ROSALIA 2022ROSALIA FESZTIVÁL, 2022. JÚNIUS 10-12. – Nincs is jobb alkalom egy kis nyár elejei bemelegítésre, mint Városliget ikonikussá vált, óriás kerti partija, a Rosalia Fesztivál, ahol minden megtalálható, ami egy szédületes hétvégéhez kell. A fantasztikus rosé kínálat mellett az idei Rosalián a buborék kerül reflektorfénybe, hiszen a minden borásznál kötelezően kínált rosék mellett számos helyen kérhetünk gyöngyözőt, habzót vagy épp egy finom, hideg pezsgőt a poharunkba. A fogyasztók buborék iránti rajongása meghozta a kedvét a borászoknak is egy kis kísérletezéshez, így mára egyre több pincészet palettáján megtalálhatók a fehér- vagy

rosé borból készült pezsgő finomságok. A Törley standjánál egy valódi rázópad várja azokat, akik kipróbálnák, milyen finom mozdulatokkal terelgetik a tradicionális pezsgőt készítő pezsgőmesterek a palackban dolguk végeztével leülepedő élesztőgombákat. Emellett látványos infografikák segítenek megérteni a pezsgőkészítési metódusok közötti különbségeket. A gyerekeket is szívesen látják, akik korhatár nélkül fogyaszthatnak a nyár ízét idéző szamócás kölyökpezsgőből. És ami a legfontosabb: a Törleynél bátran lehet kérdezni, a felkészült kollégák igyekeznek minden témába vágó kérdésre kielégítő választ adni.

 

VinAgora Friss: a Kunság frissítő szele

A VinAgora Friss program keretében egy-egy izgalmas téma köré építve olyan borokat ajánl a Rosalia, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen a nyár legjobb kísérői lehetnek. A gyenge kunsági, „homoki” borok mítosza már rég a messzi homályba vész. Ami a jelen, az a kompromisszumok nélküli minőség, technológiai fegyelem és rengeteg siker. A Kunság ideális a friss, üde, ropogós borok készítésére, legyen szó akár illatos fehérekről, rosékról, vagy gyöngyözőkről és pezsgőkről. A borvidék legjava a Rosalián is megtalálható, de aki csak teheti, az a fesztivál után látogasson el személyesen is a helyi borászatokhoz, és ismerje meg testközelből a kunsági borok bölcsőjét!

Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Rosalia Fesztivál – ízek, illatok, élmények

A Rosalia idén is változatos ízkavalkáddal, trendi ételekkel készül a kerti parti jegyében. A „fellépők”:   Stelázsi, Vitéz Kürtős, Pizza Me, XXL Catering, Duck You, Food Truck by Gléda, Reinpold’s Kolbice, Zing Burger, Nemo Fish & Chips & Seafood Truck, Prosecco Please, Che Che Burger, Máltai Manufaktúra, Waffle Dog, Bolka Desszert Butik.

 

Liget Bora választás

Idén is sor kerül a Liget Bora választásra a Rosalián. Harmincegy kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rosék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a három legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, mennyei meglepetésben részesül!

A Rosalia Fesztivál sajtótájékoztatóján: Antal Gábor PR kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok és és Oláh Rita PR és kommunikáció (mindketten: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.)

A Rosalia Fesztivál sajtótájékoztatóján: Antal Gábor PR kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok és és Oláh Rita PR és kommunikáció (mindketten: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.)

 

Zene, tánc és végre buli

A Rosalia színpad gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyári borozgatós és bulizós hangulat szórakoztatja majd a vendégeket.

  1. Pénteken a Góbé kezdi a sort. Őket követi a Random Trip. Fellép Tóth Vera, Vavra Bence, MC Kemon (Irie Maffia), Saiid (Akkezdetphia), Romhányi Áron, Balanyi Szilárd (Quimby), Vígh Arnold, Delov Jávor, DJ Q-Cee. Az estét DJ Juhász Laci zárja.
  2. A szombati nap a Hét Hat Club műsorával kezdődik, majd egy veterán zenészekből álló formáció, a Los Orangutanes jön. A hangulatot a Mörk fokozza. Este a JAZZY rádió jazz, funk, soul, swing zenéi pörögnek a lemezjátszón. A DJ Andrew J.
  3. A vasárnap első, gyerekeknek szóló fellépője, a Rutkai Bori Banda. Őket követi az Ötödik Évszak. A színpadon este fél 7-től tartják a Liget Bora díjátadót, amit az Erik Sumo Band koncertje követ, és zárja egyben a fesztivált.

 

Rosalia Brunch – fűben heverve

A Rosalia Brunch egy habzó-pezsgő-gyöngyöző borokra, friss rosékra, laza fehérekre, és az ezekhez passzoló falatokra hangolt program június 12-én, vasárnap, a rendezvény utolsó napján, 11:00 és 14:00 óra között. Nem csak az éppen arra sétálgatókat várja a fesztivál, hanem szeretné kicsalogatni a négy fal közül a Ligetbe a családosokat és a nem családosokat egyaránt, néhány felszabadult, meghitt órára. A programban részt vesz a kiállítók kétharmada, három órára szóló kedvezményekkel, ajándékokkal, akciókkal, meglepetésekkel. A Brunch résztvevőire a standon lobogó zászlók hívják fel a látogatók figyelmét.

 

SPAR Válogatás borok és akciók

A SPAR idén is nagy örömmel vállalta el a Rosalia Fesztivál segítését, amelynek így már második éve szakmai fő támogatója a hazai áruházlánc. A vállalat számára kiemelten fontosak a minőségi borok, a hazai borkultúra népszerűsítése, erre is kiváló alkalom a nagyszabású rendezvény.

Különleges akciót is hirdet a SPAR Magyarország a rendezvény kapcsán: azok, akik 2022. május 26. és június 8. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 15 000 forint felett vásárolnak, a kasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, amelyet a Rosalia Fesztivál helyszínén válthatnak be, így számukra a pohár féláron lesz elérhető.

A Rosalia Fesztivál sajtótájékoztatójára várva: Zilai Zoltán a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.. ügyvezető igazgatója és a SPAR Magyarország képviseletében Maczelka Márk komunikációs vezető.

A Rosalia Fesztivál sajtótájékoztatójára várva: Zilai Zoltán a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.. ügyvezető igazgatója és a SPAR Magyarország képviseletében Maczelka Márk komunikációs vezető.

 

Rosalia Rosé

A SPAR Magyarország a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft-vel együttműködésben idén is kiválasztotta a Rosalia Rosét, a 11. Rosalia Fesztivál borát. A Borkultúra a közelmúltban nyílt pályázati felhívást küldött magyar borászoknak, keresve a nyár roséját. A beérkezett közel 40 pályázat közül borszakértők, a SPAR Magyarország beszerzői és a vásárlók, valamint szerencsés Rosalia látogatók – többkörös vakkóstolás után – választották ki a díjnyertes tételt. A győztes rosét a móri Paulus Molnár Borház készíti Merlot és Pinot noir házasításával, mely illatában egzotikus gyümölcsökre emlékeztet, egyedi és komplex ízvilága, epres zamata hosszan és intenzíven érezhető. A bor a rendezvényen csak a SPAR standján kóstolható, a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain pedig június elejétől kapható.

 

Megújuló SPAR Válogatás borkínálat

A SPAR Magyarország évtizedek óta támogatja a hazai borkultúrát. 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, a budai Várban megrendezett esemény hagyományos zárórendezvényén, a Jótékonysági Borárverésen való részvételével segíti a rászorulókat. Az üzletlánc idén két alkalommal jelentet meg Borkatalógust, melyben a VinAgora díjnyertes tételeket, valamint a SPAR Válogatás borokat külön oldalakon mutatja be, a tavaszi katalógus pedig csak magyar borokról szól. A vállalat tizenöt évvel ezelőtt a minőségi borválaszték bővítése érdekében egyedi hazai bormárkák forgalmazásába kezdett, felújítva ezzel a klasszikus borkereskedői hagyományokat. E borok az együttműködő borászatokkal közösen kialakított egyedi címkével és SPAR Válogatás matrica jelöléssel kerülnek az áruházak polcaira. Ebben az esztendőben a teljes Válogatás termékcsalád megújul, így azok is találnak majd maguknak meglepetés tételeket, akik az eddigi kínálatot már jól ismerik és örömmel fogyasztják.

 

A Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget nyitva tartása:

Június 10. péntek                   14-24 óra között
Június 11. szombat                11-24 óra között
Június 12. vasárnap               11-21 óra között

Belépés: A rend visszaállt, így idén újból körbekerítés nélkül vár mindenkit az ingyenesen látogatható Rosalia Fesztivál. Aki kóstolni szeretne, Rosalia logóval ellátott poharat vásárolhat elővételben, vagy a helyszínen. Idén minden poharat vásárló egy kóstolókupont kap ajándékba. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forint letéti díjért igénybe vehető, készpénzzel és bankkártyával is feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve használhatók fizetésre az egyérintéses MasterCard PayPass és VISA PayWave bankkártyák is.

 

De miért is szeretjük annyira a Rosalia Fesztivált?

A nyárindító eseményen mindenki jól érezheti magát, legyen szó feltöltő énidőről, egy trendi boros programról, rég nem látott barátokról, gyerekzsivajtól hangos családi piknikezésről, vagy épp egy szerelemillatú estéről. Itt a helye annak, aki el akar szakadni a zakatoló hétköznapoktól és végre azt tenné, amire oly régóta vágyik: egy pohár hűvös roséval leülni egy tó partján, és elnyújtott kortyok közepette elmerülni kedvenc dallamaiban, vagy csak gondtalanul a semmibe meredni. Kihagyhatatlan a Rosalia azok számára is, akik mindig mindennek megadják a módját, és nyári kollekciójuk legsikkesebb darabját felöltve indulnak a Ligetbe, hogy szórakozzanak, szakmázzanak egy kicsit a borászokkal, és a többi borkedvelő vendéggel. Mindezt akár legjobb barátaink körében is megtehetjük, mert nincs is felemelőbb dolog, mint összehozni végre az évek óta halogatott baráti találkozót és néhány palack finom bor kíséretében feleleveníteni a közös sztorikat. A gyerekekkel és kutyával érkezők sem lesznek kirekesztve, hiszen a Liget árnyas fái alá terített pléd, és egy illatozó finomságokkal megpakolt piknikkosár igazán hangulatos kikapcsolódást jelent a pihenni és együtt hancúrozni vágyó családoknak. A szerelem rózsaszín köd képében érkezik a Rosaliára, behálózva mindenkit, aki kicsit is nyitott a boldogságra. Számtalan felejthetetlen pillanat születik szorosan egymást átölelve egy palack rosé mellett, vagy épp a kibontakozó románc borillatú mámorában.

 

A Rosalia Fesztivál után is vár a Liget

A látogatóknak a Rosalia programjait követően mindenképp érdemes egy sétát tenniük a fesztiválnak is otthont adó Városligetben, hiszen a parkot megújító Liget Budapest Projekt rengeteg izgalmas meglepetést tartogat. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztésében idén célba ért két zászlóshajó fejlesztés, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum. Kategóriájában mindkettőt a világ legjobb kortárs épületeként tartja számon a nemzetközi tervezői, építész és ingatlanfejlesztői szakma, s joggal pályázhatnak Budapest új, emblematikus épületeinek címére. Nem véletlen, hogy izgalmas kiállításaikra, koncertjeikre, kulturális programjaikra rengetegen ellátogatnak, de sokan csak azért, hogy kívül-belül megcsodálják az építészeti műalkotásokat. Mindezek mellett javában zajlik a Városliget tájépítészeti megújítása is. A Nagyjátszótér, a Sportcentrum, a botanikus kert vagy a kutyás élményparkok által újabb, több tízezer négyzetméternyi zöldfelületet rehabilitáltak, így hamarosan régi fényében csillog a Rondó, a Hősök terétől pedig immár hangulatos sétány vezet egészen az Ajtósi dürer sorig. Végül, de nem utolsó sorban visszatért a parkba egy évszázados hagyomány, a városligeti ballonozás, amely jó időben akár 150 méterre is felrepíti utasait, lenyűgöző kilátást nyújtva a fővárosra.

Nem számít, hogy kit és miért sodor az élet június 10. és 12. között a Városligetbe, csak az a fontos, hogy kergessük el a hétköznapok sötét felhőit és élvezzük a nyár napsugarait, az életet, és a Rosalia fantasztikus borait.

Bővebb információt itt találhattok: www.rosalia.hu

Rosalia Fesztivál (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Rosalia Fesztivál (Fotó: Szigetváry Zsolt)

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!

FOOD&WINE logo