DonauticaTOLNA, BARANYA – A Donautica Étterem és Hotel, a méltán híres szekszárdi borvidéktől 20 kilométerre, a faddi Duna-holtág partján fogadja vendégeit 2018 őszétől egyedi környezetben. A Dombori üdülőövezetben „Dombori Beach”-ként ismertté vált, népszerű üdülőhelyen egy olyan szálloda épült és kezdte el működését 2019 januárjában, amely minőséget, élményt és egyediséget kínál a vendégek számára. Igaz ez a 11 egyedi kialakítású szállodai szobára és arra a 6 luxus bungalóra, amelynek

legtöbbje a minden vonatkozásában megújult Holt-Dunára néz, és a nap nagy részében természetes fényben tündököl. Minden szoba különböző belső dizájnnal jelenik meg, amelyek belsőépítészeti kialakítását a gyönyörű természet közelsége inspirálta, a legelső milánói divatot követő, eredeti olasz bútorok felhasználásával. Az épület kialakításánál Dr. Varga József tulajdonos és az őt segítő, desingnerekből és belsőépítészekből álló szakembergárda nagy gondot fordítottak arra, hogy egyszerre legyen mai, a vendégek számára vonzó, ugyanakkor élhető is, hogy megmaradjon az életszerű udvar, és a maximális kihasználhatóság. A közvetlenül a Duna parton elhelyezkedő étterem-hotel-apartman komplexumhoz élménymedence, panorámás szaunaház, napozó egységek és saját partszakasz tartozik, ahol pihenő stég teremti meg a közvetlen kapcsolatot a vízfelület és a part között. Az étteremben Sárközi Péter mesterszakács, chef vezette fiatalos, lendületes, az újításokra nyitott konyhai csapata a szinte teljes egészében helyi alapanyagokra épülő, környékbeli specialitások mellett a nemzetközi konyhák remekeit is kínálva, válogatott helyi borkülönlegességekkel teszi tökéletessé a gasztronómiai élményt. Ötletes, különleges, textúrákkal, ízekkel, színekkel játszó fogások jellemzik a szezonálisan megújuló étlapot. Az étkezést olyan gasztronómiai élménnyé kívánják tenni, hogy már csak ezért is érdemes legyen betérni ide. Alapkoncepciójuk szerint az európai trendek által inspirált megfogalmazásban elkészített helyi specialitásokon keresztül kívánják bemutatni a Dél-Dunántúl valódi ízeit. A sajtóúton az alábbi fogásokat lehetett kóstolni:

  • Levesek: Gyöngytyúk esszencia; Hideg zöld-alma leves mentás gyümölcs zselével
  • Főételek: Göngyölt malaccsászár, hagymás-szalonnás mogyoróburgonya, savanyított Jalapeno; Nyúlgerinc májával, dijoni mustáros burgonya pürével, kakukkfüves vargánya gombával
  • Desszertek: Málnás mascarpones mille feuille, vattacukor mousse; Bodza creme brulee

Pannon Borrégió Top 25 borverseny – Pécs

2019 májusában egy év kihagyás után ismét megrendezésre került a Pannon Borrégió éves borversenye, ami kóstolófesztivál és bor-promóciói is egyben, ahol a hegyközségi és borvidéki borversenyek legjobbjait mérte össze a zsűri. A Pannon Borrégió Top25 verseny nem csak egy újabb éremosztogató verseny, hanem egy olyan sztori, ami segítségével a szervezők, a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó magazin meg tudják mutatni a régió sokszínűségét. Tolna és Baranya megyében ugyanis vannak erős vörösboros vidékek, de vannak fehérben utazó térségek is, szépek a rozék, sőt készülnek desszertborok is. A kadarkától a cabernet francig, no meg a nagy vörös házasításokig számtalan értéke van ezen a területen, amit egy néha kicsit túlszabályozottnak tűnő rendszerben fogalmaztak meg a szervezők: ez lett végül a Top25. Huszonöt bor, egy régiós borválogatott. Mindenre van kvóta, egyedül arra nem, hogy minden évben kötelezően minden borvidék képviseltesse magát. Viszont tizenegyedszerre is úgy hozta ki a szakmai zsűri, hogy minden borvidékről megtalálható volt a kóstoltak között top-bor. Az idei borválasztás Pécsett, a Jókai Rendezvényházban került megrendezésre, ahol 17 zsűritag bírálta el a 45 pincészet által benevezett 140 bort. Ekkor alakult ki az a lista (ABC sorrendben), amelyet a közönség a június 15-i fesztiválon kóstolhatott meg a Littke Palace látogatóközpontban:

Pannon Borrégió Top25 2019 (abc sorrendben):

  • Bock Pince Bock and Roll Rosé 2018 (Villány)
  • Bodri Pincészet Gurovica Cabernet Sauvignon Válogatás 2016 (Szekszárd)
  • Csillagvölgy Pincészet Rosé Cuvée 2018 (Villány)
  • Danubiana Chardonnay 2017 (Tolna)
  • Danubiana Pinot Blanc 2018 (Pannon)
  • Fritz Borház Két Dudás 2016 (Szekszárd)
  • Hárs Pincészet Hárslevelű 2017 (Pécs)
  • Heimann Családi Birtok Viognier 2018 (Szekszárd)
  • Hetényi Pincészet Cirfandli 2018 (Pécs)
  • Hetényi Pincészet Tábornok Kékfrankos 2017 (Szekszárd)
  • Kelemen Róbert Syrah 2017 (Tolna)
  • Kvassay Levente Redy 2018 (Villány)
  • Lelovits Tamás Virtus Portugieser Válogatás 2017 (Villány)
  • Maul Zsolt Dániel Cuvée 2016 (Villány)
  • PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Jázmin 2018 (Pécs)
  • Ruppert Borház Villányi Franc 2015 (Villány)
  • Stier Pincészet Cabernet Sauvignon 2013 (Villány)
  • Szemes József Dél Cuvée 2015 (Villány)
  • Szende Gábor Múzsa Merlot Selection 2016 (Villány)
  • Takler Borbirtok Bikavér 2016 (Szekszárd)
  • Tiffán Ede Pincészet Cuvée Carissimae 2015 (Villány)
  • Tiffán Ede Pincészet Elysium Merlot 2013 (Villány)
  • Vitis Pince Cabernet Franc 2012 (Tolna)
  • Vylyan Pincészet Duennium 2012 (Villány)
  • Vylyan Pincészet Merlot 2016 (Villány)

A top-borok közül 13 a villányi, 5 a szekszárdi, 3-3 a tolnai és pécsi borvidékekről érkezett,
egy bor pedig „Pannon” megjelöléssel került versenybe.

Kóstolda (beás) cigány étterem – Pécs

2015-ben nyitotta meg kapuit a nemzetközileg is elismert Színes Gyöngyök Alapítványon belül az első cigány lakásétterem, a Kóstolda, Várnai Anna irányításával a pécsi keleti városrészben. A lakásétterem az elmúlt években alkalmi, tematikus vacsoraestekkel várta vendégeit, ahol alkalmanként különböző 4-5 fogásos menüsorral kínálta a csapat a hozzájuk érkezőket. A folyamatos telt ház hívta életre ebben az évben a lakásétterem mellett a Kóstolda éttermet Pécs központi részén, a Király utca egyik 300 éves, renovált műemlék épületében, ami június 13-án nyitotta meg kapuit, ahol a belső térben 35, míg a teraszon 25 vendég számára tudnak helyet biztosítani. A két étterem között lényegi különbség a nyitva tartás és a választék, hiszen a Király utcában 10-22 óráig várják a vendégeket, és szabadon választhatnak az ételek közül a la carte étlapról, valamint délidőben ebédmenü is várja az érkezőket, míg a lakásétteremben kötött a menüsor, és alkalmi jellegű a vendégfogadás.
A Kóstolda étteremben tudatosan döntöttek annak nyitáskor a szűk ételválaszték mellett:

  • húsos cigány lecsó punyával
  • csülkös bableves
  • cigánypecsenye hagymás tört krumplival, házi savanyúsággal
  • asztalkörül futkosós túrós és grízes meggyes rétes
Csülkös bableves

Csülkös bableves

Viszont már az első napokban felmerülő igények alapján bővíteni kellett a választékot az
alábbi fogásokkal:

  • velős pacalpörkölt
  • vegyes pörkölt

Az étlapra kerülő ételek kiválasztásánál fő szempont volt, hogy azokkal reprezentálhassák a tulajdonosok az autentikus cigány ízvilágot, megmutathassák a cigány gasztronómia világát az érdeklődőknek egy olyan kontextusban, amelynek köszönhetően a vendégek által
egyébként akár korábban maguk által is elkészített ételeket összehasonlíthassák a jellemző
cigány ízekkel.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)