Kovácsics Mátyás oktató-szakácsmesterFEJESSALÁTA LEVES – „Kovácsics Mátyás oktató-szakácsmester. Kormányzó Ur őfőméltósága, Zita királyné, a szerb-, bolgár- román- olasz-, török király udvarok, stb. v. ut. főszakácsa” az Új Idők gasztronómiai rovatvezetője 1926-ban jelentette meg az itt közreadott fejessaláta leves receptjét. A mára elfeledett szakácsmesterről a Magyar Nemzetben jelent meg írás néhány esztendeje. Jómagam a seberli leves után kutakodva találkoztam először Kovácsics nevével. Az elfeledett seberli levesről a jövőben még írok, ám ezúttal következzen egy Kovácsics-féle fejessaláta leves receptje. Már csak azért is, mert a tavaszi rántott csirke mellé adott ecetes vékonylevelű, szőke fejessaláta mellett a magyar háztartásokban szinte minden lehetséges verzió háttérbe szorul. Pedig akadna lehetőség bőven. Tőlünk nyugatra, a saláta leves leginkább római, vagy jégsalátából készül és

másféle zöldekkel (spenót, rukkola, stb.) is gazdagodhat. A lehetőségek számosak. A salátát gyümölccsel együtt turmixolva még egészségesebbé tehetjük az italunkat. A nyers salátalevelekbe csomagolhatunk is más ételeket, például falafelt. A salátát mindenféle módokon hőkezelhetjük. A félbe, negyedbe vágott tömörebb salátafejeket, például a szívsalátát, akár grillezhetjük is, majd mindezt követően az ételt még tovább is fejleszthetjük. Tejföllel, zöldfűszerekkel, pirított szalonnával is gazdagíthatjuk. Brézelhetjük is a salátát és a tömöttebb salátaféléket általában a káposztához hasonló módokon is főzhetjük. Akár pesztóhoz is felhasználhatjuk őket. A variációk száma jóval bőségesebb teret engedne a hazai asztalokon is a salátaféléknek. Most azonban térjünk vissza Kovácsics fejessaláta leveséhez, s lássuk, hogy száz esztendővel ezeleőtt ő miként készítette volna ezt a szezonálisnak tekinthető, könnyű tavaszi ételt.

 

Fejessaláta leves

Fejes saláta-leves.
Ez is egyike a könnyű és zamatos idényleveseknek. Vegyünk 10 darab fejes salátát, tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk fel nagyobb darabokra. Készítsünk most vaj- és lisztből halvány rántást, pároljunk benne egy fej apróra vágott hagymát, a feldarabolt salátaleveleket és 2 darab karikára vágott burgonyát, ha mindez puhára párolódott, eresszük fel csontlevessel, fűszerezzük só, bors és szerecsendióval, főzzük 30 percig, passzírozzuk át egy szőrszitán, további 15 percnyi forrás után a leves elkészült. Tálaláskor keverjünk a levesbe literenként 1% dl. tejszínt vagy tejfölt, melyet előzőleg néhány tojássárgával, elhabartunk. Mellékeljünk vajban pirított apró zsemlyekockákat. Megjegyzés: Ha a tejszínes liozont (liaison) belehabartuk, akkor már nem szabad többé felforralni a levest.

saláták

Csíki Sándor♣