LEVENDULÁS ZÖLDBORSÓLEVES – A világ más tájain, ott, ahol a levendula a táj természetes része, már nem szokatlan. A virág íze, illata találkozott a tavaszi zöldborsóval. A levendulamezők fenséges látványt nyújtanak, kékségükben szinte már valószínűtlent. A zöldborsó a zsályával, mentával szépen harmonizál, s legalább annyira a levendulával is, vagy az eperrel. Ha pedig az eperrel, akkor az eper párjai is szóba kerülhetnek, mint a tejszín, banán, rebarbara, kiwi, parmezán, citrom, koriander, hogy csak néhányat mondjak.
Levendulás zöldborsóleves
- Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 30 g vaj
- 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
- 800g zöldborsó (friss, vagy mélyhűtött)
- 1 evőkanál friss levendula virág
- 800ml zöldségleves
- Só, frissen őrölt feketebors
- A dekorációhoz: tányéronként 1-4 levendulavirág
Elkészítése: lábosba tesszük az olajat és a vajat. Hozzáadjuk a hagymát és üvegesre dinszteljük. Beleteszünk egy evőkanálnyi levendulavirágot és újabb egy percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsó háromnegyedét (600g) és a zöldségleves háromnegyedét (600ml). Közepes hőfokon, fedő alatt 8-10 percig pároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A pürét sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a maradék 200g zöldborsót és 200ml zöldséglevet és tovább 5 percig főzzük. A leves sűrűségét ízlés szerint beállítjuk és kóstolás után, ha szükséges, még ízesítünk. Szervírozás: a levest díszítsük levendulavirággal.
- Tippek:
- A leveshez adhatunk görög joghurtot.
- Az egészben hagyott zöldborsó helyett a „betét” lehet blansírozott cukorborsó, vagy kockára vágott savanykás alma is.
- A vajgaluska, krumlinudli is illik hozzá.
- A ropogósra sütött zsályalevelek, mentaolajjal körítve is izgalmasak.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!