GASTROFEST néven új fesztivál indult Erdélyben, Borszéken. Az idei, első GastroFest a napokban, július 25-28. között kerül megrendezésre. (Úgy látszik, ez az időpont különösen kedvesnek tűnik a fesztiválszervezők körében, mert Magyarországon is akad néhány ezekben a napokban.) Megosztanám a programot, hátha arra jár valaki, vagy az erdélyiek közül kap kedvet hozzá.
A Gastrofest 2013 programja a facebookon megjelent szöveg szerint
Borsec Villában a jászvárosi Aneta asszony – aki az ottani egyetemi konyha kiváló szakácsmestere – készít eredeti moldovai specialitásokat:
- Moldovai tál
- Rădăuțean csorba
- Moldovai aprópecsenye
- Moldovai tekerő
A Korona Panzióban a nyírbátori Major Tamás mesterszakács, vendéglátóipari szakoktató „bűvészkedik”:
- Libamájpástétom áfonyával töltött almával
- Krúdy kedvenc levese újragondolva
- Aszalt szilvával töltött csirkemell Kakukk-módra, cinkével
- Gundel palacsinta
A Ezüstfenyő étteremben a Székely Konyha Nagyasszonyai: Jánossy Alíz – újságíró, gasztronómiai szakíró, a Székely Konyha felelős szerkesztője, és Simonfi Ildikó – gasztronómiai újságíró, a Székely Konyha munkatársa, sütnek-főznek igazi gyergyószentmiklósi örmény ételeket:
- Örmény töltött alma – Issekutz Sarolta receptje alapján
- Ángádzsábor leves – örmény, húsos „fülleves”
- Muszaka – zöldséges, húsos rakottas
- Anusabur – Édes leves – Agopian Paul mesterszakács receptje alapján
A Faló vendéglőben Szoboszlai Gyula világbajnoki bronzérmes, VENESZ díjas mesterszakács – aki szintén Nyírbátorból érkezett – készíti étel-remekeit:
- Füstölt pisztráng friss salátaágyon
- Nyírségi gombócleves
- Báthory-féle ínyenc szűzpecsenye, herével
- Szentvér desszert
Várhatóan a szombati nap is emlékezetes lesz. 10:00 órakor találkozunk a Turisztikai irodánál helyi vezetőinkkel, mert még arra is van lehetőségünk, azt is megszervezték nekünk, hogy meglátogassuk borvíz töltődét, ahol a híres borszéki borvizet palackozzák, de a városban levő borvíz kutakat is, meg a múzeumot is megnézzük. Közben érdekes és tanulságos lesz hallgatni vezetőink előadását arról, hogy az itt feltörő vizek mennyiféle nyavalyánkra, egészségbeli problémánkra nyújthatnak segítséget. A vasárnap 12:00 órakor kezdődő programot igazi, mondom: igazi lovagok a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagjainak és a Székely Konyha Nagyasszonyainak – bevonulása nyitja.
Ők mutatják be tudományukat: előre készített ételeket is hoznak, napközben pedig a nagysátorban sütnek-főznek mindenféle finomságot. A Székely Konyha Nagyasszonyai – Jánossy Alíz és Simonfi Ildikó – által készülő és kínált étkek:
- Hurutos-laskás pityókaleves – az örmény leves székelyesített változata
- Padlizsánkrém sült paprikával
- Cukkini-saláta és körözött
…de az Ízkirályok – Szoboszlai Gyula és Major Tamás – is remekelnek:
- Sajtok bardírozott aszalt szilvával Kertészné-módra
- Magyaros marhagulyás
- Nyírségi töltött káposzta
- Lapcsánka Ízkirályok-módra
És a szobrászok! Hogy mit tud alkotni „közönséges” zöldségekből, gyümölcsökből egy-egy jó képességű, színes fantáziával megáldott ember Kígyósi János zöldség-, és gyümölcsfaragó mester, világbajnoki helyezett, és Tatai Pál zöldség-, és gyümölcsfaragó mester, világbajnoki helyezett, mindenféle zöldségből, gyümölcsből faragnak igazi remekműveket.
Valami fantasztikus borokat is kóstolhatunk. Három borászat, három tájegységről hozza el, és kínálja az igen-igen kiváló borait.
- a Mészáros Borház, a szekszárdi borvidékről
- a Liliacul (Denevér) Pincészet Bátosból, a lekencei borvidékről,
- a Nagyenyedi Borvidék pincészete (Podgoriile Aiudului)
(Szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!