A HALÁSZBÁSTYA ÉTTEREM kivételes helyen áll – hol másutt, persze, mint éppen a Halászbástyán. Ez a felvezető kijelentés ugyan meglehetősen banálisnak tűnhet, azonban mégsem az, különösen, ha helyszín adta kihívásokat is figyelembe vesszük. Ezen a helyen ugyanis jóval több egymással szembeforduló kívánsággal és elvárással kell tudni megbirkózni, mint a város legtöbb helyén.
Mindebből fakadóan, minden megszokott fő irány valójában csak részmegoldás lehet. Az elvárások, igények, célok és korlátok, üzleti szempontok és álmok közti harmónia megtalálása ugyan – mint mindig – alapvető feladat, azonban a hely közhelyes nagyszerűsége éppen ebben válhat különös erőfeszítéseket igénylő kihívássá.
Harmath Csaba, a szakmában jól ismert ismert gasztronómiai szakember meghívására mentem el a Halászbástya Étterembe. A bemutatásra kerülő őszi-téli ételeket Hammer Zoltán séf készítette, akinek céljairól az étterem honlapján ez áll:
„Vezető chefünk, Hammer Zoltán nagyravágyó célt tűzött ki saját maga számára. Egy tradicionális alapokon nyugvó, ‘Magyar Fine Dining’ konyha létrehozását. Kollégáival a modern konyha ételremekei mellett étlapunkra varázsolják azokat a hagyományos – sokak által talán ódivatúnak vélt – fogásokat, melyek az új technológiák alkalmazásával és a legkiválóbb minőségű alapanyagok felhasználásával magas színvonalú gasztronómiai remekekké válnak. Ételválasztékunk negyedévente megújul, szezonális – lehetőség szerint magyar termelőktől származó – nyersanyagok felhasználásával. Mindeközben cél a folyamatos fejlődés és fejlesztés, és a tökéletes egyensúlyra való törekvés, ami az étkezés minden elemét maradandó élménnyé teszi.” (www.halaszbaszya.eu)
Képek, ételek
![HALÁSZBÁSTYA 2012 11.08. 032](https://www.foodandwine.hu/wp-content/uploads/2012/12/Blogger-ebéd-2012-11.08.-032.jpg)
A kóstoló előtti a kilátásban gyönyörködtünk (Mautner Zsófia, Harmath Csaba, Ördögh Bálint és Csíki Sándor)
A kóstolón az étlap új ételeiből egy „tapas válogatás” érkezett. Tizenegy innovatív, reményteljes étellel ismerkedhettünk meg. (A képen látható adagok kóstolóadagok.)
![Blogger ebéd 2012 11.08. 097](https://www.foodandwine.hu/wp-content/uploads/2012/12/Blogger-ebéd-2012-11.08.-097.jpg)
Füstölt harcsafilé, kukorica textúrákkal (Kukorica nudli cornflakes bundában, pattogatott kukorica, krémes polenta)
![Blogger ebéd 2012 11.08. 094](https://www.foodandwine.hu/wp-content/uploads/2012/12/Blogger-ebéd-2012-11.08.-0941.jpg)
Paprikás csirke saláta (hideg paprikás csirkemell, tejfölös szósz, uborka, zöldsaláta, paradicsommag olaj)
- A Halászbástya Étterem őszi/téli Étlapbemutatója izgalmas is, tanulságos is volt. A Harmath Csaba tanácsadó és Hammer Zoltán séf jegyezte étlap számos érdekes és izgalmas újdonsággal rukkolt elő, jó alapot nyújtva mindazoknak a célkitűzéseknek a megvalósulásához, amiről a fent idézett szöveg is szól. Élveztem a betekintést az étterem műhelymunkájába. A Halászbástya idén látványosan és nagyot lépett előre, olyan úton indulva, amely remélhetőleg minden szempontból meghozza gyümölcsét. Érdemes kipróbálni.
Egyes fogások koncepciója nekem első látásra-olvasásra nem világos! Mindenesetre érdekes, és jó kóstoló alkalom lehetett 🙂
Culinaricum: nem csak neked, és nem csak első látásra…
Csak egy apró megjegyzés: kár, hogy néhány képnél nem az ételre került a fókusz, hanem mögötte a terítő mintájára…