HAL ÉS BOR A RÓMAI PARTON – „Mielőtt beköszöntene az ősz, a hal és bor ünnepének szentelhetjük az utolsó nyári hétvégét a Római parton.” – szól az üzenet, majd folytatódik. „A mini fesztivál középpontjában a magyar halételek szerepelnek, az ország legjobb borainak kíséretében. A kellemes parti környezetben lesz halászléfőzés, harcsapaprikás bográcsban, harcsa és fogasfilé, rántott halak, és sok más ínyencség. Az italok és ételek találkozásán túl, négy napon át családi és gyermek programok is várják az érdeklődőket.”
„A Római part mindig is elképzelhetetlen volt a frissen sült hal és jéghideg fröccs nélkül. A városszerte híres dunaparti sétányon évtizedek óta minden asztalnál találkoznak, s együtt töltik be az élményt a part vendégei számára. Az ingyenes Hal és Bor a Parton mini fesztivál keretein belül a sokak által kedvelt páros változatos fajtáit kóstolhatja a közönség augusztus 23. és 26. között. Magyarország legjobb borászatai költöznek egy hosszú hétvégére a partra, ahol az ország híres tájegységeinek halételeihez és halászléihez párosítják kiváló boraikat. A bográcsokban fő majd bajai és paksi halászlé, harcsapaprikás túrós csuszával, haltepertő és sült halak kerülnek majd a tányérokra. Terítéken még a magyar konyha tradicionális fogásai: gulyásleves, birkapörkölt, pacal pörkölt csülökkel és még sok finomság.
A nyár utolsó hétvégéjén vár a part a Rozgonyi Piroska utca végében, családi és gyermek programokkal, hajózással egybekötött romantikus borkóstolóval, utcazenével és igazi dunaparti hangulattal.”
Az ország legjobb pincéi, ahogy a szervezők írják:
- Tokaj-Hétszőlő
- Frittmann Borászat – Soltvadkert
- Mészáros Borház – Szekszárd
- Royal Tokaji
- Gere Tamás & Zsolt – Villány
- Figula pincészet – Balatonfüred
- Heimann Családi Birtok – Szekszárd
- Laposa – Badacsony
- Kiss Gábor pincészete – Villány
- Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok – Eger
- Gál Tibor – Eger
- Nyakas Pince – Tök
- A Hal és Bor mini fesztiválról bővebb részletek a honlapon találhatsz,
- a 2012. szeptember 1-én megrendezésre kerülő, és a FOOD&WINE szervezésében nemzetközivé vált III. Nemzeti Gulyás Napról pedig itt olvashatsz.
Csíki Sándor♣
Remélem, nem csak azok/olyanok fognak főzni, akiknek a gondos kezei a legutóbbi, borzalmas hekkemet sütötték meg (kétszer) a Rómain…
És remélhetőleg nem kell tülekedni a sorban állásnál.
Hapci: Nem hívtak ugyan meg, de lehet, hogy kimegyek, aztán ha tetszik, azt írom meg, ha nem tetszik, akkor azt. Nekem, amúgy, a sorban állások nem nagyon jönnek be.
Én még sajtóanyagot se kaptam… nem mintha elvárnám… 🙂
Igazából arra lennék kíváncsi, kik fognak főzni. Ugyanis imádom a Rómait, de gasztronómiai szempontból értékelhető momentumra nem nagyon emlékszem az utóbbi pár évből. Pedig tudod, nem vagyok észvesztően sznob, egy jó lángosnak is örülni tudok.
Tehát kissé tartok attól, ha azok főznek majd a fesztiválon, akik normál helyszíni konyhai tevékenységük során egy mélyhűtött hekket, lángost vagy palacsintát se képesek normálisan megsütni.
Üdv!
Valakinek van bármilyen információja arról, hogy este hány óráig érdemes kimenni? Meddig van program, meg főzőcske?