5. KÉKNYELŰ PIKNIK - május 13. Istvándy Liget5. KÉKNYELŰ PIKNIK – 2023. május 13-án, szombaton, ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Balaton-felvidék legszebb tavaszi boros fesztiválja vagy „fesztelen eseménye”, a Kéknyelű Piknik. A Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti mellett, az Istvándy Ligetben várja újra a bor, a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit az Istvándy család. Az eseményen több, mint 10 badacsonyi pincészet

települ ki, így közel 30 féle Kéknyelű tételt lehet kóstolnia a résztvevőknek, valamint a jegyár egy BBQ gasztroélményt is magába foglal a Tütü Gasztrobusz jóvoltából. A piknik idén is teret ad egy kis edukációnak – mesterkurzusok keretén belül szó lesz a Kéknyelű védjegy és az Ízbank koncepciójáról. Valamint egy sokakat foglalkoztató kérdés kerül terítékre; honnan szerezzük be a balatoni halat otthonra? A Kéknyelű és a hal párosa, Kéknyelű a legjobb balatoni „HALBOR”.

 

Szerepet kap a „balatoni hal”

A kulináris élményekről a Tütü Gasztrobusz gondoskodik; húsos BBQ-, vegetáriánus ételekkel készülnek és persze a balatoni hal is terítékre kerül. Az édes élet kiegészítője a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra kreálmányai lesznek, melyek kifejezetten az Istvándy Drágakő és Kékderű tételeihez készülnek. 

A kóstolót két mesterkurzus kíséri. Elsőként Hermann Tamás talajtani kutató és Istvándy Gergely beszélget a Kéknyelű ÍZBANK 2023-ban öt kiválasztott tételéről, valamint a Kéknyelű VÉDJEGY koncepcióját közösen mutatják be a vendégeknek és szakmabelieknek. A második mesterkurzuson a Kéknyelű és a balatoni hal gasztronómiában elfoglalt szerepéről beszélget Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Tüü Péter balatoni kötődésű, kétszeres magyar sommelier bajnok (Laurel Budapest étterem). HISSZÜK, HOGY A KÉKNYELŰ A LEGJOBB BALATONI “HALBOR” A GASZTRONÓMIÁBAN.

A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található, csodálatos Istvándy Liget egy meghitt, intim oázisa, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszíne a badacsonyi Kéknyelű boroknak.

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy

 

Bor Műhelyben

Továbbá kitelepül a Drágakő Badacsony stílusos és elegáns ajándék tárgyaival, Varga Viktória magyar ruha kollekció kerülnek kiállításra. A kávékülönlegességekről Bisztrónyúl Guruló kávézó gondoskodik. Az esemény alatt pedig a Balaton-felvidék legszebb tájfotói kerülnek vetítésre, Orbán Péter fotográfus válogatott alkotásaiból.

 

Piknik menü és a jegy tartalma:

  • Előétel: Szőlőlevélbe tekert balatoni pontyragu vajas, citromos mártással
  • Főétel: Ínyenc szendvics: Kovászolt Búzalelke buci BBQ sertéstarja, sült savanyított káposzta, orosz dresszing és hónapos retek 

BBQ csirkemell paradicsomos lekváros zöldsalátával, újhagymával és friss sajttal

  • Desszert: Kéknyelű BONBON
  • Több, mint 10 badacsonyi borászat 30 féle kéknyelű tételének kóstolása
  • Mesterkurzusokon való részvétel

 

A résztvevő pincészetek

  1. Borbély Pincészet
  2. Váli Pincészet
  3. Fata Pince
  4. Éliás Pincészet
  5. Jakab Pince 
  6. Szászi Birtok 
  7. Edvi Illés 
  8. Istvándy Pincészet
  9. Laposa Birtok
  10. Tölgyesi Pince
  11. Csendes Dűlő
  12. Sabar Borház
  13. Földi Bálint
  14. Skizo Borház
  15. Málik
  16. Négy 80
  17. Németh Pince
  18. Szabó

 

Időpont

  1. május 13. 15:00-20:00 óráig

 

Jegyek

  • A sétálókóstoló és gasztroélmény ára 18.900 Ft, mely tartalmaz 1 adag BBQ tálat,  1 Kéknyelű bonbont, valamint több, mint 30 féle Kéknyelű bor kóstolását a készlet erejéig.
  • A jegyek ezen a linken vásárolhatóak meg: https://tixa.hu/keknyelupiknik2023
  • (A jegy vásárlásakor a Tixa.hu rendszere kezelési költséget számol fel.)
  • Rossz idő esetén a rendezvényt elcsúsztatjuk, a jegyeket nem áll módunkban visszatéríteni:
  • Esőnap: június 17. szombat
  • További információ:
  • ISTVÁNDY BIRTOK / Badacsony – http://www.istvandy.hu

 

Az Istvándy és a Kéknyelű

„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 13-án ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet és házigazdája.

“Mi a Kéknyelűben hiszünk… A 3 hektár Kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának újjászületésében. Istvándy Kék Korszak: Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.”

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)