicse a Gerlóczy Kávéházban
TOUR de CHEF - 2018. december 17-24. között a Gerlóczy Kávéház (Budapest) Tour de Chef sorozatában öt étellel én is lehetőséget kaptam a szélesebb közönség előtti bemutatkozásra. Az ételek egy részének receptje a blogon megtalálható, a többi kiválasztásánál pedig...
KARÁCSONYI ÍZTÉRKÉP – „Vízen kullogó” (Jászkunság)
VÍZEN KULLOGÓ - „Mindenütt azt tapasztaltam, hogy a gazdasszonyok a tészták készítését tartják legnehezebbnek, és arra legbüszkébbek, ha jó és díszes süteményt tudnak készíteni.” (Zilahy Ágnes, 1892) A kalács a kenyér úri rokonsága. A gazdag testvér. Említése a 14....
ÉV BORTERMELŐJE 2018 – Balla Géza, Arad-Hegyalja
ÉV BORTERMELŐJE 2018 - 2018. december 5-én 12 órakor kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő éveken át tartó, kiemelkedő...
TEAGASZTRONÓMIA – ceyloni Dilmah teák
DILMAH TEA - Harmincadik születésnapját ünnepli a Merrill J. Fernando által alapított Dilmah Tea, amely mára Srí Lanka, gyarmati nevén Ceylon leghíresebb teamárkája lett. A szakmájában több mint 60 éve tevékenykedő teakészítő mester a cég indulásakor visszatért az...
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG – Par Excellence díj 2018
MASOSZ - A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) ötödik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni. Ebben a rangos elismerésben azok a hazai szakemberek (köztük Csíki Sándor - a szerk.) részesülhetnek, akik folyamatos...
HANUKA ÉS KARÁCSONY – nincs köztük eszmei kapcsolat
HANUKA ÉS KARÁCSONY - A Hanuka és a Karácsony ünneplésével azoknak a távoli őseinknek a homályba vesző rítusait követjük ma is, akik a téli időszakban évezredekkel ezelőtt összegyűltek, családjukban összefogódzkodtak, hogy a mindenható iránti áhítatos ünnepléssel a...
VinCE CHAMPAGNE A HOLDON – Belvárosi Piac, december 9.
CHAMPAGNE A HOLDON - 2018. december 9. Második alkalommal lepik el a buborékok Budapest első számú evőpiacát, ugyanis december 9-én ismét jön a VinCE Champagne a Holdon. A vasárnap délutánba nyúló villásreggelire a pezsgők, pontosabban a champagne-ok rajongóit várják,...
JUNIBOR ÚJBOR NAGYKÓSTOLÓ 2018 – Milyen volt a szüret?
A Junibor borászai újbor kóstolót tartottak a DiVino Gozsdu borbárban. A kóstolón Árvay Angelika, Jekl Flóra, Demeter Endre, Gere Zsolt, Pálffy Attila, Kamocsay Ákos, Miklós Csaba, Vesztergombi Csaba, Heimann Zoltán, Frittmann Péter, Dúzsi Tamás mutatták be a...
A TEA NAPJA 2018 – Akvárium Klub, november 25. vasárnap
A TEA NAPJA - 2018. November 25-én immár a második A Tea Napja esemény lesz. A rendezvénynek ezúttal is az Erzsébet téri Akvárium Klub ad otthont. Az egész napos esemény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!