ifjabb Schieszl Konrád SCHIESZL VENDÉGLŐ – Schieszl Vendéglő és Borház 1896. A vendéglátás és a borászat a családi hagyományoknak köszönhetően évtizedekre visszanyúló, szoros egységet alkot. A Balaton felvidéken és a Mátra-alján összesen 12 hektár saját területről érkezik az első osztályú termés, mely a Schieszl borok minőségét egyöntetűen meghatározza. Kíméletesen, a

természettel összhangban, szakértő gondoskodással és a legmodernebb kertészeti technológiával történik a szőlőművelés, a borászatban a legkorszerűbb berendezésekkel és innovatív gondolkodásmóddal folyik a munka Fiola Balázs borász vezetésével. Zömében reduktív, populáris, gyümölcsös, könnyed borok készülnek, egy-egy kézműves tétellel kiegészítve.

  • A Schieszl család évente mintegy 40 000 palack bort értékesít saját vendéglátásunkban a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 – ban. Külön büszkeség, hogy a 2018-as nemzetközi Vinagora borversenyen a legjobb Magyar olaszrizling címet a 2017-es Nagykút Olaszrizling bor nyerte el.

A Schieszl család története egészen a XVIII. századig vezethető vissza. Schieszl János 1896 – ban alapította a borozót, amely a mai Schieszl Vendéglő és Borház 1896 őse. Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő mai tulajdonosa, a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Id. Schieszl Konrád 2005 – ben adta át az üzlet irányítását, biztos támaszként azonban mind a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját. Apa és fia együtt képviselik a hagyományt és az innovációt. A 100 éves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek, a modern technológia adta lehetőségek segítségével.

Schieszl Vendéglő és Borház 1896

A Schieszl Vendéglő és Borház 1896 több, mint 120 éves vendéglátás helyszíne. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában található, a főváros zajától mindössze fél órányira. A Schieszl család a  klasszikus gasztronómián alapuló konyhában nagy hangsúlyt fektet a minőségi, friss, saját és hazai alapanyagok használatára, a házias ízekre. Az étlapon a sváb ételek, a hagyományos paraszti konyha fogásai éppúgy megtalálhatók, mint a könnyed halételek és a XXI. század gasztronómiai kihívásainak megfelelő diétásabb fogások. A konyhai csapatot Salamon Tamás séf vezeti immáron 18 éve.

A család a borok mellett készít pálinkákat, 9 hónapig érlelt mangalica sonkát, sváb véres és májas hurkát, házi szörpöket,  tartósítószer nélkül készített üdítőket, gyümölcsleveket,   házi lekvárokat, szőlőmagolajat, szőlőmaglisztet és  szőlőhéj-őrleményt is.

“Ahogy régen nagyszüleink gondoskodtak a család elé kerülő finom falatokról, úgy szeretnénk mi is gondoskodni a hozzánk betérő vendégekről, új köntösben megmutatni mindazt, amit több generáción keresztül megőriztünk.” (ifj. Schieszl Konrád)

 

Schieszl Vendéglő és Borház 1986 – elérhetőségek

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)