AMERIKAI PALACSINTA – Az amerikai reggeli általában a következőket foglalja magába: két tojás (sült, vagy posírozott), bacon, vagy kolbász, kenyérszeletek, toast, jam/lekvár/vaj, amerikai palacsinta cukor, vagy juharsziruppal, kukoricapehely, vagy más gabonafélék, kávé, tea, narancslé, grapefruitlé. Az amerikai palacsinta angol elnevezése, a “pancake” az 1870-es
években kezdett elterjedni. A pancake a tojással, zsírral készülő palacsinta a farsangi ételrendben is szerephez jutott. A farsang végének számító Húshagyó kedd angolszász területeken “Pancake Day” néven is jól ismert. Ez a palacsinta napja.
- Az első olyan receptek, amelyek a mai palacsintára emlékeztetnek , az 1400-as évek első felében (1439) jelentek meg.
Aliter Dulcia (egy másik fajta édesség)
A római időkben már létezett Aliter Dulcia (jelentése: egy másik fajta desszert) megjelöléssel desszertféle, amit például tej, tojás, liszt és fűszerek összekeverésével készítettek, majd az így készült keveréket kisütötték, s nevezhetjük ezt is, akár egyfajta palacsintának is. Apícius De Re Coquinaria (A főzés dolgairól) című művében az Aliter Dulcia elnevezés valójában nem is egyféle desszertet takar, hanem mindjárt ötfélét ugyanezen a néven, mintha a szerző ötször is azt ismételgetné, hogy „van másik!”.
A De Re Coquinaria 296. receptje (Walter M. Hill, 1936) szerint az Aliter Dulcia készítéséhez, ami inkább talán már bundás kenyér, mint palacsinta:
Aliter dulcia: siligineos rasos frangis, et buccellas maiores facies. In lacte infundis, frigis et in oleo, mel superfundis et inferes.”
Vagyis: “Egy másik fajta édes étel: törj búzacipókat héj nélkül nagyobb darabokra. Áztasd tejbe, süsd olajban, önts mézet rá és szolgáld fel.”
Amerikai palacsinta recept (egy a sok közül)
- Hozzávalók:
- 2 csésze (480 ml) liszt,
- 2½ tk. sütőpor,
- ½ tk. só,
- 1 tojás alig összekeverve,
- 1 ½ csésze (360 ml) tej,
- 2 ek. olvasztott vaj,
- olaj a sütéshez.
Elkészítése: keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, sütőport, sót. Egy másik edényben öntsük össze a tojást és a tejet, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és keverjük simára. Keverjük a tésztába az olvasztott vajat is. Felforrósított, olajozott serpenyőben, palacsintasütőben süssük. Egy palacsintához 1/4 csésze (60 ml) tésztát számítsunk. Süssük, amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük barnára.
- Fogyasszuk mézzel, cukorsziruppal, juharsziruppal, vagy bármivel, amihez kedvünk támad. A málna, szeder, eper és más piros gyümölcsök, rebarbara különösen finomak vele. Tejszínhab, fahéj, porcukor igazi szövetségesei az amerikai palacsintának.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!