„ÚJ SPANYOL SÉF a magyar fine dining világában. Rubén Aguilar Bel bemutatja a La Plaza új á la carte menüjét.” – kezdődik a Szabadság térnél megnyílt elegáns Iberostar Hotel éttermének sajtóközleménye, majd így folytatódik: „Új séf érkezett a La Plaza spanyol étterem konyhájába Rubén Aguilar Bel személyében. A szakember számos Michelin-csillagos mester keze alatt tanult, és azon túl, hogy fine dining konyhát vezet, tanítja is a főzést.”

A La Plaza étlapjára számos új fogás került fel, melyek közül több az új séf saját kreatúrája. A séf új á la carte menüje, amelyben saját kreációi is megtalálhatók, szeptember 4-én került bemutatásra, s ezen vettem részt én is, közvetlen tapasztalatokat szerezve az ételekről. A sajtóanyag alapján: „A La Plaza Spanyol Étterem tavaly ősszel nyílt meg a Szabadság téren. Távol  a belvárosi forgalom zajától, a közkedvelt szökőkút hűsítő közelében, a La Plaza terasza hamar népszerűvé vált a gyors ebédet előnyben részesítő üzletemberek és a „fine dining”-ra vágyó ínyencek körében egyaránt. Ezt a népszerűséget az étterem annak köszönheti, hogy a mediterrán és fúziós konyha olyan különlegességeit kínálja, amelyek a kiváló éttermek bőséges budapesti kínálatából is kiemelkednek.”

Az Iberostar első városi hoteljának hallja (Budapest)

A luxusétterem konyhájának vezetőjét Miguel Millera, az Iberostar hotellánc európai vezető séfje választotta ki. Ruben Aguilar Bel Az ALTAVIANA Valenciai Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után számos Michelin-csillagos étteremben, a legjobb mesterektől finomította tudását. Az első években gyakornokként dolgozott a Casa Paca Michelin-csillagos étteremben (Salamanca), a két Michelin-csillagos Mugaritz-ban (Rentería, Guipúzcoa), valamint a három Michelin-csillagos Can Fabes-ben (Sant Celoni, Barcelona) és az Akelarre-ban (San Sebastián).

Aguilar Bel valenciai éttermekben séfként töltött pár év, és egy kínai séfmenedzseri állás után került másodséfként a legendás Rafa Morales (Ferran Adria tanítványa – El Bulli séf) keze alá a Casino Cirsa Valencia éttermébe (ONEVLC). Ez az időszak szintén nagy hatással volt látásmódjára, stílusára.

Aguilar Bel a La Plaza konyhájának vezetése mellett óraadó tanár korábbi főiskoláján. Azt vallja, hogy a hozzávalók minősége és frissessége a legmeghatározóbb eleme az eredeti alapokra épülő konyhának. Kedvence a Carrillera de Ternera, ami lassú tűzön, vörösborban főtt marhapofa violetta-krémmel, üvegburgonyával, vargánya carpaccio-val. Ez a fogás természetesen megtalálható a La Plaza étterem új, ötfogásos kóstolómenüjén is.

  • 5 Fogásos Kóstolómenü
  • Étvágykeltők

Air baguette

  • LIBAMÁJ TRILÓGIA
  • Libamáj brulé piros gyümölcsökkel és szecsuáni borssal
  • Kakaó trüffel, kajszibarack püré és mézeskalács
  • Mogyoró és mandula nugát karamellizált fenyőmaggal
  • Béres Naparany Cuvée

Libamáj trilógia

  • NYÚL
  • Rostonsült nyúl rizzsel, bébi lóbabbal, ibériai sonkával és a legnemesebb rókagombával
  • Lan Rioja Crianza 2006

Rostonsült nyúl rizzsel

  • ÖRDÖGHAL
  • Ördöghal pil-pil mártásban, bébi spenóttal és zöldségraguval
  • Santiago Ruiz 2009

Ördöghal

  • CARRILLERA de TERNERA
  • Lassú tűzön, vörösborban főtt marhapofa violetta krémmel, üvegburgonyával, vargánya carpaccio-val
  • Cruz de Alba Criazna 2007

Carrillera de Ternera

Gin-tonik hab

  • CSOKOLÁDÉ TEXTÚRÁK
  • Ét-, tej- és fehércsokoládé kreáció
  • Cava Freixenet Cordon Negro

Csokoládé textúrák

Búcsúfalatok

  • A La Plaza Spanyol Étterem az Október 6. utca 26. szám alatt található, a Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán. Nyitva hétfőtől szombatig, 12-15 és 19-22 óráig. www.laplaza.hu

(A sajtóanyag alapján: Csíki Sándor♣)