Európai ParlamentEURÓPAI PARLAMENT – A most következő hír azért fontos, mert, ha az eredeti, az alkohol minden cseppjét károsnak tartó szövegtervezet megmarad, akkor az csapást jelentett volna a borágazatra és a kapcsolódó iparágakra. Az első – valójában a WHO véleményét tükröző – szövegtervezet itthon is vitákat váltott ki. Az Európai Parlament képviselői végül felismerték, hogy a szélsőséges anti-alkoholizmus egyáltalán nem kedves gondolat.

A Vindependent sajtóközleménye a szavazásról

A CEVI és magyar tagszervezete, a Vindependent is üdvözli az Európai Parlament döntését a BECA (BEating CAncer) Bizottság rák elleni küzdelemhez kapcsolódó jelentésének új szövegezéséről, mely immár

a káros mértékű alkoholfogyasztást egyértelműen elválasztja az európai kultúra részét képező mértékletes borfogyasztástól.

Az Európai Parlament február 17-i plenáris ülésén szavazott az ún. BECA Bizottság „Jelentés Európa megerősítéséről a rák elleni küzdelemben – egy átfogó és koordinált stratégia kialakítása felé (2020/2267(INI))” című anyagáról, mely eredeti szövegtervezetében minden, még a csekély mennyiségű alkoholfogyasztást is az egészégre károsként ítélt volna meg!

Ami számunkra különösen aggodalomra adott okot az az alkoholfogyasztás minden formájának elutasítása volt, ami a bortermelők és a borszakma által érintett ágazatok számára elfogadhatatlan; így a jelentés eredeti formájában, például, „káros mértékű alkoholfogyasztás” helyett pusztán „alkoholfogyasztásra” hivatkozott. Minthogy ez a jelentés képezi majd a promóciós, árujelölési és a határon átnyúló vásárlásokra vonatkozó politikák felülvizsgálatának alapját is, az eredeti szövegezés rendkívül negatív kihatással lett volna a borágazat gazdasági működésére.

Minthogy a felelősségteljes borfogyasztás, illetve a bor-, illetve borszőlőtermesztés által formált borvidéki táj az európai kulturális örökség szerves részét képezi, a szavazás előtt a CEVI és egyben a Vindependent is felszólította az európai parlamenti képviselőket, hogy támogassák a szöveget az európai borkultúra védelmében észszerűbbé tevő módosításokat. Megmozdulásunk sikerrel járt és a módosító javaslatok többségét a Parlament elfogadta, így többek között a Jelentés végül azt javasolja, hogy

az alkoholtermékek címkézésén ne az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés, hanem ehelyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás szerepeljen.

Ezzel együtt természetesen támogatjuk az Európai Bizottság a Jelentésben is megfogalmazott azon törekvését, hogy 2025-ig a káros mértékű alkoholfogyasztást Európában legalább 10%-kal csökkenteni kell. A családi bortermelők évtizedek óta elkötelezték magukat a felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás gondolata mellett, hiszen az tökéletesen illeszkedik a kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások, így a mediterrán étrend szerves részét is képezi. A CEVI elnöke, Matilde Poggi, aki maga is bortermelő, így nyilatkozott a szavazást követően:

„Jó eredményt értünk el, hála az Európai Parlament tagjainak, akik szavazatukkal egyben az európai borágazat védelmére, a teljes tiltás helyett a felelősségteljes alkoholfogyasztás támogatására, oktatására is voksoltak.” Hangsúlyozta, hogy “A bor egyedi termék: minden egyes palackjába bortermelő családok generációi által áthagyományozott tudás épül be. A minőségükön keresztül is a termőhelyet kifejező borainkkal mindig mértekkel szabad csak élni.”

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)

bor és egészség

A FOOD&WINE véleménye

A mérsékelt alkoholfogyasztás – ha az valóban mérsékelt – e sorok írója számára bizonyítottan előnyös. Erre vonatkozóan a blogon itt találhatsz adatokat: ALKOHOL és EGÉSZSÉG.

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo