img2 másolataTERROIR KONFERENCIA – 2014. július 7-9. Tokaj, július 10. Eger. A Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a Tokaj Kereskedőház Zrt., a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, az Eszterházy Károly Főiskola, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa rendezésében július hónapban kerül sor a X. Nemzetközi Terroir Konferenciára.

  • A konferencia fővédnöke Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint az O.I.V., az “Organisation Internationale de la Vigne et du Vin” (Párizs). További védnökök, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Bor Akadémia.
  • A konferencia szervezői 20 országból mintegy 170 résztvevőre számítanak. Az előadások várható száma 50 és 70 poszter is kiállításra kerül.

A terroir

A borok eredetvédelme, a különleges termőhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentőséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termőhelyek és az ott készített borok egyediségét elemző kutatások bemutatásának. A Konferencia 2014. július 7.-10. között kerül megrendezésre. A rendezvénynek a Tokaji és az Egri borvidék ad otthont.

A „terroir” kifejezés a francia terre szóból ered, mely talajt, termőhelyet jelent. A szőlőtermesztésben és a borászatban kiemelt jelentőségű a talaj és a termőhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a borfogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, edafikus tényezőket, a szőlőfajtát, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, valamint a szőlész-borász személyét is.

A párizsi székhelyű Office International de la Vigne et du Vin (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) definíciója szerint

“a szőlészeti-borászati fogalom olyan területre utal, amelyen kollektív tudás halmozódik fel a meghatározott fizikai és biológiai környezet és az alkalmazott szőlészeti és borászati gyakorlat egymásra hatásával, ezáltal egyedi karaktert adva az adott területről származó terméknek. A “terroir” magába foglalja a jellegzetes talajtani, domborzati, klimatikus és táji karaktert, valamint a biodiverzitás sajátosságait.”

Tokaji borvidék

A terroir tehát, egy olyan földrajzi hely is:

„amelyet egy emberi közösség a történelme során hoz létre; kollektív termelési tudás, ami a fizikai és biológiai környezet kölcsönhatás-rendszerén, valamint az emberi tényezők együttesén alapul”.

A terroir-ok lehatárolása és jellemzése elősegíti az eredetvédelmet és a termelésben szerepet játszó környezeti tényezők hatásának megértését. A világ első zárt borvidéke a Tokaji borvidék volt. 1737-ben III. Károly magyar király (VI. Károly német-római császár) rendeletben határolta le azokat a településeket, ahol az ültetvényekben tokaji bor előállítására alkalmas szőlő termeszthető. Néhány évtizeddel később már Portugáliában és Franciaországban is lehatároltak termőhelyeket, melyek ma (csakúgy, mint a Tokaji borvidék) a Világörökség részét képezik.

Tokaji borvidék

A terroir kutatás eredményei igen széles nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. Az elmúlt közel 20 évben Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dél-Afrika, Svájc adott otthont a neves konferenciáknak, az idei évben pedig hazánkban kerül megrendezésre.

  • A világ legnevesebb kutatói, tudósai, szakírók, véleményformálók jelennek meg a rendezvényen, melynek köszönhetően a szaksajtóban megjelenő híradások nem csak a legfrissebb kutatási eredményeket hozzák hazánkba, hanem marketing szempontból is komoly jelentőségűek.
  • A konferencia angol nyelvű weblapja: www.terroircongress.hu

Hazai szervező bizottság:

  • BÁLO Borbála, elnök (Budapesti Corvinus Egyetem)
  • BIHARI Zoltán, elnök helyettes (Tokaji Szőlészeti és Borászati Kut.Int., Tarcal)
  • MOLNÁR Péter (Patricius Borház)
  • PRÁCSER Miklós (Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa)
  • KÁLLAY Miklós (Budapesti Corvinus Egyetem, Magyar Borakadémia)
  • MAJER Petra (Vitis Alapítvány; Budapesti Corvinus Egyetem)
  • GÁL Lajos (Eszterházy Károly Főiskola, Eger)
  • BISZTRAY György Dénes (Budapesti Corvinus Egyetem)
  • VÁCZY Kálmán Zoltán (Eszterházy Károly Főiskola, Eger)
  • BODOR Péter (Budapesti Corvinus Egyetem)
  • VÁRADI Gyula (tanácsadó)
  • DEÁK Tamás (Budapesti Corvinus Egyetem)
  • PÁL Sándor (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa)

Külföldi Tudományos Szervező Bizottság:

  • Gregory JONES, USA, President
  • Christian ASSELIN, FR
  • Luigi BAVARESCO, IT
  • Benjamin BOIS, FR
  • Vicente GÓMEZ-MIGUEL, SP
  • David R. GREEN, UK
  • Mark MATTHEWS, USA
  • Andrew REYNOLDS, CA
  • Vicente Ruiz SOTES, SP
  • Jorge TONIETTO, BR
  • Kees VAN LEEUWEN, FR

Egri borvidék

(A kongresszus anyaga alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)