Félix Kitchen&BarFELIX KITCHEN&BAR – A jó szerencsém ezúttal sem hagyott el, amit azért is mondhatok bátran, mert meghívtak a Felix Kitchen&Bar és a Moët&Chandon közös késői reggelijére, ráadásul egy remek társaságba. Talán nehéz elhinni, de töprengtem, hogy elfogadjam-e a meghívást, mert akadt más teendőm is, például egy izgalmas, ősszel megjelenő könyv szerkesztése, amivel van még munka bőven. De, legnagyobb szerencsémre, igent mondtam és elégedett lehettem a döntésemmel, mivel mind a Felix, mind a Moët&Chandon kitett magáért. Már ez is elegendő lehetett volna az elégedettséghez, ám tovább nőtt az örömöm azzal

is, hogy újra találkozhattam Jeremy Cayronnal a Felix új francia séfjével, akivel hosszú évek óta ismerjük már egymást. Öröm volt megismerkednem az első magyar Master Sommelier-vel, Czinki Tamással, aki szintén a Felix csapatát erősíti, ahogy Brády Péter sommelier is, akivel ugyancsak régen találkoztam. Nem állok neki mindenkit felsorolni, mint Domján Richárd a konyhai csapatból, vagy Szegedi Nóra a Moët&Chandon-tól, de az biztos, hogy hibátlan brunch-ot sikerült összehozni a Félixnek. S, hogy milyen is egy ilyen, hangsúlyozottan „nem fine dining” brunch egy hangsúlyozottan „nem fine dining” éteremben? Elegáns, finom, franciás, a „grand cuisine” számos elemével, a jó evés és jó ivás tudományával.

Brunch – Felix és Moët&Chandon

Megpróbálom képekben elmesélni a történetet. remélem kellően érzékeltetik a hangulatot, a környezetet, az ételeket, a pezsgőket. Fogadjátok szeretettel!

A „brunch” szó a „breakfast” és a „lunch” (reggeli és ebéd) szavak játékos és a lényeget zseniálisan megragadó brit kevercse. Az étkezéstípus eredetét illetően számos elképzelés él, azonban annyi biztosan tudható, hogy a 19. század végének viktoriánus világában már széles körben elterjedt volt. Az angol Punch Magazine 1896. augusztus elsejei számában megjelent cikk szerint: „Ahhoz, hogy manapság divatosnak számítsunk, muszáj brunch-olnunk. Ez egy Mr. Guy Beringer által, az azóta megszűnt Hunter’s Weekly-ben bevezetett, a reggeli és az ebéd kombinálására utaló valóban kiváló keverékszó.” Bővebben erről itt olvashattok!

Felix Kitchen&Bar: Czinki Tamás, Brády Péter, Ódor András, a mikrofonnal Szegedi Nóra.

Felix Kitchen&Bar: Czinki Tamás, Brády Péter, Ódor András, a mikrofonnal Szegedi Nóra.

Jeremy Cayron a Felix Kitchen&Bar séfje és Csíki Sándor.

Jeremy Cayron a Felix Kitchen&Bar séfje és Csíki Sándor.

A brunch ételei

A brunch ételei

A brunch italai természetesen Moët & Chandon Champagne-ok voltak.

A brunch italai természetesen Moët & Chandon Champagne-ok voltak.

És érkeztek a brunch első ételei ... (Felix Kitchen&Bar)

És érkeztek a brunch első ételei … (Felix Kitchen&Bar)

Acai bowl szederrel, málnával, áfonyával (Felix Kitchen&Bar)

Acai bowl szederrel, málnával, áfonyával (Felix Kitchen&Bar)

Avokádó toast, tökéletes tojással és gránátalma magvakkal (Felix Kitchen&Bar)

Avokádó toast, tökéletes tojással és gránátalma magvakkal (Felix Kitchen&Bar)

Eggs Benedict és Eggs Royale (Felix Kitchen&Bar)

Eggs Benedict és Eggs Royale (Felix Kitchen&Bar)

Gillardeau osztrigák 2002-es, évjáratos pezsgővel (Felix Kitchen&Bar)

Gillardeau osztrigák 2002-es, évjáratos pezsgővel (Felix Kitchen&Bar)

Felix waffle friss gyümölcsökkel és 2013-as Grand Vintage Rosé (Felix Kitchen&Bar)

Felix waffle friss gyümölcsökkel és 2013-as Grand Vintage Rosé (Felix Kitchen&Bar)

 

Csíki Sándor♣