3. PALOZNAKI Jazz és Bor Piknik, 2014 . A Homola Pincészet meghívására a közelmúltban többekkel együtt Paloznakon jártam. Akinek elsőre nem ugrik be, Paloznak a Balatonfüredi járásban van, amivel mindjárt el is árultam, hogy a Balaton északi partján. A településen nagyjából négyszázan laknak. Rendezett, tiszta, virágos, már-már idilli. A turizmus és a borászat jellemzi.

Ebből a borászat a régibb, a turizmus csak a húszas évektől kezdett terjedni, s akkoriban nem is szerették az őslakosok az erre tévedő városi polgárt, aki csak a kedvét tölteni érkezett. Paloznak nyugatról Csopakkal határos, a balatoni kerékpárkörút is erre halad el és a parttól sincs messze. Autentikus észak-balatoni faluképének megőrzéséért Hild díjjal jutalmazták.

A paloznaki tájház, a jazz koncertek egyik helyszíne 2014. augusztus 8-9. között

A falu nevének etimológiája szláv eredetű lakosságra utal: a „loznik” szó szőlőskertet jelent, a „po loznik” szláv nyelven annyit tesz, hogy „a szőlőskertek alatt”.

Homola Pincészet és Vinotéka, Paloznak

A Homola Pincészet, a Paloznaki Jazz és Bor Piknik házigazdája 2009 óta készít borokat Paloznakon és környékén. A birtokközpont az ősi Római út feletti területen található történelmi szőlőkkel körülvéve, emellett Csopakon, Balatonfüreden, Alsóörsön és a Tihanyi Belső-tónál is találhatóak ültetvények, összesen 11 hektáron a régió legjelesebb dűlőiben. A borok egész nyáron kóstolhatóak a Tájház udvarában nyitvatartó Homola Vinotékában minden nap 12-21 óráig.

Homola Szabolcs és Budavári Dóra a tájháznál rendezett reggelinél

  • Paloznaki kirándulásunk első állomása tájház volt. Jót reggeliztünk, meghallgattuk a pincészetről tartott rövid ismertetést és még egy remek pálinkát is kóstoltunk.

Homola Szabolcs a tájháznál, a Paloznaki Jazz és Bor Piknik egyik helyszínén

A Pincészet borai Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász közös alkotásának eredményei, akik igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből.

Homonna Attila és Homola Szabolcs

Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránykert Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Shiraz és a Kékfrankos. Az emellé kialakított 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.

100% sorozat – Homola Pincészet, Paloznak

A tájház után megnéztük az ősztől teljesen megújuló Akác Vendéglőt, alig néhány tíz-méterre a tájháztól, majd a szőlők kerültek sorra.

Paloznaki szőlők (Homola Pincészet, Paloznak)

Furmint (Homola Pincészet, Paloznak)

A szőlőben tett séta után a jelenlegi Pincészetnél kóstoltuk a Homola Pincészet borait.

A kirándulás résztvevői (sárga ingben a szerző)

Paloznaki Jazz és Bor Piknik 2014

A Paloznaki Jazz és Bor Piknik a minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született, – szól a Budavári Dóra összeállította sajtóanyag, maud így folytatódik. „Idén harmadik alkalommal rendezik meg a fesztivált a Balaton északi partjának egyik leghangulatosabb falujában. Két nap alatt két színpadon 15 országosan ismert jazz produkció ad koncertet.

3. Paloznaki Jazz és Bor Piknik – Mezzoforte

  • A 2014-es év kiemelt fellépői a DePhazz és a Mezzoforte. Fellép: a Djabe, Tompos Kátya, a Bin Jip, a Mrs. Columbo,  a Tárkány Művek, a Hajdu Klára Quartet, Manoya, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, a Smárton trió és a Peet Project, valamint színpadra lépnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.

A Paloznaki Jazz és Bor Piknik 2012-ben került először megrendezésre egy színpaddal, idén először két színpadon játszanak majd a zenekarok, a Microsoft Nagyszínpadon a sportpálya feletti domboldalon és a Homola Pincészet színpadán a Tájház udvarán.

A piknik hangulatot piknik kosarak és gasztro-vásár biztosítja a paloznaki Homola Pincészet boraival és a helyi termelők finomságaival, napközben gyerekprogramok várják a családosokat, éjjel fényfestés borítja be Paloznak központi épületeit. A Piknik alatt Paloznak kis utcái igazi színes, nyüzsgő kavalkáddá változnak, találkozó pont ez a Balaton és a jazz szerelmeseinek, a helyi kistermelőknek, nyaralóknak, az ittlakóknak egyaránt. Mindenhol szembejön egy ismerős arc, hűs a bor és táncra hív a zene – ilyenkor augusztus elején szerintünk nincs jobb hely a kikapcsolódásra.

A fesztivál házigazdája a Homola Pincészet, melynek Vinotékája egész nyáron üzemel a Tájház udvarán. A rendezvény társszervezője a Paloznaki Önkormányzat, A fesztiválon értékesített támogatói jegyek bevételével a szomszédos Felsőörsön működő Snétberger Központ munkáját segítik.

A rendezvényt a szervezők évről évre szeretnék továbbfejleszteni, a tervek szerint 2015-től újabb környékbeli települések bevonásával újabb programhelyszíneket nyitnak majd.

Jegyek: jegyek elővételben megvásárolhatóak az ország ismert jegyirodáiban és online rendszerein.

  • Elővételben (július 25-ig),
  • a fesztiválbérlet: 9000 Ft,
  • napijegy (2 színpad): 5500 Ft,
  • Homola Pincészet színpad (Tájház) napijegy – limitált példányszámban: 2500 Ft.
  • Július 25-től:
  • fesztiválbérlet 10.500 Ft,
  • napijegy (2 színpad) 6.500 Ft.

Paloznak, Tájház

Csíki Sándor♣