A III. NEMZETI GULYÁS NAP 2012. szeptember elsejére esik. Az előző, sikeres két esztendő megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyás Nap (NGN) földrajzi értelemben ma már nemzetközi akció, ünnep, rendezvény, gasztro-mozgalom. Megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyás Nap gasztronómiai anyanyelvünk, a magyar konyha ünnepe is. A visszajelzések, kommentek alapján tudhatóvá vált, hogy a Nemzeti Gulyás Napon 2011-ben és 2010-ben is tízezrek főztek szerte a világon, távoli országokban is, mint Új-Zéland.
- Miért éppen a gulyás? Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, …) a legismertebb magyar ételnév.
- Mit teszünk? A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (bármit!) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem egy helyszínhez kötődő fesztivál, nem egy város, nem egy régió, hanem valamennyiünk, bárhol megvalósuló ünnepe. Akció, gasztro-mozgalom, rendezvény és ünnep is egyszerre. A Nemzeti Gulyás Nap a főzni és enni szerető, az egymás társaságát kereső emberek (nemzetközi) ünnepe országhatárokon innen és túl. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk ezernyi módon megnyilvánul. Ezt az ünnepet magunknak teremtjük, így hát, légy aktív részese Te is!
- Mikor? A III. NEMZETI GULYÁS NAP 2012. szeptember 1-én. szombaton, egész nap tart.
- Hol és kik? A Nemzeti Gulyás Napnak nincs központi programja, mert a program mi vagyunk, valamennyien, akik résztvevőnek gondoljuk magunkat, bárhol is legyünk a nagyvilágban. Ez a szokatlan és kötetlen kapcsolódás már az első alkalommal, 2010-ben is világbajnokká tett bennünket. Mindenkit várunk egy jókedvű, a nyarat is búcsúztató, az őszt is köszöntő, és összetartozásunkat is ünneplő világméretű főzésre!
- Kiknek csináljuk? Ezt az ünnepet magunknak teremtjük, ezért lehetsz aktív részese, bárhol is legyél aznap. Főzzetek! Ünnepeljünk együtt!
- Miért? Hogy jól érezzük magunkat!
- Mit tegyek? Híradásokat beszámolókat továbbra is az info@foodandwine.hu e-mail címre várok, ahogy az már az előző években is történt. A III. Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Mindenkit várok egy jókedvű, a nyarat is búcsúztató, az őszt is köszöntő, és összetartozásunkat is ünneplő világméretű főzésre!
- A III. Nemzeti Gulyás Nap a facebook-on is követhető.
Akció, gasztro-mozgalom, ünnep, flash mob…
Flash mob… így is lehet, ahogy a Food revolution flash mob mutatja. A Nemzeti Gulyás Nap is bárhol lehet, hiszen már most is nemzetközi.
Ízelítő az előző évek közös sikereiből
Az I. Nemzeti Gulyás Nap minden várakozáson felül jól sikerült, amiből álljon itt néhány szemelvény, de akadnak fotók itt is és a blogon több helyen, s mások blogjain, s egyéb helyeken is.
„Sokan lesznek a tűzhelyek, étkezőasztalok körül Houstontól Kaskantyúig, Wellingtontól Sopronig, Barcelonától Győrújbarátig, Keceltől, Székelyudvarhelyig, Hódmezővásárhelyig. Ezeken a helyeken, s még számos más helyen, mint Debrecenben, vagy a Balaton partján, de Svédországban is, és Kemenesalján, Gyöngyösön, Vácott, Pátyon, Etyeken, Gyergyószentmiklóson és Budapesten… ezen a napon a Nemzeti Gulyás Nap szellemében főznek – s talán egy pillanatig egymásra is gondolnak.” – (2010)
Erdély legrangosabb és legnagyobb példányszámban megjelenő magyar napilapja a Krónika így számolt be az eseményről:
„Első ízben ünnepelték augusztus 28-án a világ különböző tájain élő magyarok a Nemzeti Gulyás Napot. A magyarországi Csíki Sándor gasztronómus és foodstylist által életre hívott eseményre több ezren neveztek be. A főszervező internetes naplójában olvasható beszámoló szerint „világbajnokok lettünk”, ugyanis aligha akad olyan gasztronómiai rendezvény, amely mind földrajzi kiterjedésében, mind az egységnyi idő alatt csatlakozott résztvevők számát illetően túltenne ezen.
A résztvevők feladata roppant egyszerű volt: ezen a napon mindenkinek gulyást, lecsót vagy halászlét kellett főznie és erről beszámolót kellett küldenie a főszervezőnek. Az első gulyásnapon ennek szellemében főztek Hollandiában, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, Spanyolországban és Indonéziában, de visszajelzések érkeztek Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Újvidékről, Baranyából s a Lajtán túlról is. Erdélyből Székelyudvarhelyről, Kibédről és Gyergyószentmiklósról csatlakoztak a magyar ételeket ünneplőkhöz.”
Debrecen is nagyon kitett magáért:
2011-ben folyatódott az első nemzeti Gulyás Nap sikere, és megismétlődött a várt csoda.
„Nagyon sokan segítettek, miközben a szkeptikusok száma messze a statisztikai átlag alatt maradt. Az új sikernek ez is részévé vált, akárcsak az, hogy civil kezdeményezésre, érdemi hivatalos támogatás nélkül, ismét csak egy világrendezvényt szerveztünk, a magunk örömére.”
A képek sorát még hosszan lehetne folytatni, sőt Kibéd (Erdély) még videót is küldött.
- Terjesszétek a hírt! 2012. szeptember elsején újra Nemzeti Gulyás Nap!
- A III. Nemzeti Gulyás Nap a facebook-on is követhető.
Mi Australiaban fozni fogunk az ziher! Koszonjuk hogy szervezi es fotot kuldunk. Bocsanat az ekezetekert!
Steve, Perth
Mi mar eloszor is foztunk, mi mar fogunk.
nálunk gulyásleves lesz ezen a napon, ahogy tavaly is. 🙂
zseniális ötlet, irigylem…
Annyira nem szeretem a pörköltet, de egyszer-egyszer szívesen megeszem,.
nemtom minek kell a perkeltet eröltettni amikor van más is.
Nagyon jó kezdeményezés, támogatom és jónak találom!!! Mi főzni fogunk a családdal és a barátainkkal.
Mi élveztük az NGN-t tavaly is. Jó mulatság volt. 🙂
Én bizony főzök, de nem nemzetit, hanem igazi ősmagyar házi paprikáshúst, ami lehet gulyás is, bár azok az egyszeri gulyások ilyesmihez csak ritkán jutottak hozzá, de mindegy, ha már így lett elnevezve, legyen gulyás, vagy inkább gulyásos hús. Amiben nem egy, hanem többféle – Krúdy szerint hétféle – marha alkatrész vesz részt a kulináris performanceban. Ezt a hetet most nem sorolnám fel (a blog olvasói – akik szakemberek – úgis tudják), de az bizonyos, hogy csontos és csontmelléki részekre mindnenképpen szükség van a tökéletességhez. A kulináris költemény ősmagyarságát a közeli gazdaság szürkemarha állományának jeles tagjaiból fogom biztosítani, de megtartom saját házi ízlésemet és stílusomat. Amit az elnevezéssel is hangsúlyozni kívántam. Én nem akarok mindenből nemzetit csinálni. Maradjon meg ez a nobilis elnevezés a Himnuszunknak, a Múzeumunknak és a Galériánknak. Sajnos a mai nemzetieskedési túltengéseknek sikerült amortizálniuk ezt a megkülönböztető elnevezést. Ezért inkább jó magyar gulyásos húst főzök egy 200 éves öntöttvas bográcsban.
T. Kuthi Csaba!
Izgatottan várom az „ősmagyar házi paprikáshús” receptjét, melyből első sorban az ősmagyar és a paprika, valamint az ősmagyar és házi szavak kapcsolatát szeretném megfejteni.