A KÖLES egy perjeféle. Oda is tartozik, a perjefélék (Poaceae) családjába. A Tigris és Eufrátesz vidékén már évezredekkel ezelőtt is termesztették. A termesztett, vagy kásaköles eledelnek sem rossz és akad egy nagy előnye, amit sokan értékelnek: gluténmentes. A Köles, ha étteremként emlegetjük, egy régen várt újdonság. „Divatos néven ételbár, magyarosan menzaszerű, kávézással, és ezzel-azzal összekötött vendéglátó egység” – mondja Hadarik Rita a Rita konyhája
nevű népszerű és sikeres gasztroblog gazdája és Juhász Krisztina, a Köles alapítói, kigondolói és üzemeltetői.
Amit a Kölesről tudni fontos lehet
A Köles Magyarország első 100 %-ban biztonságos gluténmentes étterme. Reform konyhai elvek alapján működik és gluténmentes, teljes értékű gabonát, kölest, hajdinát, barna rizst, stb. használ. Az itt nem elegendő, hogy a gabona gluténmentes legyen, a szállítónak garantálnia kell, hogy nyomokban sem tartalmaz olyan növényi maradványt, amiben glutén van.
A zöldséget, gyümölcsöt őstermelőktől, bevásárló közösségből, piacról szerzik be. A magyar terméket előnyben részesítik. Bevásárolni macerás és időigényes, de (remélhetőleg még sokáig) élvezik.
Idény jellegű, a piac kínálata megszabta alapanyagokkal, friss fűszernövényekkel és naponta változó menüvel dolgoznak. A mai (2013. augusztus 29.) menü például: Karalábé leves eperlevéllel (laktózmentes is), Gombapaprikás puliszkával, Rozmaringos fokhagymás sült csirkecomb, sütőtökös burgonyapürével (laktózmentes is). Desszert: Köleses túrós pite (tojásmentes is), Barackos citromfüves muffin (cukor-, és laktózmentes is)
A friss fűszernövények mellett, parajdi só, hidegen sajtolt napraforgó olaj, olívaolaj, mangalica zsír, kókuszzsír, nád, és nyírfacukor is szerepel az alapanyagok között. Vannak házi szörpjeik is, és finom almaCid.
A Köles
A nyitás előtt, és nem sokkal a nyitás után is meglátogattam a Kölest. Kíváncsi voltam arra, hogy Rita és Krisztina miként birkózik meg a rengeteg munkával. Mosolygósan, telve energiával, bírták. Ezen felül: a kávéjuk jó, az ételeik ízletesek, finomak. Első alkalommal egy sárgadinnyés salátát kóstoltam. Könnyű volt, üdítő, ötletes és egészséges. Másik alkalommal már köles, hajdina, csirke, vega töltött káposzta, bazsalikom olaj és paradicsommártás is került a tányéromra.
A gluténmentes és mindenféle-mentes desszertek is finomak, ami ellentmond annak, hogy ami egészséges, az feltétlen rossz és íztelen is.
- A Köles újdonság, amire az ételallergiákban szenvedők már régóta vártak. Nekem tetszik. Ajánlom mindenkinek! Üde, friss, vidám, energikus, jó kisugárzású. Akárcsak a lányok.
Kedves Rita és Kriszta!
Örömmel olvasom,hogy végre egy hely ahol egészséges ételeket főznek.
Szakmám szerint szakács vagyok és nagyon szeretek kísérletezni az egészséges nyersanyagokkal.Már jó pár saját receptem is van.
Belefáradtam a magyaros egészségtelen ételek főzésébe (és fogyasztásába) éppen ezért nem vagyok jelenleg a szakmába.
Ilyen étteremben nem csak vendégnek jó lenni!Munkájukhoz sok sikert és örömet kívánok! Tisztelettel:Tóber Ágnes
Kedves Ágnes! Nagyon köszönjük a kedves sorait. Reméljük, egyre többen kedvet kapnak majd az egészséges ételek készítéséhez a vendéglátásban is. Üdvözlettel: Hadarik Rita
Kedves Rita és Kriszta!
Szívből kívánok sok sikert és nagyon jó recepteket! Magam is sok féle ételt készítek kölessel, tapasztaltam, hogy milyen egészséges és finom.
Baráti öleléssel
Ezekből kellene még egy jó pár!
De jó, hogy nyílt és de jó, hogy ott van rá igény is.
Kedves Rita!
RIDIKÜLBEN láttam és elhatároztam, hogy én is ki próbálom a zöldséges kölest.
De életemben nem is hallottam róla, el gondolásom sincs hogy csináljam.
Már a kölest meg vásárolta a férjem.
Rövid le írást szeretnék kapni,( kerestem itt a honlapon de nem találtam 🙁 ) hogy főzzem meg, hogy olyan finom legyen mint Ön tálalta a műsorban.
Segítségét előre is köszönöm.Ibolya.