GOURMET FESZTIVÁL 2016 – Minden ínyencek álma közelít májusban. Május 10-11-én a Bocus d’Or európai döntője után azon nyomban útjára indul a Gourmet fesztivál is a Millenárison. A Gourmet Fesztivál, mint azt Gerendai Károly rövid és velős történeti összefoglalójában is felidézte, nem a jelenlegi tulajdonosokkal, nem ezen a néven, nem ezen helyen és nem ezzel a koncepcióval kezdte pályafutását. A Gourmet fesztiválon eddig minden évben más és más a tematika.
Legutóbb a csirkepaprikás volt a központi téma, ám a tematika meghatározói most már erősen elgondolkodtak azon, hogy vajon jó-e az, ha ennyire megkötik a kiállítók kezét? Nos, a kérdésre adott válaszként (hatás – ellenhatás törvénye) idén aztán egyáltalán nincs a séfek keze megkötve. Mivel az év első számú magyarországi (csúcs)gasztronómiai eseményének, a Bocuse d’Or európai döntőjének a két kötelező, magyar alapanyaga a kecsege és a gímszarvas borjú, ezért a Gourmet Fesztivál alapanyag témája is a hal és vad, ami – lássuk be – igen nagy szabadságot ad.
Gourmet Workshop
- A Gourmet fesztivál idén is egy kiváló lehetőség arra, hogy egy helyen, együtt kóstolhassuk Magyarország legtöbbre tartott éttermeit. Idén, korlátozott számban, de Gourmet Workshop-ra is lehet jelentkezni.
Árak
Gerendai Károly is tudatában van annak, hogy a belépőjegy sokak szemében szálka, azonban, mint levezette, ez az ára annak, hogy egy helyre hozhassák az ország vezető éttermeit, akik a helyért helypénzt külön nem fizetnek.
- A napijegy 3900 forint, bérlet 7500 Ft (Ebben benne van a borospohár, kávé, bor- és pezsgőkóstoló, újság)
5 Michelin-csillagos étterem, 5 séf, 5 fogás
Az idén a Borkonyha, a Costes, az idén friss Michelin-csillagos Costes Downtow, az Onyx, és a Tanti séfjei főztek a sajtótájékoztató ebédmenüjét, ami már önmagában is hírértékű, hiszen ilyen még nem volt eddig.
- Palágyi Eszter (Costes): Posírozott folyami rákfarok, vízitorma consommé, marinált uborka korongok, uborka brunoise, fűszeres creme fraiche.
- Tiago Sabarigo (Costes Downtown): Karamellizált libamáj terrine, édesburgonya krém, szeder-vinaigrette, kumquat, karamellel, szederrel, citrusokkal és édesburgonyával.
- Heiszler Olivér (Tanti): Szaibling, kétféle körtekrém, misoval ízesített retek kimchi, sárga cékla, tápióka-gyöngy.
- Sárközi Ákos (Borkonyha): Őzgerinc, parajkrém, savanyított aszalt gyümölcsök, olajbogyó, burgonya-ropogós, petrezselyem, banántorta.
- Szulló Szabina (Onyx): Somlói XXI. század – vaníliakrém vajjal, tojással, csokoládés piskóta, diókrém, kétféle csokoládéval, tejszínhabbal, ropogós diómorzsával.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!