Furmint Február 2016FURMINT FEBRUÁR – A Furmint Február rendezvénysorozat elmúlt hat évére visszatekintve határozottan érezhetőek 2010-ben létrehozott kezdeményezés eredményei. A szervezők számára fontos esemény az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcs-rendezvénye a Furmint Február Nagy

Kóstoló, mely minden évben február első csütörtökén kerül megrendezésre. Látnunk kell azonban, hogy 2016-ra elértük azt, amit induláskor a jövőre vonatkozóan felvázoltunk: az elmúlt években Budapesten kívül Nyíregyházán és Debrecenben is szerveztek már nagy kóstolót, idén pedig első alkalommal Mád is csatlakozott. A nagy kóstolók mellett pedig egyre szaporodnak az országszerte és immáron külföldön is spontán szerveződő furmintkóstolók, furmintvacsorák és a februárban rendre furminttal bővülő borlapok. A szőlőfajta boraira épülő tematikus hónap lényege, hogy egy alulról szerveződő kezdeményezés keretében a borászok, éttermesek és borkereskedők együtt hívják fel a figyelmet a furmint értékeire. A kezdeményezés nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki üzletében, vagy akár otthonában februárban a furmintot középpontba állító programot szervez.

Hazánkban a furmint egyike a legfontosabb szőlőfajtáknak. A szőlőben rejlő adottságok mellett sikerét nagy részben annak köszönheti, hogy olyan termőtájakon vált elterjedtté, amelyek klimatikus és talajadottságaik révén jól megkülönböztethető borokat tudnak adni. Ilyen Tokaj és Somló. Látva azonban a furmintban, mint prémium fehér fajtában rejlő lehetőségeket, évről évre országosan is nő ültetvényeinek száma, hogy az innen származó gyümölcs önállóan vagy más fajtákkal házasítva kerüljön palackba. 2016-ban a fenti termőhelyeken túl lesznek kiállítóink a balatoni borrégióból, az egri borvidékről, de a határainkon túlról is.

  • A Nagy Furmint Február Kóstoló 2016. február 4-én, Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül ismét megrendezésre. Idén minden idők legmagasabb kiállítói létszámára számítunk, a 90 pincészet együttesen 170 féle furmintot kínál majd a látogatóknak.

Újdonság még a korábbi évekhez képest, hogy idén először lehetőség lesz a megszokott kóstolópoharakon túl, az esemény egyik támogatója, a RIEDEL saját fejlesztésű Tokaji Furmint Poharából is kóstolni – szintén bérleti konstrukcióban.

A 7. alkalommal megrendezésre kerülő Nagy Kóstoló idén főtámogatót is kapott, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok személyében. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok első osztályú dűlői Tokaj-hegyalja legdélebbi pontján, Tokaj városának határában találhatók. A ma már 55 hektáros birtok korábbi magja 1502-ben, 7 szőlőparcella egyesítésével alapult. A pincészet borait a löszös talaj adta selymesség, elegancia, frissesség és szép ásványosság díszíti. Boraik kizárólag kézzel szüretelt, és válogatott, saját termésű szőlőből készülnek. A birtok első organikus bora a 2014-es Kis-Garai száraz Furmint volt, amelynek folytatását a 7. Furmint Február rendezvényen mutatják be elsőként; az új címkével ellátott, 2015-ös Nagyszőlő dűlőszelektált, bio, száraz Furmintot. A Hétszőlő Csapat ezen felül készül még a rendezvényre egy 2013-as 5 Puttonyos dűlőszelektált aszúval is.

furmint-februar-lila

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)