Michelin Guide 2018MICHELIN MASTERCLASS 2018 – A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében 2018. március 26-án Budapesten rendezik meg a Michelin Guide európai éttermei friss listájának bemutatóját. Első alkalommal 2017. március 6-án Brüsszelben volt a “Michelin Guide Main Cities in Europe” bemutatója. 2018. március 26-án pedig Budapesten lesz a “The European Tour of the Michelin Guide for 2018“, amelynek során öt ország (Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország és Magyarország)

Michelin csillagos éttermeire derül fény. S, hogy miért csak öt ország, s nem több? Mert a többi országnak már megjelentek a saját országos, vagy regionális kalauzaik.

  • Emlékeztetőül: 2018. március 25-én a hazai Michelin-csillagos éttermek a következők: a Borkonyha, Costes Restaurant, Costes Downtown és Onyx Restaurant. 
  • Az pedig a rendezvény fényében már aligha lesz meglepetés, hogy az előző négy étteremhez újabbak (többesszámban!) is csatlakoznak, egyelőre Budapestről. S, hogy lesz-e két Michelin csillagos étterme Budapestnek, azt is könnyűnek tűnik megválaszolni: nagy valószínűséggel nem. Legalábbis idén még nem. Egy-két éven belül viszont erősen sanszos, hogy legyen.

A március huszonhatodikai eseményen szép számmal vesznek majd részt Michelin-csillagos éttermek séfjei, és ők lesznek azok akik a 2018-as díjazottakat is köszöntik. A résztvevők Budapesttel is ismerkedhetnek. A programjukat a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen szervezi. A Program része a 2018. március 25-én a Belvárosi Piacon megrendezett Michelin MasterClass 2018 is, amelynek során magyar és külföldi Michelin csillagos éttermek séfjei főznek közösen egy-egy fogást. A következőkben a Belvárosi Piacon megrendezett Michelin MasterClass eseményen készült néhány fotóval illusztrálom a a felszolgált remek ételeket.

Michelin MasterClass 2018, Budapest, Belvárosi Piac

Nem minden ételről van itt fotó, s például hiányzik Széll Tamás (Stand 25) egészen kiváló olasz-magyar „batyus” halászleve is, hivatalos elnevezéssel : halászlé haltejjel és három ízű cappellettivel. Széll Tamás párja Nicola Portinari olasz séf  (La Peca, Lonigo) volt.

Palágyi Eszter (Costes Downtown) a francia Arnaud Lallement séffel (L’Assiette Champenoise, Trinquex) párban készítette el tokhal mousse és osetra kaviár ételét snidlinges tejföl krémmel, marinált francia ratte burgonyaszeletekkel.

Michelin MasterClass 2018, Budapest - Sárgarépa remek textúrával, zamatokkal

Michelin MasterClass 2018, Budapest – Sárgarépa remek textúrával, zamatokkal

Michelin MasterClass 2018, Budapest - Libamáj, savanyított hagyma és homoktövis

Michelin MasterClass 2018, Budapest – Kacsamáj torchon, savanyított hagyma, káposzta és homoktövis. Pesti István (Platán Étterem, Tata) és Sang Hoon Degeimbre koreai-belga séf (2 Michelin csillag) közös munkája.

Michelin MasterClass 2018, Budapest - Töltött káposzta

Michelin MasterClass 2018, Budapest – Töltött káposzta (Stand 25)

Michelin MasterClass 2018, Budapest - magyar nyúlmáj és andalúziai cékla

Michelin MasterClass 2018, Budapest – magyar nyúl és andalúziai cékla Sárközi Ákos (Borkonyha) és a spanyol Dani Garcia (Dani Garcia Restaurante, Marbella) étele.

Michelin MasterClass 2018, Budapest - Túrógombóc citromos habbal

Michelin MasterClass 2018, Budapest – Túrógombóc citromos habbal (Stand 25)

Csíki Sándor♣