A BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL 2012 rendezvényt megelőző két napon izgalmas előadásokkal vár mindenkit a Boregyetem. Szeptember 10-én, hétfőn fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, garantáltan laza stílusú előadásokat. A XXI. századi Bikavér és Egri Csillag borokról Gál Tibor és Sebestyén Csaba mesélnek, miközben háromféle Egri Csillag és Bikavér is összehasonlításra kerül. Gere Andrea és Hernyák Tomi vitát indítanak arról, vajon

hol dől el minden: a szőlőben, vagy talán a Facebook-on? Természetesen magukkal viszik saját készítésű boraikat is. Lesz Zöldveltelini, Chardonnay és Sauvignon Blanc késői szüret, Portugieser és a híres Gere Kopar. Árvay Angelika és Demeter Endre édes mostohánkról, a tokaji borról beszélgetnek, ezen belül is az Élvezetről és Édesemről, vendégül látva a Kövérszőlőt és a Furmintot.

  • Kedden, 11-én bemutatkozik Horvátország: borászok és borok hívják segítségül a történelmet, a kultúrát, hogy a hallgatók átfogó képet kapjanak szomszédaink borkultúrájáról.
  • Az elmúlt évben a fogyatékkal élőket egy külön előadással várta Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense. Több mint 40 vak és gyengén látó tapasztalhatta meg többek között azt, hogy kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a siketeknek és nagyothallóknak szeretné a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni. Egy jeltolmács segítségével az érdeklődők számos új információt szerezhetnek a borokkal, borkóstolással kapcsolatban.

Gasztronómia a Borfesztiválon

A Borfesztiválon minőségi gasztronómia vár mindenkit kirobbanó formában. A vendégek nyári horvátországi emlékei elevenednek meg a díszvendég, Horvátország jóvoltából a fesztivál zenés szigetén, ahol a régiók jellemző alapanyagai, ételei kerülnek asztalra. Öt napon át a frissen szelt dalmát sonka és a délszláv konyha emblematikus fogásai csábítanak. Egy lépésre tőlük a hozzájuk illő könnyű, horvát borok úsztatják meg a halat s mi jó falat: pljeskavica Malvasiaval és még temérdek felfedezésre váró íz invitálja a kalandra éhes látogatót.

A Borfesztiválon kerül megrendezésre Magyarország első Spanyol Sonkaszeletelő Versenye, ahol a vendéglátóipar kiválasztott versenyzői mutathatják meg, mennyire jártasak a spanyol sonka szeletelésében. A győztes egy akkreditált spanyolországi sonkaszeletelő tanfolyamon vehet részt októberben ahol elsajátíthatja a cortador szakma fortélyait. Szeptember 14-én, a Borfesztivál színpadán zajló verseny nyitányaként Anselmo Pérez spanyol sonkaszeletelő mester, a 2011-es év spanyol bajnoka tart sonkaszeletelő bemutatót, ahol megismerkedhetünk fantasztikus szeletelési technikájával.

(A sajtóanyag alapján összeállította: Csíki Sándor♣)