FŪL MUDAMMAS (lóbab pörkölt) – A “fūl mudammas” lóbabból készített hagyományos egyiptomi vegetáriánus pörköltféle. Nálunk inkább mondanánk lóbabfőzeléknek. Egyiptom nemzeti ételének is tartják. Eredete az ókori Egyiptomig, a fáraók koráig vezethető vissza, amit alátámaszt, hogy lóbabot már a négyezer évvel ezelőtti 12. dinasztia síremlékeiben találtak. A kopt keresztények ételeként terjedt el Egyiptomban, Libanonban, és Közel-Kelet és Északi-Afrika más országaiban. Az egyiptomiak szerint a fūl mudammas: “A gazdagok reggelije, a kereskedők ebédje, a szegények vacsorája.”
Fūl mudammas (recept)
- HOZZÁVALÓK: 500 g szárított lóbab, 1 db nagy vöröshagyma, finomra vágva, 3 db nagyméretű, húsos, érett, hámozott paradicsom, felaprítva, 200 g vörös lencse.
- ÍZESÍTÉSHEZ: 3 gerezd fokhagyma, 1 db zöld chili, olívaolaj, só, 2 db paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöldje, etc.
- ELKÉSZÍTÉSE: A vizet többször lecserélve, áztassuk a száraz lóbabot egy napig. Az áztatás befejeztével öntsünk rá friss vizet és főzzük 10-15 percig, amíg elegendően megpuhul ahhoz, hogy a vizet leszűrve, a babszemekről a héjat egyenként eltávolíthassuk. Hámozzuk meg, és a babszemeket tegyük egy tálba. (Megjegyzés: konzerv lóbabbal főzve időt takaríthatunk meg.)
- A lencsét alaposan mossuk meg. A finomra vágott hagymát, a hámozott paradicsomot, lencsét és lóbabot tegyük fel főzni és a gyöngyöző forrásban lévő ételről folyamatosan szedjük le a habot. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt az ételt lassú főzéssel készítsük. (Megjegyzés: Számítsunk rá, hogy hosszadalmas lehet, de erre az ételre időt kell szánni. A fedőt ne vegyük le. A folyadékot szükség szerint pótoljuk.)
- Ha elkészült, fogyaszthatjuk úgy, hogy a babszemek egészben maradnak, vagy, hogy részben összetörjük őket, vagy úgy is, hogy teljesen pépessé zúzzuk. A végén sózzuk, és extra szűz olíva olajjal, vagy tisztított vajjal (ghee) tálaljuk. A étel újra melegítve is ízletes.
- Egyéb tippeiket itt is találhatsz: https://en.wikipedia.org/wiki/Ful_medames
TIPPEK:
- Az ételt ízesíthetjük római köménnyel, kaporral, rozmaringgal, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, stb. ízlésünk szerint.
- A lóbab csicseriborsóval is helyettesíthető.
- Az étel mindig krémesebb, ha a babot részben összetörjük.
- Ízesíthetjük a fokhagyma, chili, olaj, és só mozsárban összezúzott keverékével, citromlével, vagy –szeletekkel.
- A fokhagymaszósz (taqliya) készítésekor a fokhagyma gerezdeket mozsárban sóval összetörjük, koriander magot és aprított koriander levelet adunk hozzá és az ételbe keverjük, vagy tálaláskor az ételre tesszük.
- Tálalhatjuk friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, korianderrel is.
- Fogyasztják napon szárított marhahússal (basturma), tojással, vajjal és tahinivel is, vagyis a képzeletünk szabadon szárnyalhat.
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!