4_20110123_1651701545A KERTI PAD Gasztronómiai és Kulturális Közösség megtisztelt vendége voltam a közelmúltban az Almárium Bisztróban tartott szezonzáró olasz vacsorán. A Kerti Pad lelke, Dr. Juszku Kálmán hívott meg, talán azért is, mert a vacsora meghívott séfje éppen Magos Zoltán barátom volt.

A névadó Kerti pad

A Kerti Pad Gasztronómiai és Kulturális Közösség névadója Szőnyi István (1894-1960) festőművész 1943-ban, Zebegényben festett tempera képe.

Szőnyi István, „Kerti pad”, 1943, tempera, vászon (Szőnyi István Emlékmúzeum, Zebegény)

Szőnyi István és felesége a „Kerti pad”-on (Gink Károly fotója, 1954)

A Kerti Pad Közösség (egy egyedülálló modell)

A Kerti Pad Gasztronómiai és Kulturális Közösségnek közel száz családja a tagja. Ők, több-kevesebb aktvitással, ám valami elképesztően zseniális rendszerhez csatlakozva, egészen izgalmas dolgot művelnek: a nyári szünetet és az év végi ünnepek környéki időszakot leszámítva, lényegében közös főzéseken vesznek részt, úgy, hogy mindenki a saját otthonában főz, de pontosan azt, amit a másik 25-30 család és az alapanyagok is pontosan onnan származnak, ahogy a recept is. A modell ugyan egyszerű, a kivitelezése azonban mégsem olyan könnyű. Kell hozzá egy elkötelezett szervező (Dr. Juszku Kálmán és segítői), kell, hozzá egy étterem (ez korábban az Atakám volt, ma már az Almárium Bisztro), s persze, kellenek hozzá a közösség aktív tagjai, akik rendszeresen összejönnek, találkoznak, megosztják egymással a főzésre vonatkozó gondolataikat, tapasztalataikat is.

  • A hétvégi főzéshez, az előzetesen bejelentett igények alapján, egy professzionális éttermi konyhán állítják össze a recept szerint kimért alapanyagokat. A tagok ebből főzik meg a saját konyhájukban az ételeket. Az ételekről, s általában az aktivitásról a Facebook oldalukon is olvashattok. Ebből kiderül az is, hogy Közösség a minőségi gasztronómiával általánosabban, s mélyebben is foglalkozik. (Bővebb tájékozódás lehetőség a Kerti Pad honlapján.)

Olasz, magyar is jó barát

Az „Olasz, magyar is jó barát” elnevezésű nyár elejei szezonzáró rendezvényre Dr. Juszku Kálmán hívott meg, s ő volt az előadással fűszerezett borvacsora előtti borkóstoló lelke is. Az Orsolya Pince (Ostoros, Eger) néhány olaszrizlingjét kóstoltuk az elmúlt évjáratokból, s persze meg is beszéltük, hogy melyik tetszett inkább, s miért.

Az Orsolya Pince (Eger) olaszrizling évjáratos kóstolója (Almárium Bisztró, 2014)

Az est meghívott előadója Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum itáliai/olasz történelemben és kultúrában szakértő főigazgatója volt.

Az est programja

Dr. Juszku Kálmán és Dr. Csorba László (Almárium Bisztró, 2014)

Csorba László kiváló előadó, az időnként csapongó stílus pedig különösen közel áll hozzám, így aztán élveztem az előadást, s őszintén sajnáltam, hogy a vacsora kezdetéig rendelkezésre álló egy órában Szt. Istvántól, Károly Róberttől és Hunyadiaktól végül nem érkeztünk el napjainkig, leszámítva, hogy az előadás után, a Rómában hosszú éveket eltöltő Csorba László személyes élményeit is elmesélte a Kerti Pad névadó festményét festő Szőnyi István lányáról, a Rómában nevezetes „szalont” szervező Szőnyi Zsuzsáról.

Az est közönsége Csorba László előadását hallgatja

A vacsora

A világ kicsi, mint tudjuk. A vacsora vendégséfje Magos Zoltán volt, aki Csorba Lászlót még abból az időből ismeri, amikor a római követségen dolgozott. Ilyen múlt után cseppet sem meglepő, hogy Magos Zoltán igen otthonosan mozog az itáliai konyhák világában, s ezt újra csak bebizonyította.

  • Az ötfogásos borvacsora ételeiben Szicíliától északig, egészen fel, az osztrák határig fogták át Itália konyhaművészetét. A kalandozás ételei (köszönhetően Magos Zoltánnak) szerencsésen megőrizték az itáliai konyha bensőséges stílusát, mesterkéletlenségét. Magos Zoltántt az Almárium séfje, Molnár Tamás segítette. (Molnár Tamás az, aki a Kerti Pad hétvégi főzéseinek alapanyagok beszerzését, adagolását is irányítja, szervezi.)

Magos Zoltán séf az Almárium csapatával főzte az est ételeit

Az est főétele: Rosé kacsamell, vörösboros meggy, demi glace, burgonya püré, levendula

Magos Zoltán és Csorba László régi jó ismerősök

Az előadást és a vacsorát követően kvízjátékra is sor került, ahol az olasz-magyar kapcsolatokról igencsak meglepő, soha nem tanult, hallott részletekre is fény derült. A közönség ezt a programpontot is jól fogadta, s lelkesen vett benne részt. (Velem együtt.)

A kvízkérdések nem voltak egyszerűek

Bár a kérdések nem voltak egyszerűek, ebben a társaságban mégis sokan ismerték a választ

A kvíz után olasz dalokat hallgathattunk.

Olasz dalok előadása

A Kerti Pad Gasztronómiai és Kulturális Társaság szervezésében egy felettébb kellemes és mély hatást kiváltó este volt ez az Almárium Bisztróban. Köszönet a meghívásért!

A Kerti Pad gasztronómiai és Kulturális Közösség tagjai a vacsorán (Almárium, 2014)

Az Almárium Bisztró bejárata (Budapest)

Csíki Sándor♣