BALATON WINE & GOURMET 2024 – 2024. szeptember 6-8 között idén is sor került a Balaton Wine&Gourmet fesztiválra Veszprémben. A fesztiválon a balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett, a látogatók Olaszország gasztronómiai különlegességeibe és borkínálatába betekintést nyerhettek. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével szervezett olasz részvétel keretében számos bemutatóra és kóstolóra került sor neves olasz szakemberek vezetésével.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalásaként került megrendezésre a Balaton Wine & Gourmet Veszprémben, ahol a rendezvény meghívott vendégországa Olaszország volt.
Mauro Elli vasárnapi ebédje
A záró nap csúcseseménye az a Michelin-csillagos ebéd volt, amelyen Mauro Elli séf káprázatos lombard fogásai mellé a Gabriele Valota enológus által kiválasztott habzó és bor tételsor került kísérőnek.
Mauro Elli, a Michelin-csillagot 2017 óta minden évben megtartó Il Cantuccio étterem tulajdonosa és séfje, annak ellenére, hogy a világ számos pontján a legkiemeltebb helyeken mélyíthette el szakmai tudását, mégis mindig visszatért Észak-Olaszországba, a Comói-tó környékére, és olyan helyeket emelt a csúcsra, mint például a portofinoi Splendido konyhája. Egészen addig, amíg meg nem nyitotta az Il Cantuccio-t, majd 2021-ben fiával és legkedvesebb tanítványával az Osteria L’Abbicci-t.
Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati szövetség szakértője. Az Assoenologi Olaszország legjelentősebb, és a világ egyik legrégibb boraszati szövetsége, ahol Gabriele Valota az Észak-Olaszországi Ifjúsági tagozat koodinátora, valamint fiatal kora ellenére, egész Olaszország területén alkalmazott borászati tanácsadó, akinek elsősorban a klasszikus eljárással készülő pezsgőborok, és az ellenálló szőlőfajták a szakterületei.
Ezen a napon tehát összefogott Észak-Olaszország egyik legismertebb séfje a hazájában nagy tiszteletnek örvendő fiatal enológussal, és egy ötfogásos parádés ebéd kíséretében mutatták be, milyen is az, amikor a tökéletes étel párosul a hozzá leginkább illő habzóval vagy borral.
Akadt számtalan más program is
De nem maradtak szenzáció nélkül a zárónapon a koktélkedvelők sem, ugyanis a rendezvény vendége volt Fabio Bacchi bartender-mester, aki karrierje során a világ legjelentősebb szállodaláncaiban fordult meg, szakmai útját számos rangos nemzetközi díj kísérte, a szaksajtó háromszor választotta meg az Év Bármenedzserévé, valamint elnyerte a Champagne és Anysetier Rendjének lovagi címét is. Saját vállalkozásán keresztül termékfejlesztéssel, valamint támogató és oktató programokkal kapcsolatos vállalati tanácsadást nyújt a szeszesital szektor számára. Ő az alapítója és a szerkesztője a legfontosabb olasz bár-magazinnak, a BarTales Magazine-nak, továbbá az ő neve alatt született meg a Roma Bar Show, a legnagyobb Bar&Beverage kereskedelmi esemény Olaszországban. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az érdeklődők, melyek közül vasárnap a bitterek, és a néhány éve ismét reneszánszát élő vermutok világába, valamint az olasz bárkultúrába kalauzolta el a hallgatókat.
A fesztivál alkalmából ellátogatott Veszprémbe az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról és annak számos fajtájáról és felhasználásáról tartott nagysikerű előadást.
A sajtpártiaknak kedvezett Bocca Gorumet képviselőjének az előadása a Mercato területén, ahol mindent megtudhattak az olasz sajtokról, sőt, felbontásra került egy hatalmas Parmigiano Reggiano sajt is.
Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a „Mercato”-val, vagyis olasz piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. Az itt felállított színpadon Vágó Piros vezetésével kóstolhattak olasz borokat. Ugyanitt, mivel még nincs vége a nyárnak, akinek hűsölni támadt kedve, Massimo Turano „gelato” előadásán volt a legjobb helyen, ahol mindent megtudhatott a világhírű olasz fagylaltok elkészítésének kulisszatitkairól, és persze meg is kóstolhatott egy-egy klasszikus és innovatív ízvilágú finomságot is.
S akit épp elkapott egy kisebb „kajakóma” ennyi kóstoló után, ő megtalálta a számításait Simone Meriggi előadásán, ahol különböző fajta olasz kávékat kóstolhatott, miközben megtudhatta, melyik napszakban melyiket kell fogyasztania ahhoz, hogy észrevétlenül el tudjon vegyülni Olaszországban a helyiek között egy kisebb vagy nagyobb csészével a kezében.
Gazdag program várta tehát az olasz borok, szeszesitalok és a gasztronómia szerelmeseit az idei Balaton Wine&Gourmet fesztivál záró napján olyan szakértőgárdát felvonultatva, akikkel ritkán találkozni egyszerre, egy közös rendezvényen még Olaszországban is.
(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!