4_20110123_1651701545A KERTI PAD Gasztronómiai és Kulturális Közösség megtisztelt vendége voltam a közelmúltban az Almárium Bisztróban tartott szezonzáró olasz vacsorán. A Kerti Pad lelke, Dr. Juszku Kálmán hívott meg, talán azért is, mert a vacsora meghívott séfje éppen Magos Zoltán barátom volt.

A névadó Kerti pad

A Kerti Pad Gasztronómiai és Kulturális Közösség névadója Szőnyi István (1894-1960) festőművész 1943-ban, Zebegényben festett tempera képe.

kerti pad

Szőnyi István, „Kerti pad”, 1943, tempera, vászon (Szőnyi István Emlékmúzeum, Zebegény)

41 20110123 1210961738

Szőnyi István és felesége a „Kerti pad”-on (Gink Károly fotója, 1954)

A Kerti Pad Közösség (egy egyedülálló modell)

A Kerti Pad Gasztronómiai és Kulturális Közösségnek közel száz családja a tagja. Ők, több-kevesebb aktvitással, ám valami elképesztően zseniális rendszerhez csatlakozva, egészen izgalmas dolgot művelnek: a nyári szünetet és az év végi ünnepek környéki időszakot leszámítva, lényegében közös főzéseken vesznek részt, úgy, hogy mindenki a saját otthonában főz, de pontosan azt, amit a másik 25-30 család és az alapanyagok is pontosan onnan származnak, ahogy a recept is. A modell ugyan egyszerű, a kivitelezése azonban mégsem olyan könnyű. Kell hozzá egy elkötelezett szervező (Dr. Juszku Kálmán és segítői), kell, hozzá egy étterem (ez korábban az Atakám volt, ma már az Almárium Bisztro), s persze, kellenek hozzá a közösség aktív tagjai, akik rendszeresen összejönnek, találkoznak, megosztják egymással a főzésre vonatkozó gondolataikat, tapasztalataikat is.

  • A hétvégi főzéshez, az előzetesen bejelentett igények alapján, egy professzionális éttermi konyhán állítják össze a recept szerint kimért alapanyagokat. A tagok ebből főzik meg a saját konyhájukban az ételeket. Az ételekről, s általában az aktivitásról a Facebook oldalukon is olvashattok. Ebből kiderül az is, hogy Közösség a minőségi gasztronómiával általánosabban, s mélyebben is foglalkozik. (Bővebb tájékozódás lehetőség a Kerti Pad honlapján.)

Olasz, magyar is jó barát

Az „Olasz, magyar is jó barát” elnevezésű nyár elejei szezonzáró rendezvényre Dr. Juszku Kálmán hívott meg, s ő volt az előadással fűszerezett borvacsora előtti borkóstoló lelke is. Az Orsolya Pince (Ostoros, Eger) néhány olaszrizlingjét kóstoltuk az elmúlt évjáratokból, s persze meg is beszéltük, hogy melyik tetszett inkább, s miért.

10359083 429056723902019 903500439894236338 o

Az Orsolya Pince (Eger) olaszrizling évjáratos kóstolója (Almárium Bisztró, 2014)

Az est meghívott előadója Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum itáliai/olasz történelemben és kultúrában szakértő főigazgatója volt.

10256103 415299388611086 3023569354031857568 n

Az est programja

10295131 429099153897776 3742167376945794550 o

Dr. Juszku Kálmán és Dr. Csorba László (Almárium Bisztró, 2014)

Csorba László kiváló előadó, az időnként csapongó stílus pedig különösen közel áll hozzám, így aztán élveztem az előadást, s őszintén sajnáltam, hogy a vacsora kezdetéig rendelkezésre álló egy órában Szt. Istvántól, Károly Róberttől és Hunyadiaktól végül nem érkeztünk el napjainkig, leszámítva, hogy az előadás után, a Rómában hosszú éveket eltöltő Csorba László személyes élményeit is elmesélte a Kerti Pad névadó festményét festő Szőnyi István lányáról, a Rómában nevezetes „szalont” szervező Szőnyi Zsuzsáról.

1078549 429099097231115 7441578180390585289 o

Az est közönsége Csorba László előadását hallgatja

A vacsora

A világ kicsi, mint tudjuk. A vacsora vendégséfje Magos Zoltán volt, aki Csorba Lászlót még abból az időből ismeri, amikor a római követségen dolgozott. Ilyen múlt után cseppet sem meglepő, hogy Magos Zoltán igen otthonosan mozog az itáliai konyhák világában, s ezt újra csak bebizonyította.

  • Az ötfogásos borvacsora ételeiben Szicíliától északig, egészen fel, az osztrák határig fogták át Itália konyhaművészetét. A kalandozás ételei (köszönhetően Magos Zoltánnak) szerencsésen megőrizték az itáliai konyha bensőséges stílusát, mesterkéletlenségét. Magos Zoltántt az Almárium séfje, Molnár Tamás segítette. (Molnár Tamás az, aki a Kerti Pad hétvégi főzéseinek alapanyagok beszerzését, adagolását is irányítja, szervezi.)
10440901 427269300747428 8525730484131856080 n

Magos Zoltán séf az Almárium csapatával főzte az est ételeit

10386741 430945087046516 7554668550172857490 n

Az est főétele: Rosé kacsamell, vörösboros meggy, demi glace, burgonya püré, levendula

10347426 429106733897018 5164931112389449896 n

Magos Zoltán és Csorba László régi jó ismerősök

Az előadást és a vacsorát követően kvízjátékra is sor került, ahol az olasz-magyar kapcsolatokról igencsak meglepő, soha nem tanult, hallott részletekre is fény derült. A közönség ezt a programpontot is jól fogadta, s lelkesen vett benne részt. (Velem együtt.)

10452860 429114783896213 8877798773269095275 o

A kvízkérdések nem voltak egyszerűek

10475708 429161310558227 4041158986733707048 n

Bár a kérdések nem voltak egyszerűek, ebben a társaságban mégis sokan ismerték a választ

A kvíz után olasz dalokat hallgathattunk.

1523378 429114823896209 462501846361507638 o

Olasz dalok előadása

A Kerti Pad Gasztronómiai és Kulturális Társaság szervezésében egy felettébb kellemes és mély hatást kiváltó este volt ez az Almárium Bisztróban. Köszönet a meghívásért!

10473192 429093707231654 423669415389111852 n

A Kerti Pad gasztronómiai és Kulturális Közösség tagjai a vacsorán (Almárium, 2014)

10462860 429529933854698 467652657478520724 n

Az Almárium Bisztró bejárata (Budapest)

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.