A III. NEMZETI GULYÁS NAP idén szeptember 1-én, szombaton lesz. Már most is lehet látni, hogy ezen a Napon ismét ezrek és ezrek főznek szerte a világon, ahogy tavaly és tavalyelőtt is. Az előző, sikeres két esztendő megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyás Nap (NGN) földrajzi értelemben ma már nemzetközi akció, ünnep, rendezvény, korszerű és mozgósító erejű, pozitív tartalmú gasztro-esemény. A Nemzeti Gulyás Nap egyben gasztronómiai anyanyelvünk, a magyar konyha ünnepe is.

Gyakori kérdés, hogy:

  • „Hol lesz ez helyileg? Mi a pontos cim?”

Erre a legtalálóbb választ a facebook oldal egyik beszélgetése adja, amit szöveg-hű írásmóddal idézek:

  • Wanda: Helló Sanyi! Hol lesz ez helyileg? pontos cím?
  • Edith: Szia Wanda! Igaz, hogy nem engem kérdeztél, de három fotóval lejjebb Sándor már megadta valakinek a választ: „A Nemzeti Gulyás Nap ott van, ahol Te is vagy, ha főzöl, s úgy gondolod, hogy ezzel részt kívánsz venni nagyon sokunk akciójában, itthon és külföldön.” 🙂 Szóval a Föld bármely szegletén vagy, úgy is a mozgalom részese lehetsz. 🙂
  • Én: Köszönöm Edith! S, ahogy fent is írom: „Hol és kik? A Nemzeti Gulyás Napnak nincs központi programja, mert a program mi vagyunk, valamennyien, akik résztvevőnek gondoljuk magunkat, bárhol is legyünk a nagyvilágban. Ez a szokatlan és kötetlen kapcsolódás már az első alkalommal, 2010-ben is világbajnokká tett bennünket.”
  • Wanda: Magyarul, ha mi otthon Főzünk szeptember 1-én babgulyást, akkor részt veszünk a Gulyásfőző napon, mert csináltunk gulyást, ugyi?:) Ez olyan, mint a csók világnapja? mindegy hol vagy, csak a csók a lényeg. 🙂
  • Én: Így van.
  • Wanda: Rendi, nagyon finom babgulyást fogunk késziteni jugoszláv kaláccsál ezen a napon. 🙂

A Nemzeti Gulyás Napnak nincs központi programja, mert a program mi vagyunk, valamennyien, akik résztvevőnek gondoljuk magunkat, bárhol is legyünk a nagyvilágban. A Nemzeti Gulyás Nap ott van, ahol Te is vagy, ha főzöl, s úgy gondolod, hogy ezzel részt kívánsz venni nagyon sokunk akciójában, itthon és külföldön. Ez a szokatlan és kötetlen kapcsolódás már az első alkalommal, 2010-ben is világbajnokká tett bennünket.

„Az NGN földrajzi értelemben ma már nemzetközi akció, ünnep, rendezvény, korszerű és mozgósító erejű, pozitív tartalmú gasztro-mozgalom. Valóban megérdemel sok központi rendezvényt, aminek a csírái Debrecenben, Sopronban, Budapesten, Székelyföldön és többfelé másutt is már megvannak.” (facebook)

Miért éppen a gulyás? Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, …) a legismertebb magyar ételnév, amely azon túl hogy egy kicsit mi is vagyunk, sokakkal másokkal is erősen összekapcsol.

Mit teszünk? A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét, bármit! főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.

Kiknek csináljuk? Ezt az ünnepet magunknak teremtjük, ezért lehetsz aktív részese, bárhol is legyél aznap.

Miért? Hogy jól érezzük magunkat!

  • Főzzél Te is ezen a napon, vagy úgy ülj asztalhoz, hogy tudd, Nemzeti Gulyás Nap van és szerte a világon sokan éppen ennek tudatában fogyasztják el az ételüket. Gulyást, vagy mást. Segíts, hogy minél többen tudjanak a Napról!
  • Használd a facebook esemény oldalt és ne felejts el fotót, beszámolót küldeni!

Csíki Sándor♣