A KÉKFRANKOS MOST! (2014) egy egész hónapig tartó, a kékfrankos szőlőfajtát a középpontjába állító programsorozat, amelynek keretében szerte az országban borkóstolókat, borvacsorákat tartanak majd áprilisban, figyelmet szentelve e sokszínű szőlőfajtának. A legtöbb kékfrankost felvonultató kóstolóra a Boscolo Budapestben kerül sor április 30-án, a négynapos pihenést megelőzően. A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele.
A szőlőfajta borai kifejezetten változatosnak mondhatóak, hiszen többféle bortípus is nyerhető belőle. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt könnyű, gyümölcsös bor, vagy tartalmas, a terroir-jegyeket átadni képes prémium tétel. Mindezt az összetettséget kívánja felvonultatni a Kékfrankos MOST!
A Kékfrankos MOST! programsorozatot a Winelovers csoport szervezi, amely már olyan rendezvényeket tudhat maga mögött, mint az Olaszrizling Október és a kilencedik Magyar Borok Bálja. A Kékfrankos MOST! tavaszi eseményeit ősszel az Olaszrizling Október második kiadása, valamint novemberben az első ízben megrendezett Bordó Blend követi majd.
A Boscolo Budapest termeiben lezajló Nagy Kékfrankos Kóstoló egy egész napos, kékfrankosra épülő program. A nap legfontosabb eseményének az a sétáló kóstoló számít, amely 14:00-22:00 között kerül megrendezésre, és amelyre a hazai borászokon túl osztrák vendégeket is várnak. Azok számára, akik alaposabban is szeretnének elmélyülni a szőlőfajtában, ültetett mesterkurzusokkal készülnek, amelyet hazai és külföldi szakértők vezetnek.
Angol nyelvű előadást tart például ifj. Franz Weninger; a Sopronban és Burgenlandban gazdálkodó biodinamikus borász, osztrák és magyar kékfrankosokon keresztül mutatja be azt, hogy milyen hatást gyakorolnak az eltérő talajtípusok a kékfrankos borokra. Ezen túl öt szekszárdi borász is összehasonlító kóstolón mutatja be kékfrankosait, dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus pedig bevezető előadást tart a kékfrankosok komplex világába.
- A Kékfrankos MOST! tematikus hónapról tájékozódhat a program weboldalán: www.kekfrankosmost.hu.
- A Winelovers facebook oldalán rendszeresen közlik a partner programokat, valamint fényképgalériákat tekinthet meg a Nagy Kékfrankos Kóstolón részt vevő borászokról: https://www.facebook.com/winelovers.hu
Kiállító Pincészetek
- Almagyar Érseki Szőlőbirtok (Eger)
- Balla Géza Pincészete (Ménes)
- Bock Pince (Villány)
- Bott Frigyes (Felvidék)
- Brunyai Pince (Villány)
- Bukolyi Családi Birtok (Eger)
- Claus Preisinger (Burgenland)
- Csányi Pincészet (Villány)
- Demeter Pincészet (Eger)
- Dénes Hegybirtok (Somló)
- Dimenzió Borászat (Hajós-Baja)
- Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság (Eger)
- Dúzsi Tamás Pincéje (Szekszárd)
- Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet (Eger)
- Fekete Borpince (Szekszárd)
- Gajdos Pincészet (Eger)
- Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság)
- Gangl Borászta és Vinotéka (Sopron)
- Garger Pince (Sopron)
- Gere Tamás és Zsolt Pincészete (Villány)
- Grál Borpince (Tolna)
- Gróf Buttler Borászat (Eger)
- Guden Kisbirtok (Balatonfüred-Csopak)
- Gutman Borpince (Dél-Balaton)
- Heimann Csládi Birtok (Szekszárd)
- Hetényi Pincészet (Szekszárd)
- Heumann Pincészet (Villány)
- Homola Pincészet (Balatonfüred-Csopak)
- Ipacs Pince (Etyek-Buda)
- Iváncsics Pincészet (Sopron)
- Jandl Borászat (Sopron)
- Karner Gábor (Mátra)
- Kasnyik Cssaládi Pincészet (Felvidék)
- Kislaki Bormanufaktúra (Dél-Balaton)
- Koch Borászat (Hajós Baja)
- Kovács Nimród Winery (Eger)
- Lajvér Avantgarde (Szekszárd)
- Leo Hillinger (Burgenland)
- Losonci Pince (Mátra)
- Lövér Pince (Sopron)
- Luka Pincészet (Sopron)
- Mátyás András (Felvidék)
- Mészáros Borház és Pincészet (Szekszárd)
- Mokos Családi Pincészet (Villány)
- Neiner Pince (Szekszárd)
- Németh János Pincészete (Szekszárd)
- Pastor Pince (Szekszárd)
- Pfneiszl Bio Birtok (Sopron)
- Podmaniczky Szőlőbirtok (Dél – Balaton)
- Polgár Pince (Villány)
- Posta Borház (Szekszárd)
- Remete bor (Szekszárd)
- Sauska (Villány)
- Sebestyén Csaba (Szekszárd)
- Sterlik Pince (Sopron)
- Sümegi és Fiai Szőlőbirtok és Pincészet (Hajós-Baja)
- Szeleshát Szőlőbirtok (Szekszárd)
- Takler Pince (Szekszárd)
- Taschner Borház (Sopron)
- Töltl Pincészet (Sopron)
- Tüske Pince (Szekszárd)
- Tűzkő Birtok (Szekszárd)
- Vida Családi Birtok (Szekszárd)
- Vincellér Ház (Sopron)
- Vincze Béla Borászat (Eger)
- Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány)
- Wachter Wiesler (Burgenland)
- Wein und Schnaps Mariell (Burgenland)
- Weingut Anita und Hans Nittnaus (Burgenland)
- Weingut Esterházy (Burgenland)
- Weingut Familie Prieler (Burgenland)
- Weingut Kiss (Burgenland)
- Weingut Koppitsch (Burgenland)
- Weingut Krutzler (Burgenland)
- Weingut Mad-Haus Marienberg (Burgenland)
- Weingut Sommer (Burgenland)
- Weingut Umathum (Burganland)
- Weingut Wellanschitz (Burgenland)
- Weingut Weninger (Burgenland )
- Weingut Zantho (Burgenland)
- Weinhaus Schumich (Burgenland)
- Weinmanufaktur Eisenberg (Sopron)
- Wekler Családi Pincészet (Pécs)
- Weninger Pincészet (Sopron)
- Wetzer Péter (Sopron)
- Winelife (Sopron)
- Winzerfamilie Artner (Burgenland)
Jegyárak:
- Sétáló kóstoló elővételes jegyár: 7900 Ft
- Sétáló kóstoló helyszínen megvásárolva: 8900 Ft
- A belépő tartalmazza a korlátlan borkóstolást. A helyszínen pohár bérlése 1000 forintért lehetséges, a bérleti díjat a pohár leadásakor visszaadjuk. A gasztronómiai kiállítók ételeit térítés ellenében lehet megvásárolni.
- Mesterkurzus:4000 Ft
- VIP: 14 900 Ft
- A VIP belépő tartalmazza a kóstoló poharat, amelyet a kóstoló végén nem kell visszaadni. Két darab 1000 forintos ételkupont, egy darab 500 forintos bonbon kupont, egy darab 500 forintos kávé kupont, amelyek a helyszínen a gasztronómiai kiállítóknál beválthatóak. Elköszönő táskát, amelyben többek között ajándék drop stopot is találsz. A VIP jegy belépési lehetőséget nyújt egy különteremben, amely pihenési lehetőséget kínál, egy különleges kóstolót valamint ásványvizet.
- Szakmai jegy 6900 Ft (Szakmai jegy vásárlása esetén kérjük, jelöld meg mely cégnél és milyen pozícióban dolgozol.)
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!