MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG 2018 – A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása hazánkban a sommelier szakmában
dolgozóknak. Az elődöntő, február 24-én a Babits Mihály Kulturális Központban került megrendezésre Szekszárdon, Szekszárd Város Önkormányzata és a Szekszárdi Borvidék borászatainak támogatásával. Az elődöntő érdekessége a bor-étel párosítás volt, ahol 2 bort kellett 5 falatkából kettővel párosítani. A feladat a hasonló íz összeállítások miatt nagy próbatétel elé állította a versenyzőket. Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe.
- A döntő ebben az évben Gerbeaud Ház Átrium termében került megrendezésre a Kávébár Bazár rendezvénysorozat keretein belül.
- A verseny fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.
- A bajnokság döntőjén személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.
- A döntő 2018. március 4-én, 11:00 órakor kezdődött.
„Par Excellence” díjazottak
A döntő előtt került átadásra öt kategóriában a 2014-ben alapított „Par Excellence a magyar borkultúráért” 2017. évi díjai, melyet Slezsák Zoltán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adott át. A díjazottak:
- Bányai Gábor Botond szakíró,
- Anyukám Mondta étterem, vendéglátás,
- Kreinbacher Birtok termelő,
- Földesi Gyula (Soós István Borászati Szakgimnázium) oktató,
- Heinemann testvérek kereskedő kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.
A első Par Excellence díjazottként is, gratulálok a díjazottaknak!
A döntő
A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat. A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során Magnum pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük 3 perc szintidőn belül.
A szakmai zsűri munkájában részt vett
- Gál Péter helyettes államtitkár,
- Káli Ildikó (MASOSZ tiszteletbeli elnök),
- Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok,
- Kovács József (TG Italiano),
- Kovács László (Vendéglátó Ipartestület Elnök),
- Kozma Kálmán (Gundel),
- Virágh Csaba (Kárpátia),
- Varga Norbert (Onyx).
- A zsűri elnöke Fabók Mihály háromszoros Magyar Sommelier bajnok volt.
Az első három helyezett
A Magyar Sommelier Bajnokság 2018 első három helyezettje:
- Angerman László (Onyx) – „Magyarország Sommelier Bajnoka 2018”
- Tüü Péter (Arany Kaviár),
- Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Zeltweg).
A Szövetség nevében a kupákat Slezsák Zoltán elnök adta át. A fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra képviseletében Kovács György ügyvezető adta át. Különdíjakat a KOCH Borászat, a Petrény Pincészet és a Hotel Gottwald ajánlott fel.
- További információ: www.sommelierhungary.hu
- Gratulálok a győzteseknek!
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!