Viktória szendvicsVIKTÓRIA SZENDVICS – A Viktória királynőről elnevezett nagy brit klasszikus, a Viktória szendvics (más néven: Viktória piskóta torta) egy elegáns piskóta, aminek az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte elronthatatlan. Ez az angol „teatime” esszenciális süteménye. Bedford hercegnője, Anna (1788-1861) nevéhez fűződik ez a Viktória királynő (1819-1901) tiszteletére elnevezett sütemény. Bedford hercegnője egyben az ötórai tea meghonosítója is.

Mivel a királyi udvarban a déli étkezés egyre spórolósabb lett, Anna hercegnő négy óra körül már meglehetősen szenvedett az éhségtől, ezért ilyen időtájt néhány szelet kenyeret vitetett az öltözőjébe. Ezt követően, öt órára már a barátait is meghívta, hogy teázzanak és egynek is valamit a Belvoir kastélyban. A menüben kis sütemények, kenyér és vajas szendvicsek, különféle édességek és tea volt. A társaság összejövetel és nassolás az alibiként szereplő tea köré szerveződött és a tea és a délutáni időpont határozta meg az étel és desszert választékot.

A romantikus, gótikus stílusban újjáépített Belvoir kastély, ahol az ötórai teák intézménye megszületett

A romantikus, gótikus stílusban újjáépített Belvoir kastély, ahol az ötórai teák intézménye megszületett

Ezek a nyári ötórai teák olyannyira népszerűek voltak, hogy a hercegnő, aki egyben a királynő udvarhölgye is volt, azután is folytatta, hogy visszatért Londonba. Meghívókat küldött londoni barátainak, s kérte őket, hogy csatlakozzanak hozzá „a teához és a mezőn sétálgatáshoz”. Az ötórai teára való meghívás és az ötórai teázás szokása hamar elterjedt és más társadalmi rétegek hamar átvették. Viktória királynő megszerette az ötórai tea szokását és 1855-ben már az ötórai teák stílusa is kialakult, amihez a megfelelő öltözet is hozzátartozott. A Viktória szendvics a királynő egyik kedvence volt. A névadásra a királynő férjének halála, 1861 után kerülhetett sor, amikor Viktoria a Wight szigeten lévő királyi rezidenciára, az Osborn House-ba vonult vissza. A történészek szerint ezen a helyen nevezték el a piskótát Viktória királynő után Viktória szendvicsnek.

A "szolid" és "visszafogott" Osborne House a Wight szigeten, ahol az ötórai teák népszerű pikótáját Viktória királynőről nevezték el.

A „szolid” és „visszafogott” Osborne House a Wight szigeten, ahol az ötórai teák népszerű piskótáját 1861 után, Viktória királynőről nevezték el.

Viktória szendvicsek (recept)

Isabella Beeton’s 1874-ben megjelent Mrs. Beeton’s Cookery and Household Management című könyve már a Victoria Sandwiches receptjét is tartalmazza. Mrs. Beeton szerint a királynőről elnevezett lekváros piskóta receptje:

„Hozzávalók: 4 tojás; vele megegyező súlyú porcukor, vaj és liszt; ¼ sókanálnyi só, egy rétegnyi bármilyen jam, vagy lekvár.

Elkészítése – A vajat verd krémesre; kotord a lisztbe és porcukorba; jól keverd össze ezeket a hozzávalókat és add hozz az előzőleg alaposan felvert tojásokat. Amikor a keverék nagyjából 10 perc alatt jó alaposan felveretett, vajazz ki egy Yorkshire pudding tepsit, öntsd bele a tésztát és közepesen meleg sütőben süsd 20 percig. Hagyd lehűlni. A torta egyik felét kend meg egy szép réteg lekvárral, helyezd rá a torta másik felét, kissé nyomd össze a darabokat, majd vág ujjnyi hosszú darabokra; helyezd őket egy üvegtálra és tálald.”

Victoria Sandwiches

Victoria Sandwiches

Victoria Sandwiches – videó recept

  • Hozzávalók:
  • 675 g cukor
  • 6 tojás
  • 450 g liszt
  • 2 teáskanál narancsvirág víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 90 g mandula

Elkészítése: Verjük fel alaposan a tojásokat. Adjuk hozzá a cukrot és jól keverjük össze, majd szitáljuk hozzá a lisztet is. Keverjük simára. Ekkor adhatjuk hozzá a mandulalisztet, sütőport és ekkor ízesítjük a narancsvirág vízzel. A hozzávalókat összekeverjük. A tepsinket kivajazzuk és a vajas tepsit kristálycukorral megszúrjuk, ezután a tepsibe öntjük a tésztát. Mérsékelten meleg  (170-180°C) sütőben süssük 25 percig. Vágjuk kettő, kenjük meg dzsemmel és tálaljuk üvegtálra. Jó étvágyat!

  • Az előbbi minimál receptek a viktoriánus kor egyszerű megjelenésű piskótái. Ma  már a Viktória szendvicsek is egészen gazdagok, díszesek, kicsik és nagyok lehetnek. A Viktória szendvics azonban ettől még megmarad az ötórai teákhoz kötődő gasztronómiatörténeti érdekességnek.

Csíki Sándor♣