Egyiptom nemzeti ételeFŪL MUDAMMAS (lóbab pörkölt) – A “fūl mudammas” lóbabból készített hagyományos egyiptomi vegetáriánus pörköltféle. Nálunk inkább mondanánk lóbabfőzeléknek. Egyiptom nemzeti ételének is tartják. Eredete az ókori Egyiptomig, a fáraók koráig vezethető vissza, amit alátámaszt, hogy lóbabot már a négyezer évvel ezelőtti 12. dinasztia síremlékeiben találtak. A kopt keresztények ételeként terjedt el Egyiptomban, Libanonban, és Közel-Kelet és Északi-Afrika más országaiban. Az egyiptomiak szerint a fūl mudammas: “A gazdagok reggelije, a kereskedők ebédje, a szegények vacsorája.”

Fūl mudammas (recept)

 

  • HOZZÁVALÓK: 500 g szárított lóbab, 1 db nagy vöröshagyma, finomra vágva, 3 db nagyméretű, húsos, érett, hámozott paradicsom, felaprítva, 200 g vörös lencse.
  • ÍZESÍTÉSHEZ: 3 gerezd fokhagyma, 1 db zöld chili, olívaolaj, só, 2 db paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöldje, etc.
  • ELKÉSZÍTÉSE: A vizet többször lecserélve, áztassuk a száraz lóbabot egy napig. Az áztatás befejeztével öntsünk rá friss vizet és főzzük 10-15 percig, amíg elegendően megpuhul ahhoz, hogy a vizet leszűrve, a babszemekről a héjat egyenként eltávolíthassuk. Hámozzuk meg, és a babszemeket tegyük egy tálba. (Megjegyzés: konzerv lóbabbal főzve időt takaríthatunk meg.)
  • A lencsét alaposan mossuk meg.  A finomra vágott hagymát, a hámozott paradicsomot, lencsét és lóbabot tegyük fel főzni és a gyöngyöző forrásban lévő ételről folyamatosan szedjük le a habot. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt az ételt lassú főzéssel készítsük. (Megjegyzés: Számítsunk rá, hogy hosszadalmas lehet, de erre az ételre időt kell szánni. A fedőt ne vegyük le. A folyadékot szükség szerint pótoljuk.)
  • Ha elkészült, fogyaszthatjuk úgy, hogy a babszemek egészben maradnak, vagy, hogy részben összetörjük őket, vagy úgy is, hogy teljesen pépessé zúzzuk. A végén sózzuk, és extra szűz olíva olajjal, vagy tisztított vajjal (ghee) tálaljuk. A étel újra melegítve is ízletes.
  • Egyéb tippeiket itt is találhatsz: https://en.wikipedia.org/wiki/Ful_medames
A fūl mudammas egyiptomi tálalása. A reggelire tálalt lóbab mellé savanyúságok és pita is került.

A fūl mudammas egyiptomi tálalása. Az utcai árusnál reggelire készített lóbab pörkölt mellé savanyúságok és pita is került.

 

TIPPEK:

  1. Az ételt ízesíthetjük római köménnyel, kaporral, rozmaringgal, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, stb. ízlésünk szerint.
  2. A lóbab csicseriborsóval is helyettesíthető.
  3. Az étel mindig krémesebb, ha a babot részben összetörjük.
  4. Ízesíthetjük a fokhagyma, chili, olaj, és só mozsárban összezúzott keverékével, citromlével, vagy –szeletekkel.
  5. A fokhagymaszósz (taqliya) készítésekor a fokhagyma gerezdeket mozsárban sóval összetörjük, koriander magot és aprított koriander levelet adunk hozzá és az ételbe keverjük, vagy tálaláskor az ételre tesszük.
  6. Tálalhatjuk friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, korianderrel is.
  7. Fogyasztják napon szárított marhahússal (basturma), tojással, vajjal és tahinivel is, vagyis a képzeletünk szabadon szárnyalhat.

 

Csíki Sándor♣