AZ ÉV BORTERMELŐJE 2013 díj nyertese, mint az már december eleje óta az érdeklődők előtt ismert, Gálné Dignisz Éva lett. Mint a Magyar Bor Akadémia honlapján áll: „Az Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Ebben az évben is pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és a díjazott borász kollégának. Az ünnepi program során, a korábbi évekhez hasonlóan, az ebéd megálmodásában és elkészítésében a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei vállalták a közreműködést, melynek köszönhetően különleges ételkínálat várja a vendégeket.”
Nos, egy ilyen nagyszabású, a hazai borászok és borszerető közönség előtt magas presztízsű gálaebéd előkészületeinek szokásos és megszokott része már a kezdetektől a tervezett ételek kóstolása, borral összekóstolása.
- Idén (2014), a korábbi évekhez hasonlóan, a Gálaebéd a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében kerül megrendezésre, ezért aztán a január 20-án délelőtt tartott kóstolásra is a Corinthia-ban került sor.
A gálaebéd ételeit 2014-ben készítik:
- Ádám Csaba tulajdonos-chef, Olimpia Étterem, Budapest
- Bolyki Péter chef, Corinthia Hotel Budapest,
- Györffy Árpád chef, Aranykaviár Étterem, Budapest,
- Horváth Szilveszter chef, La Mareda Étterem, Győr,
- Pesti István chef, Rácz Ferenc chef, Budavári Fortuna Étterem.
Az előkóstolás képei, a menü
A Corinthia Hotelben lezajlott előkóstolás fotóinak egy részét Bakos Zoltán, a hazai borvidékek és borászok ihletett megörökítője készítette a kérésemre, kizárólag a FOOD&WINE részére, amiért külön köszönet illeti.
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik. Ennek során vendégeink apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 5 borász borait. Az első felvonás borai és koktél falatkái:
- Csirkemell filé chorizo kolbásszal
- Bolyki Meta Téma 2011
- Bolyki Merlot 2011
- Mini lángos füstölt pisztránggal
- Borbély Kéknyelű Selection 2012
- Borbély „Karós” Olasz rizling 2012
- Tete de Moine sajt birsalmával és ropogóssal
- Dúzsi Pentaton Szekszárdi cuvée 2009
- Dúzsi Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2013
- Almás-tormás csülök leveles tésztában
- Gál Kunsági Ezerjó 2013
- Gál Szigetújfalui Kékfrankos Rosé 2013
- Gál Balaton-felvidéki Cabernet sauvignon 2011
- Serrano sonkás madeleine
- Heimann Merlot 2012
- Heimann Birtokbor 2011
Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az „Év Bortermelője” boraira komponálva, amit a Magyar Bor Akadémia tagjai kóstoltak a rendezvény helyszínén, leszámítva az előételt, amit Győrffy Árpád séf betegsége miatt, csak néhány nappal később kóstolhattunk meg az Aranykaviár Étteremben.
- Előétel: Tejszín-dús kecskesajt turbolya esszenciával, köré édeskömény költemény (Györffy Árpád chef, Aranykaviár Étterem, Budapest)
- Bor: Gál Szigetújfalusi Olasz rizling 2013
- Leves fogás: Forró kacsa-infúzió mellé kacsa melle, mája és gránátalmás csatni (Horváth Szilveszter chef, La Maréda Étterem, Győr)
- Bor: Gál Szent Márton Rosé 2013
- Hal fogás: Tőkehalfilé gesztenyehab ágyon gyöngybab koszorúban (Pesti István chef, Egykettő BistroPub)
- Bor: Gál Balaton-felvidéki Chardonnay Barrique 2011
- Pecsenye fogás: Rózsásra sült szarvas derék tarka cékla kavalkáddal gombás rizsropogóssal (Ádám Csaba tulajdonos-chef, Olimpia Étterem – Rácz Ferenc chef, Budavári Fortuna Étterem )
- Bor: Gál Szigetújfalui Kékfrankos 2011
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a bálteremben kerülnek felszolgálásra. A desszertek: Tonka crème brûlée, Pisztáciás málnás macaron, Opera szelet, Panna cotta, Csokoládé krém, Sárgabarackos profiterol, Sült citromos tortácska, Csokoládés- málnás szelet, Sajttorta, Epres krém, Mandulás-szilvás kosár, Fehér csokoládé krém mangóval, Meggyes Clafouti.
- Az ételeket kóstolva, az elmúlt öt év talán legelegánsabb fogásaira számíthatnak azok, akik a gálaebéden 2014. február 2-án részt vesznek. További részletek a magyar Bor Akadémia oldalán olvashatók.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!