48_semilliongrapes_1320178102VinCE BALATON – Balatonfüred, 2014. július 10-13., vagyis idén is a Kékszalag Nagydíj hétvégéjén. A 3. VinCE Balaton és a 46. Kékszalag Nemzetközi Tókerülő Távverseny idén 2014. július 10. és 13. között várja majd a vitorlássport, a Balaton és a bor rajongóit Balatonfüreden. A Kékszalag a legnagyobb és leghosszabb távon, 160 km-en futó verseny. A parti kísérőrendezvény hűsítő borokkal, minőségi gasztro-kiállítókkal és ingyenes koncertekkel alapozza meg a jó hangulatot és várja a befutókat.

A fesztivál kevésbé a borszakértésről, inkább a FINOM borokról szól majd – ezzel a hívószóval indítottak most figyelemfelkeltő kampányt, amelyhez sztárvendégek is csatlakoztak.

„A borokról való beszélgetésekbe belekúsztak a szakszerű borleírások kifejezései, pedig más a kóstolás-bírálás és más a boldog borozás. Nyáron a mesterséges kifejezésektől bátran szabaduljunk meg, a szakkifejezéseket nyugodtan hagyjuk meg a szakértőknek és ne szégyelljük, ha egy bor szerintünk egyszerűen FINOM. Ne csak kóstoljunk, azt se felejtsük el: a bor azért van, hogy megigyuk!” – mondta Németh Ágnes, a VinCE Balaton szervezője.

„Fontosnak tartjuk, hogy a nyár slágerborairól, kedvenceiről mindenki frusztráció nélkül merjen mesélni, akár a legegyszerűbb jelzőkkel. A boros közösség és minden rendezvény akkor érte el a célját, ha egy borról bárki el tudja dönteni, hogy finom-e és szívesen inna-e még egy pohárral.” – tette hozzá Peller Ágnes szervező.

A FINOM kampányhoz csatlakozó Litkey Farkas, a Kékszalag tizenegyszeres bajnoka és címvédője és további sztárvendégek – Gianni Annoni, Kerekes Vica, Segal Viktor, Nagy Ervin és Czutor Zoltán – szintén arra biztatnak, hogy nyáron, nyaralás közben is keressük a jó minőségű helyi borokat, és ha megtaláltuk, bátran osszuk meg az élményt bonyolult jelzős szerkezetek helyett egyszerű borajánlókkal.

Nem tabu a jó vagy a finom szó. A Balaton partján pedig már csak azért is érdemes keresgélni, mert 22 borvidékünkből öt a tó partján található és a VinCE Balatonra a távolabbi régiókból is érkeznek majd kiállítók.

Zene, ízek és illatok, gólöröm

A fesztiválon esténként fellép a Kerekes Band és a Pannonia Allstar Ska Orchestra, vasárnap a Rájátszás koncertje alapozza meg a fiesta hangulatot. Idén megrendezik a tehetséges utcazenészek versenyét is; a Tagore sétányon muzsikáló nevezők közül a kiállító borászok és árusok dönthetnek, ki térjen haza a tekintélyes bor ellátmánnyal és karrierindító támogatással.

A huszonöt borokat kínáló stand választékában kizárólag olyan borok szerepelnek, amelyek a VinCE magazinban szereplő teszteken, szakértőik előtt jól szerepelnek. A balatoni borvidékek, mint a Balaton-felvidéki, balatonboglári és somlói régiók mellett Villányból is szép számmal érkeznek borászok, de Szekszárd, a Mátra és Eger, Mór és Tokaj is képviselteti magát. Nemes pálinkák, jeges koktélok és finom kávék mellett természetesen sörök is lesznek, a gasztrokiállítók pedig az italokhoz illő grilleket, könnyű sonka- és sajttálakat, kézműves finomságokat kínálnak majd.

A brazil-módra ünnepelt gólöröm a világbajnokság bronzmeccsén és döntőjén teljesedhet ki, a közvetítéshez a legkedvezőbb árú „meccskorcsolyákat”, vagyis a kiállítók speciális ajánlatában szereplő frissítő nyári borokat és fröccsöket kortyolhatják a fesztiválozók és szavazataik alapján közönség kedvencet is hirdetnek.

Borvizekre evezhetnek a fesztiválozók

A VinCE Balaton újdonsága idén a Sky Lounge, amely a magasba emeli a vendégeket, hogy egy pohár borral a kézben koccinthassanak a csodás látványra és az emlékezetes nyári élményre. A borkultúr-sarokban a fröccs és pihenés mellé borszakirodalmat és magazinokat forgathatnak, míg a VinCE Kóstolószalonban délutánonként borértő kollégák mutatnak iránytűt a hazai és nemzetközi borvidékek, szőlőfajták és specialitások megismeréséhez – illusztrációként minimum 30-féle borral. De a borvilág felfedezése a vízen is folytatódik, a Balaton vizén elektromos jachtok fedélzetén tartanak élménykurzusokat, ahol 90 percben a választott témával, például izgalmas pezsgőkkel, híres rozékkal, balatoni klasszikusokkal és ritkaságokkal, egzotikus országok tételeivel ismerkedhetnek a résztvevők. (Részletek és jelentkezés: a vincebalaton.hu/programok oldalon.)

A VinCE Balaton 2014 sajtótájékoztatóján a Lánchíd tövében. (Csíki Sándor, Vörös Attila, Peller Ágnes és Németh Ágnes)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)