A HALÁSZBÁSTYA ÉTTEREM kivételes helyen áll – hol másutt, persze, mint éppen a Halászbástyán. Ez a felvezető kijelentés ugyan meglehetősen banálisnak tűnhet, azonban mégsem az, különösen, ha helyszín adta kihívásokat is figyelembe vesszük. Ezen a helyen ugyanis jóval több egymással szembeforduló kívánsággal és elvárással kell tudni megbirkózni, mint a város legtöbb helyén.

Mindebből fakadóan, minden megszokott fő irány valójában csak részmegoldás lehet. Az elvárások, igények, célok és korlátok, üzleti szempontok és álmok közti harmónia megtalálása ugyan – mint mindig – alapvető feladat, azonban a hely közhelyes nagyszerűsége éppen ebben válhat különös erőfeszítéseket igénylő kihívássá.

Harmath Csaba, a szakmában jól ismert ismert gasztronómiai szakember meghívására mentem el a Halászbástya Étterembe. A bemutatásra kerülő őszi-téli ételeket Hammer Zoltán séf készítette, akinek céljairól az étterem honlapján ez áll:

„Vezető chefünk, Hammer Zoltán nagyravágyó célt tűzött ki saját maga számára. Egy tradicionális alapokon nyugvó, ‘Magyar Fine Dining’ konyha létrehozását. Kollégáival a modern konyha ételremekei mellett étlapunkra varázsolják azokat a hagyományos – sokak által talán ódivatúnak vélt – fogásokat, melyek az új technológiák alkalmazásával és a legkiválóbb minőségű alapanyagok felhasználásával magas színvonalú gasztronómiai remekekké válnak. Ételválasztékunk negyedévente megújul, szezonális – lehetőség szerint magyar termelőktől származó – nyersanyagok felhasználásával. Mindeközben cél a folyamatos fejlődés és fejlesztés, és a tökéletes egyensúlyra való törekvés, ami az étkezés minden elemét maradandó élménnyé teszi.” (www.halaszbaszya.eu)

Képek, ételek

A kóstoló előtti a kilátásban gyönyörködtünk (Mautner Zsófia, Harmath Csaba, Ördögh Bálint és Csíki Sándor)

Nagyszerű üdvözlő falatok, hozzá Törley szűretlen pezsgő és Vylian Bogyólé 2012

A meghívottak (Halászbástya étterem)

A kóstolón az étlap új ételeiből egy „tapas válogatás” érkezett. Tizenegy innovatív, reményteljes étellel ismerkedhettünk meg. (A képen látható adagok kóstolóadagok.)

Füstölt harcsafilé, kukorica textúrákkal (Kukorica nudli cornflakes bundában, pattogatott kukorica, krémes polenta)

Sólet 2012 (Füstölt libacomb & gersli krokett, fehérbab krém, paradicsom salsa, fürjtojás)

Paprikás csirke saláta (hideg paprikás csirkemell, tejfölös szósz, uborka, zöldsaláta, paradicsommag olaj)

Kacsahúsos-káposztás házi laska, gesztenyés morzsával

Tigrisrák bazsalikomos sült céklával, ementáli hab, rozskenyér morzsa

Zúzapörkölttel töltött pulykasült, kapros túrógombóccal

Fekete-fehér mangalica karaj,hercegnő csicsóka, kovászos uborka ragu, fokhagymás chips

"Luby" sült (borjú, mangalica, marha), gyömbéres sült zöldségek, petrezselymes-fokhagymás burgonya

Almás pastilla , joghurtos zöld dió fagylalt, Pedro Ximenez sherry

Sütőtökös sajttorta, narancssalátával

Az egyes fogásokat a tapasztalatok megosztása követte (Vajda Péter, Csíki Sándor és Hammer Zoltán)

  • A Halászbástya Étterem őszi/téli Étlapbemutatója izgalmas is, tanulságos is volt. A Harmath Csaba tanácsadó és Hammer Zoltán séf jegyezte étlap számos érdekes és izgalmas újdonsággal rukkolt elő, jó alapot nyújtva mindazoknak a célkitűzéseknek a megvalósulásához, amiről a fent idézett szöveg is szól. Élveztem a betekintést az étterem műhelymunkájába. A Halászbástya idén látványosan és nagyot lépett előre, olyan úton indulva, amely remélhetőleg minden szempontból meghozza gyümölcsét. Érdemes kipróbálni.

Csíki Sándor♣