kapi 6 puttonyos aszú 2015KAPI ASZÚ 2015 – Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 puttonyos. A legendás bor korábbi sikeres, 1999-es, 2005-ös és 2011-es évjáratát követően a 2015-ös is hamarosan elérhető lesz. Mészáros László így jellemezte a bort: „A 2015-ös Kapi Vineyard 6 puttonyos Tokaji Aszúra is jellemző az a letisztult, áttetsző stílus és kiegyensúlyozott savszerkezet, amely a Kapi dűlőből

származó korábbi évjáratok borainak jellegzetessége. Valamiben azonban több azoknál: a nagyon meleg tenyészidőszaknak köszönhetően több benne a napsütés. A bor kerekebb, teltebb és nagyon gyümölcsös karakterű, érett savakkal. A 2015-ös év nagyszerű aromakomplexitást adott; a Kapi dűlőben termett szőlőből készült borban remek egyesül az évjáratból eredő vonzó illatosság és a Kapi dűlőre jellemző vertikalitás, ásványosság. 1999, 2005 és 2011 után a 2015-ös évjárat új dimenziót nyit a Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszúk sorában.”

  • Ezt a dűlő-szelektált borunkat mindig kis mennyiségben készítik, ezért rendkívül ritka. 2015-ben mindössze 4991 egyedileg sorszámozott és szignált palackot töltöttek.

Kapi Vineyard

A „Kapi” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Különleges termőhely, talaja lazább szerkezetű riolittörmelékes vulkanikus agyag. A Kapi dűlőben telepített Furmint a legnemesebb és legősibb tokaji szőlőfajta. A Kapi jellegzetessége, hogy a szőlő itt hamarabb érik, kiválóan aszúsodik, miközben megőrzi friss savszerkezetét.

Szőlőfajta

100% Furmint, az aszúszemek és az alapbor egyaránt.

A 2015-ös évjárat

A tenyészidőszak forró volt és száraz, nyáron gyakori kánikulákkal; a virágzás már május végén elkezdődött, és mindez korai érést eredményezett. Az aszúszemek válogatását szeptember 21-én kezdték. Ez az első válogatás október közepéig tartott és elképesztően gazdag, erőteljesen töppedt, zamatos aszúszemeket adott. A szüret második felében esősre forduló időjárás még inkább kedvezett nemes rothadás további fejlődésének. A második válogatás november 12-ig tartott, melynek folyamán erőteljesen botritiszes, kitűnő egyensúlyú, aromás aszúszemeket szedhettek.

Szüret

  • A Disznókő Kapi Vineyard Aszúhoz felhasznált, rendkívül gazdag, enyhén botritiszes, ugyanakkor teljesen töppedt bogyók kivétel nélkül a szeptember végi első szedésből és válogatásból származnak. Az alapborhoz felhasznált szőlőt sokkal később, november első felében szedték. A szemenként válogatott aszúszemeket feldolgozásukig rozsdamentes acélkádakban tárolták.

Feldolgozás

  • Az aszúszemeket egészben (feltárás, zúzás nélkül) zajosan erjedő mustban áztatták 2 napon át, majd hosszú préselést követően rozsdamentes acéltartályokban és részben kis hordókban erjesztették december közepéig. Az erjedés a szokásosnál jóval hosszabb ideig tartott.

Érlelés

  • A bort 2 évig érlelték 225 literes tölgyfahordókban, melyeknek 25%-a új hordó volt. 2018 májusában palackozták.
Csíki Sándor, Prisztavok Zoltán és Némeri Sándor a Kapi bemutatóján

Csíki Sándor, Prisztavok Zoltán és Németi Sándor a Kapi bemutatóján

A képen Lesti Zoltán tölti a bemutatott 2015-ös Kapi 6 puttonyos aszút

A képen Lesti Zoltán tölti a bemutatott 2015-ös Kapi 6 puttonyos aszút

Analízis

  • Alkohol: 11%
  • Maradék cukor: 187 g/l
  • Összes sav: 7,65 g/l

Borkóstolás (2018. július)

A bor világos aranyszínű, zöldes árnyalattal. Illata vonzó, virágos, a vanília és fehér húsú gyümölcsök jegyeivel. Íze intenzív, gazdag, igen gyümölcsös, az ananászra és mangóra emlékeztető zamatokkal. A szájat teljesen kitölti, szerkezete az érett és kerek, de határozott savakra valamint finom tanninokra épül.

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)