Michelin GuideMICHELIN GUIDE 2018 – „A Michelin az egyetlen kalauz, amely számít.” – jelentette ki egy nyilatkozatában a közelmúltban elhunyt Paul Bocuse. S, tette mindezt annak ellenére, s annak tudatában, hogy a rivális francia éttermi kalauz, a Gault & Millau alapító újságírói nélkül, magasra ívelő pályája és az őt elismertté tevő „nouvelle cuisine” sorsa is egészen más lett volna, mint ami végül lett. A Michelin tényező a gasztro világban, nem vitás. Ezért is számít nagy jelentőségűnek, hogy 2018. március 26-án

éppen Budapesten rendezték az Európa fine-dining éttermi világának szereplőit izgalommal eltöltő “The European Tour of the Michelin Guide for 2018“ eseményt, amelynek során öt ország (Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország és Magyarország) Michelin csillagos éttermeire derült fény.

Száz Michelin-csillagos étterem séfje Budapesten

A Várkert Bazárban megrendezett március 26-ai Gálán közel száz Michelin-csillagos éttermek séfje vett részt, s közülük is legalább huszonöt három Michelin csillagos étterem séfje volt. Ők voltak azok, akik a 2018-as új díjazottakat is köszöntötték. A résztvevők emellett Budapesttel is ismerkedhettek. A programjukat a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közösen szervezte. A Bocuse d’Or után a „The European Tour of the Michelin Guide for 2018” egy újabb kiemelkedő lehetőség az ország gasztronómiájának népszerűsítésére és erre a célra – a hírek szerint – bőkezű költségvetés állt rendelkezésre.

Várkert Bazár - a rendezvény helyszíne

Várkert Bazár – a rendezvény helyszíne

Várkert Bazár, 2018

Várkert Bazár, 2018. március 26.

  • Megjegyzés: Az említett bőkezű költségvetésen aligha múlhatott, legfeljebb a hely és az empátia hiányán, hogy a meghívottak listáiból kimaradtak olyan újságírók, séfek, szervezetek, akik nem ok nélkül gondolták, hogy helyük van egy ilyen Gálán. A jövőt illetően, ez is felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen és hasonló esetekben különös  körültekintéssel érdemes eljárni, már csak azért is, mert így, vagy úgy, de az egész hazai gasztro-közélet érintettnek tekintheti magát, amit a magasabb erkölcsi szempontokon és nemes törekvéseken túl az is nyomatékosít, hogy a rendezvény  finanszírozása állami pénzből valósult meg.

Michelin-csillagos magyar éttermek, 2018

Michelin Guide„Az pedig a rendezvény fényében már aligha lesz meglepetés, hogy az előző négy étteremhez újabbak (többesszámban!) is csatlakoznak, egyelőre Budapestről. S, hogy lesz-e két Michelin csillagos étterme Budapestnek, azt is könnyűnek tűnik megválaszolni: nagy valószínűséggel  nem. Legalábbis idén még nem. Egy-két éven belül viszont erősen sanszos, hogy legyen.” (FOOD&WINE, 2018. március 25.) Tévedtem.Ezúton is, ünnepeljük Magyarország egy Michelin-csillagos éttermeit és a 2 csillagos Onyx-ot!

  • A FOOD&WINE ezúton is gratulál a Michelin csillagos magyar éttermek séfjeinek, munkatársainak, tulajdonosainak! Szép teljesítmény! Megérdemeltétek! Egyúttal reméljük azt is, hogy a Michelin-csillagot évek óta megalapozottan várók álmai is mihamarabb teljesülnek!

Michelin-csillagos szójás csirke – demokratizálódás másfél dollárért

Miközben a Michelin Európában továbbra is franciásan elitista maradt, a piac bővítése érdekében a Michelin-csillagos éttermek ma már nem csupán a költséges fine-dining menüket kínáló éttermeket jelentik. A változás legjobb példája a Szingapurban működő Chan Hon Meng séf üzlete és szójás csirkéje.

    • Megjegyzés: Ha komolyan vesszük az itt bemutatott szingapúri példát, akkor – ahogy azt Forgács Zoltánnal beszélgetve megállapítottuk – legalább egy Bib Gourmand címre már a Buja Disznók (Belvárosi Piac, Budapest) rántott húsa is elegendő kellene, hogy legyen! Remélem, hogy előbb-utóbb elegendő is lesz! Az összesen csak három Bib Gourmand jóval fukarabb, mint amit Budapest reálisan érdemel.

Ha pedig még egyszer tüzetesen végignézzük az ajánlott budapesti Michelin Plate éttermeket és összevetjük Chan Hon Meng séf egy-csillagos üzletével, akkor nehogy már ne férjen be közülük egy se legalább a Bib Gourmand kategóriába, kedves Michelin inspektorok!

Csíki Sándor♣