fURMINT fEBRUÁR MÁJUSBANFURMINT FEBRUÁR 2022 – MÁJUSBAN – A Furmint Február hagyományai tizenkét éves múltra tekintenek már vissza – idén azonban az alliteráló szókapcsolatot a pandémia miatt kialakult helyzet némileg megtorpedózta – ám a fajta mégis megér egy Nagykóstolót!  A Furmint Február kezdeményezés célja az volt 2010-ben, hogy a hazánk borkultúrája szempontjából kiemelten fontos szőlőfajta minél szélesebb körben eljusson a borkedvelő közönséghez és minél többen

megismerjék a különlegességeit és a benne rejlő lehetőségeket. Így 12 év után azt is érdekes látni, hogy ez a igen fontos hazai fajta milyen fejlődésen ment keresztül.

Tizenkét évvel ezelőtt, mikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még valóban méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával, azonban az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt februárban csak a kisebb kóstolók és programok tudtak megvalósulni a rendezvénysorozat keretében, a hagyományos Nagykóstoló elmaradt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy 2022-ben kivételesen májusban tartják meg az eseményt, amelyre új helyszínen és időpontban, május 19-én 16:00 órától a Hagyományok Házában kerül sor.

„Számunkra a Furmint Nagykóstoló minden évben egy igazi ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is egy kiemelt közösségi eseményként kezelik ezt az évi egy nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született.   Idén el kellett engednünk a korábban 10 évig használt és szeretett helyszínünket, de biztosak vagyunk benne, hogy a szépen felújított Hagyományok Háza és a kivételes tavaszi időpont új lendületet és kiváló lehetőségeket biztosít majd ennek a jól bejáratott rendezvénynek.” – mondta el Kézdy Dániel főszervező.

Idén a 12. Furmint Nagykóstoló keretében a hagyományokhoz híven közel 80 kiállító sorakozik fel a rendezvényen – így összesen több mint százötven furmintot kóstolhatunk majd. A borászatok túlnyomó része nem meglepő módon idén is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik. Ezen felül többek között érkeznek egri, mátrai, sőt határon túli furmintok is. A borászok különösen üdvözlik azt, hogy a Kárpát-medence több pontjáról érkeznek a szakmatársak, mert így nem csak a fajtát lehet részletesebben felmérni, hanem új szakmai kapcsolatok is kialakulnak.

Napjainkban egyre kevesebb olyan nagykóstoló van, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagykóstoló viszont ilyen – ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel és borokkal!

Jegyek: https://tixa.hu/furmintfebruar2022

Furmint Február mozgalom: A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Februárban egy egész hónapon át találkozhatunk a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Számos étterem poharazza, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót szerveznek.

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo