TERROIR KONFERENCIA – 2014. július 7-9. Tokaj, július 10. Eger. A Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a Tokaj Kereskedőház Zrt., a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, az Eszterházy Károly Főiskola, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa rendezésében július hónapban kerül sor a X. Nemzetközi Terroir Konferenciára.
- A konferencia fővédnöke Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint az O.I.V., az „Organisation Internationale de la Vigne et du Vin” (Párizs). További védnökök, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Bor Akadémia.
- A konferencia szervezői 20 országból mintegy 170 résztvevőre számítanak. Az előadások várható száma 50 és 70 poszter is kiállításra kerül.
A terroir
A borok eredetvédelme, a különleges termőhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentőséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termőhelyek és az ott készített borok egyediségét elemző kutatások bemutatásának. A Konferencia 2014. július 7.-10. között kerül megrendezésre. A rendezvénynek a Tokaji és az Egri borvidék ad otthont.
A „terroir” kifejezés a francia terre szóból ered, mely talajt, termőhelyet jelent. A szőlőtermesztésben és a borászatban kiemelt jelentőségű a talaj és a termőhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a borfogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, edafikus tényezőket, a szőlőfajtát, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, valamint a szőlész-borász személyét is.
A párizsi székhelyű Office International de la Vigne et du Vin (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) definíciója szerint
„a szőlészeti-borászati fogalom olyan területre utal, amelyen kollektív tudás halmozódik fel a meghatározott fizikai és biológiai környezet és az alkalmazott szőlészeti és borászati gyakorlat egymásra hatásával, ezáltal egyedi karaktert adva az adott területről származó terméknek. A “terroir” magába foglalja a jellegzetes talajtani, domborzati, klimatikus és táji karaktert, valamint a biodiverzitás sajátosságait.”
A terroir tehát, egy olyan földrajzi hely is:
„amelyet egy emberi közösség a történelme során hoz létre; kollektív termelési tudás, ami a fizikai és biológiai környezet kölcsönhatás-rendszerén, valamint az emberi tényezők együttesén alapul”.
A terroir-ok lehatárolása és jellemzése elősegíti az eredetvédelmet és a termelésben szerepet játszó környezeti tényezők hatásának megértését. A világ első zárt borvidéke a Tokaji borvidék volt. 1737-ben III. Károly magyar király (VI. Károly német-római császár) rendeletben határolta le azokat a településeket, ahol az ültetvényekben tokaji bor előállítására alkalmas szőlő termeszthető. Néhány évtizeddel később már Portugáliában és Franciaországban is lehatároltak termőhelyeket, melyek ma (csakúgy, mint a Tokaji borvidék) a Világörökség részét képezik.
A terroir kutatás eredményei igen széles nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. Az elmúlt közel 20 évben Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dél-Afrika, Svájc adott otthont a neves konferenciáknak, az idei évben pedig hazánkban kerül megrendezésre.
- A világ legnevesebb kutatói, tudósai, szakírók, véleményformálók jelennek meg a rendezvényen, melynek köszönhetően a szaksajtóban megjelenő híradások nem csak a legfrissebb kutatási eredményeket hozzák hazánkba, hanem marketing szempontból is komoly jelentőségűek.
- A konferencia angol nyelvű weblapja: www.terroircongress.hu
Hazai szervező bizottság:
- BÁLO Borbála, elnök (Budapesti Corvinus Egyetem)
- BIHARI Zoltán, elnök helyettes (Tokaji Szőlészeti és Borászati Kut.Int., Tarcal)
- MOLNÁR Péter (Patricius Borház)
- PRÁCSER Miklós (Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa)
- KÁLLAY Miklós (Budapesti Corvinus Egyetem, Magyar Borakadémia)
- MAJER Petra (Vitis Alapítvány; Budapesti Corvinus Egyetem)
- GÁL Lajos (Eszterházy Károly Főiskola, Eger)
- BISZTRAY György Dénes (Budapesti Corvinus Egyetem)
- VÁCZY Kálmán Zoltán (Eszterházy Károly Főiskola, Eger)
- BODOR Péter (Budapesti Corvinus Egyetem)
- VÁRADI Gyula (tanácsadó)
- DEÁK Tamás (Budapesti Corvinus Egyetem)
- PÁL Sándor (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa)
Külföldi Tudományos Szervező Bizottság:
- Gregory JONES, USA, President
- Christian ASSELIN, FR
- Luigi BAVARESCO, IT
- Benjamin BOIS, FR
- Vicente GÓMEZ-MIGUEL, SP
- David R. GREEN, UK
- Mark MATTHEWS, USA
- Andrew REYNOLDS, CA
- Vicente Ruiz SOTES, SP
- Jorge TONIETTO, BR
- Kees VAN LEEUWEN, FR
(A kongresszus anyaga alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!